Darinka Sviben (HDZ) uspješno je privela kraju svoj četverogodišnji mandat na čelu Doma za odrasle osobe Lobor-grad, a sada je u utrci za gradonačelnicu Zlatara

“Dobar gradonačelnik se ne treba bojati rješavati probleme koji utječu na zajednicu. U svojoj sam karijeri prošla kroz skoro sve to i znam što mogu učiniti za naš grad jer imam profesionalno i projektno iskustvo”

Objavljeno: 10.05.2021. zagorjeinternational

Darinka Sviben (56), kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Zlatara, po zanimanju je diplomirana socijalna radnica iza koje je četverogodišnji mandat ravnateljice Doma za odrasle osobe Lobor-grad, u kojem je, uz pomoć svojih suradnika, iz EU fondova uspjela povući gotovo 15 milijuna kuna za gradnju tri dvojna objekata u Loboru i jedne zgrade u Zlataru u kojoj će se pružati usluge dnevnog boravka, psihosocijalne podrške i organiziranog stanovanja. Članica HDZ-a je od 1990. godine, trenutno je predsjednica Gradske organizacije HDZ-a Zlatar, a u proteklom je mandatu bila članica Gradskog vijeća Zlatara i Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije.

Što u Zlataru u vrijeme aktualne gradonačelnice nije učinjeno, a po vama je svakako trebalo biti?
Ne slažem se s dobrim djelom odluka aktualne gradonačelnice. Za mene je neprihvatljivo da živimo u gradu u kojem svi stanovnici nemaju pitku vodu, priključak na kanalizaciju i pločnik ispred kuće. Ne postoji ulična rasvjeta na cjelokupnom području grada. Istovremeno su kupljena nova rasvjetna tijela po cijeni koja je najviša na području naše županije. Nemamo riješen problem odvodnje na kružnom toku u centru. Stvoreni su ogromni deponiji smeća. Preskupo je krečena zgrada Gradske knjižnice. Premalo je učinjeno za okolna naselja, prvenstveno Belec, koji prema popisu stanovništva iz 2011. broji preko 1600 stanovnika. Dakle više od četvrtine stanovnika grada. Od 2014. godine se obnavlja zgrada Sokolane, čijem završetku se još uvijek ne nazire kraj, uz činjenicu da je prizemlje novoizgrađenog aneksa zgrade bilo poplavljeno i da se ne zna ništa o tome, kao i činjenicu da je skela na zgradi Sokolane stajala godinama, sve dok na Gradskom vijeću nisam postavila pitanje: “Čija je to skela, kome i koliko Grad plaća najam skele?” Odgovor nisam dobila, a skela je idući tjedan maknuta. Sokolana kao avet još i danas strši nezavršena u strogom centru grada. Nismo dobili toliko najavljivanju sportsku dvoranu. Dosadašnja gradonačelnica i župan Kolar su nas medijski informirali kako su kupili zemljište za gradnju sportske dvorane, samo što sada ispada kako planirana dvorana ne stane na zemljište koje su kupili. Nije uređen glavni gradski trg, koji je osim toga ograđen visokom metalnom ogradom i građanima otežava pristup trgovinama. Smatram da se pridavalo nedovoljno pažnje razvoju turizma, ulaganju u sportska društva i pojedine udruge. Smatam da vijećnici SDP-a i njihovi koalicijski partneri nisu ispravno postupili kada su prihvatili prijedlog dosadašnje gradonačelnice i izglasali porez na kuće za odmor u iznosu 10,50 kuna po četvornom metru. Predlagala sam da on bude pet kuna po četvornom metru, što je zakonski minimum, ali nisam naišla na razumijevanje. Mi ne živimo u Dubrovniku, svoje smo kleti gradili sami ili uz pomoć obitelji i prijatelja i ne iznajmljujemo ih, da bismo trebali plaćati tako visoki porez.

Što ćete prvo učiniti ako postanete gradonačelnica, a na čemu temeljite čitav četverogodišnji mandat?

Prva stvar koju planiram učiniti, je sazvati sve poduzetnike s područja grada i održati s njima konstruktivan razgovor kako bih se upoznala s problematikom koja ih tišti i vidjela na kojim područjima im mogu pomoći. Iskreno vjerujem da dobar gradonačelnik treba obećati samo ono što može realizirati. Iako su dobre namjere hvalevrijedne, dobar, iskren gradonačelnik zna da je više ljudi uključeno u proces donošenja odluka. Ja ne želim davati obećanja nad kojima nemam kontrolu. Vodstvo, administrativna vještina, sposobnost privlačenja posla, radnih mjesta – to je samo nekoliko osobina koje su potrebne uspješnom gradonačelniku. Uz poziciju gradonačelnika, naravno, dolazi i donošenje nepopularnih odluka. Dobar gradonačelnik se ne treba bojati rješavati probleme koji utječu na zajednicu, bez obzira na to koliko ti problemi mogu biti teški. Ja sam u svojoj dosadašnjoj karijeri prošla kroz skoro sve to i znam što mogu učiniti za naš grad jer imam profesionalno i projektno iskustvo koje govori u prilog tome. Svoj mandat temeljit ću na povlačenju sredstava kroz EU fondove i dobroj suradnji s Vladom. Okolni gradovi su se danas razvili u moderne gradove, a mi još nismo oformili poslovnu zonu, što je osnova zapošljavanja, razvoja i napredovanja grada. Izgradnjom poslovne zone otvorit ćemo nova radna mjesta. O svojim planovima već sam razgovarala s premijerom i ministrima iz Vlade Republike Hrvatske. U dogovoru s ministrom Olegom Butkovićem, započet ćemo izradu projektno – tehničke dokumentacije za zlatarsku zaobilaznicu i spojnicu Zlatara na brzu cestu, jer je to preduvjet našeg gospodarskog razvoja i otvaranja poslovne zone. A ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek dala nam je podršku za dovršetak obnove Sokolane. Uredit ćemo pozornicu i gledalište, opremiti unutarnje prostore i staviti fasadu na zgradu. Posvetit ću se uređenju i razvoju infrastrukture. Otvorit ćemo Centar za mlade i osnovnu glazbenu školu te proširiti programe skrbi za umirovljenike. Razvijat ćemo rekreacijski i hodočasničko – kulturni turizam i svoje udruge. Njegovat ćemo i promovirati svoju kulturu, stvaralaštvo, sport, naša vina, poljoprivredne proizvode i gastronomske specijalitete našeg kraja. Formirat ćemo mjesne odbore, a gradska uprava bit će na usluzi svim građanima. S našim kandidatom za župana Ernestom Svažićem usuglašeno je da ćemo osigurati besplatni dječji vrtić uz podršku Županije, osigurati uvjete za jednosmjensku nastavu, izgraditi novu sportsku dvoranu i osigurati besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za naše umirovljenike, dograditi zgradu Doma zdravlja odnosno izgraditi dnevnu bolnicu za istočni dio županije, vratiti ambulanta u Belec te sanirati naše županijske ceste.  

Vaša poruka biračima?
Zlatar je rezultat zajedničkog rada brojnih generacija prije nas, a budućnost nam se neće dogoditi sama. Moj je cilj biti gradonačelnica svih stanovnika grada Zlatara, a zacrtane ciljeve želim provoditi u suradnji sa svima vama, sa Županijom i Vladom Republike Hrvatske. Premala smo sredina da bismo se dijelili. Stoga vas pozivam da 16. svibnja izađete na izbore i svojim glasom usmjerite ravnomjerni razvoj svih naselja grada Zlatara, jer Zlatar zaslužuje bolje! 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba