ZABRINUTI HDZ-ovi NAČELNICI MILIČKI, JEMBRIH I SVAŽIĆ TVRDE: Projekt aglomeracije Zabok - Zlatar, vrijedan gotovo 600 milijuna kuna, ozbiljno je ugrožen

“Zagorskom vodovodu prijeti penalizacija i preko sto milijuna kuna. To bi ozbiljno ugrozilo proračune 26 zagorskih općina i gradova koje su suosnivači – moguć je i bankrot”

Objavljeno: 06.05.2021. zagorjeinternational

U stranačkim prostorijama u Krapini, HDZ-ov kandidat za župana, aktualni načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić održao je press konferenciju na temu, kako je stajalo u pozivu za medije, “ugroze projekta aglomeracije Zabok – Zlatar”.

– Nakon što sam jučer imao priliku obići jedan iznimno dobro vođen projekt odvodnje na području općine Desinić, koji financiraju Hrvatske vode, danas vas, nažalost, moramo izvijestiti o jednom drugom, znatno većem projektu koji je sufinanciran europskim sredstvima, međutim, u toj mjeri je loše vođen da mu u ovom trenutku prijete velike ugroze. Radi se o projektu aglomeracije Zabok – Zlatar, u koji je uključeno 14 općina i gradova i koji je ukupne vrijednosti 560 milijuna kuna. Nedavno su održana dva sastanka, na kojima je izneseno da je među četrdesetak sličnih projekata u Hrvatskoj, ovo definitivno najlošije vođen projekt i u ovom trenutku suosnivačima trgovačkog društva Zagorski vodovod prijeti ozbiljna penalizacija. Podsjećam da je Zagorski vodovod tvrtka u suvlasništvu 26 jedinica lokalne samouprave s područja Krapinsko – zagorske županije i da kroz proteklih osam godina većinu u skupštini Zagorskog vodovoda čine općine i gradovi predvođeni SDP-om. Nažalost, tijela uprave imenuju se preglasavanjem i, nažalost, takva je uprava odgovorna za vođenje ovog projekta. Sve općine i gradovi, njih 26, na svojim vijećima s velikim su zadovoljstvom poduprli jedan takav projekt, s velikim zadovoljstvom smo dali suglasnost na zaduživanje, kada su u pitanju razvojni projekti, međutim, danas izražavamo veliku zabrinutost jer ukoliko dođe do penalizacije, koja, prema informacijama koje imam, može biti i iznad sto milijuna kuna, to je ozbiljna ugroza za proračune spomenutih 26 jedinica lokalne samouprave, suosnivače Zagorskog vodovoda – pojasnio je Svažić.

Na spomenutim sastancima sudjelovao je Josip Milički, načelnik Marije Bistrice, koja je jedna od 14 jedinica lokalne samouprave obuhvaćenih projektom.

“Nije na dobrom putu”

– Saznali smo za navedeni problem na prvom sastanku koji su sazvale Hrvatske vode kao korektivno tijelo koje prati taj projekt. Sastanak je bio 9. ožujka u Oroslavju, nakon toga 18. ožujka u Zlataru. U svakom slučaju, rezime cijele priče je sljedeći. Pomoćnik generalnog direktora Hrvatskih voda, gospodin Davor Vukmanić, izričito je izjavio, naglasio i upozorio kako projekt nije na dobrom putu, ugrožen je i netransparentan je, moguće su financijske korekcije. Ako financijska korekcija, s obzirom na to da se radi o projektu od 600 milijuna kuna, prijeđe tri posto od ukupnih projekata u Republici Hrvatskoj, dakle, ostalih 39 projekata aglomeracije, moguće je da Republike Hrvatska upravo zbog te korekcije uđe u drugu kategoriju statusa, odnosno, puno goru. Što se tiče same aglomeracije Zlatar – Zabok, evidentno je da je već u prvim mjesecima izvođenja radova došlo do sudskih sporova s izvođačima i upravo zbog tih sudskih sporova, projekt stoji. Konkretno, u aglomeraciji Zlatar – Zabok, radovi su trebali početi u rujnu, a sada smo u svibnju i nikakve obavijesti ni koordinacije nisu održane zašto je zastoj skoro devet mjeseci. Ovdje postoji početak i kraj projekta. Projekt je planiran sredinom 2023. godine i ono što je naglašeno na koordinacijama na kojima su bili predsjednici Zagorskog vodovoda, svi osnivači i izvođači s projektantima, jest da se svi boje da projekt nikad neće biti izvršen u vremenskom roku koji je zadan. Svi se boje ozbiljnih korekcija i upravo te korekcije prijete nama kao osnivačima Zagorskog vodovoda, prijete našim proračunima, što bi nam moglo stvoriti ogromne poteškoće. Stoga smo uistinu zabrinuti, a s druge strane, usprkos sastancima koji su održani u dva navrata, od Zagorskog vodovoda nije došao nikakav poziv za, nazovimo to tako, skupštinu na kojoj bi nam se objasnilo o čemu se radi, gdje je zastao projekt i u kojem smjeru se namjerava krenuti. Iz Hrvatskih voda otvoreno su pozvali da se ozbiljno pristupi ovom problemu i dali su do znanja da, ako netko ne može voditi projekt, neka taj projekt ne vodi i neka se zamijeni. U svakom slučaju, jako je bitno i zbog nas kao osnivača i financijske korekcije koja se može odraziti na naš proračun, da se shvate ozbiljna upozorenja od strane Hrvatskih voda, ali i upozorenja od strane izvođača vezano uz probleme u kojima smo se svi zajedno našli – rekao je Milički.
Zabrinuta je i načelnica Lobora Ljubica Jembrih.

Devastacija imovine

– Naravno da smo zabrinuti jer sam projekt ugrožava i funkcioniranje naše općine i mislim da je krajnje vrijeme da se potegne crta i da se projekt vrati na prave staze i da krenemo svi zajedno u realizaciju. Mi smo još 3. ožujka sazvali sastanak sa Zagorskim vodovodom, Hrvatskim vodama i Županijskom upravom za ceste jer smo saznali da je trasa tako projektirana da bi došlo do devastacije i općinske i privatne imovine. Nismo naišli na nekakvu dobru suradnju u tom trenutku od strane nositelja projekta, Zagorskog vodovoda. U pitanju nam je bila i naša fontana, naša cesta i neka privatna imovina naših građana. Do danas mi po tom pitanju službeno nismo dobili nikakvo očitovanje, makar smo od Zagorskog vodovoda pismeno zatražili da nas službeno obavijesti kako bismo i mi mogli obavijestiti naše građane i biti sigurni da je naša općinska imovina zaštićena i da neće biti devastirana nakon provedbe projekta. Kao što je spomenuo kolega Milički, na dva sastanka upoznati smo i s drugom stranom tog projekta, odnosno, velikim problemom, od vremenskih rokova, gdje je vremenski rok već u 51 posto, a realizacija projekta na 11 posto, do penalizacije, koja, ako do nje dođe, ugrožava opstanak svih općina, a ja ovdje govorim u ime općine Lobor. Može doći do bankrota. Svi skupa to moramo spriječiti. To je veliki projekt, mi ga pozdravljamo i svi smo ga jedva čekali, ali treba ga voditi prema propisima, zakonima i u suradnji s lokalnim jedinicama koje su partneri na projektu – zaključuje Jembrih. (jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba