ŽENE DOBILE ZAPOSLENJE, A STARI I NEMOĆNI PRIJEKO POTREBNU POMOĆ: U općini Petrovsko provodi se program zapošljavanja žena, vrijedan preko 900 tisuća kuna

“Projekt ‘Zaželi’ bio je velika želja pokojnog načelnika Šanjuga”

Objavljeno: 07.05.2021. Jelena Jazbec

Prije mjesec dana u općini Petrovsko je započela provedba programa zapošljavanja žena “Zaželi za Petrovsko”, a početna konferencija održana je u petak.
Projekt je predstavio Ante Lovrić, direktor i vlasnik tvrtke Level Project, koja je službeni konzultant Općine Petrovsko.

EU sredstva

– Danas je divan dan za cijelu općinu. Spomenuo bih našeg pokojnog načelnika Ivana Šanjuga, s kojim sam razgovarao o tome što bismo dobro mogli napraviti za općinu pa je došao na ideju da bismo mogli zaposliti desetak žena s prostora općine koje bi brinule o osobama starije životne dobi kojima je potrebna pomoć u kući, briga i njega, i tada je načelnik istaknuo i Udrugu “Kaj” Petrovsko koja bi mogla biti nositelj tog projekta te smo uz pomoć predsjednice udruge i načelnika krenuli u izradu projektne dokumentacije i prijavu projekta. To je rezultiralo ovime zbog čega smo mi svi danas ovdje. Projekt je ukupno vrijedan 926 tisuća kuna, u stopostotnom je iznosu sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina i Centar za socijalnu skrb Krapina. Projekt će se provoditi tijekom 18 mjeseci, zaposleno je deset žena koje će brinuti o 60 krajnjih korisnika. Gledali smo da korisnici budu osobe starije od 65 godina, a svatko od njih će kroz 12 mjeseci, za vrijeme dok su zaposlene žene za brigu o njima, dobivati pakete materijalne pomoći u higijenskim potrepštinama koje će se koristiti za čišćenje i održavanje njihovih prostora – pojasnio je Lovrić.


Prisutne je pozdravila i Monika Poslončec, predsjednica Udruge “Kaj”, koja je nositelj projekta.

– Ne vjerujem da bismo danas bili ovdje da nije bilo pokojnog načelniku Šanjuga, jer mu je ovaj projekt bio velika želja. Taj projekt ima veliki značaj za našu općinu jer ne samo da su zaposlene žene, već one brinu i o 60 naših mještana. Prošli tjedan uspjeli smo podijeliti i prve pakete materijalne pomoći, a nadamo se da će Europa i dalje prepoznavati značaj ovakvih projekata, pogotovo za male sredine te da će u novoj europskoj financijskoj omotnici također biti odobreni takvi socijalni projekti i programi, da mi kao udruga možemo aplicirati i dalje – istaknula je Poslončec.
Predstojnik HZZ-a Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić čestitao je udruzi i Općini na uspješnoj prijavi na natječaj.

Izvozni proizvod

– “Zaželi” je program Vlade Republike Hrvatske kojim se nastoji na području cijele Republike Hrvatske prije svega smanjiti udio nezaposlenih žena u evidenciji HZZ-a te pružiti potrebna pomoć svim starijim, ali i općenito osobama u potrebi na području Republike Hrvatske. Projekt je izuzetno dobro prihvaćen i prepoznat i u široj europskoj zajednici i postao je pravi izvozni proizvod. Dakle, neke europske zemlje preuzet će ovaj naš model. S pozicije HZZ-a ovaj je projekt važan, osim zbog toga što ćemo na području Krapinsko – zagorske županije u prvoj i drugoj fazi zaposliti otprilike 335 žena, one će dobiti i određene edukacije i vještine koje će im i kada završi projekt omogućiti da budu konkurentnije na tržištu rada. U prvoj fazi projekta, 2017., 2018. godine, imali smo samo tri prijavitelja, a sada, u drugoj fazi, imamo čak 11 prijavitelja, što svjedoči o tome koliko smo dobar i uspješan posao napravili – istaknuo je Vukmanić.


Zadovoljstvo provođenjem projekta izrazio je v.d. načelnika općine Stjepan Krklec.

– Drago mi je što je udruga prepoznala inicijativu pokojnog načelnika Šanjuga, prihvatila to i da je taj projekt zaživio. Iznimno sam zahvalan udruzi i vama koji radite na tom projektu. Želim vam svu sreću u daljnjem radu – poručio je Krklec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba