PARALELNI INTERVJU: HNS-ovi kandidati za (grado)načelnike Krapinskih Toplica i Klanjca, Božo Ružak i Jelena Bašić

“Vrijeme je za promjene na bolje, zasučimo rukave i primimo se posla, zajedno možemo učiniti da naši grad i općina konačno zažive punim plućima!”

Objavljeno: 06.05.2021. zagorjeinternational

U paralelnom intervjuu, HNS-ovi kandidati za (grado)načelnike Krapinskih Toplica i Klanjca, Božo Ružak i Jelena Bašić, odgovaraju o svojim motivima za kandidaturu, što bi oni napravili u svom gradu, odnosno općini u proteklih osam godina na mjestu aktualnih (grado)načelnika i što će prvo napraviti ako postanu čelnici svojih jedinica lokalne samouprave.

Zašto ste se odlučili kandidirati?

RUŽAK: Potaknut željom za promjenama na bolje, odlučio sam se kandidirati s jasnom vizijom razvoja općine. Krapinske Toplice moraju postati mjesto u kojem ljudi više neće samo životariti, već živjeti punim plućima. Mjesto gdje će se podupirati kreativnost, inovativnost, obrazovanje, poduzetništvo te pružati svima jednake prilike da izgrade bolju budućnost za sebe i svoje obitelji.

BAŠIĆ: Kandidaturu za gradonačelnicu prihvatila sam na nagovor moje obitelji, susjeda i prijatelja. Bit ću prva alternativa dosadašnjim strankama i jedina opcija koja nudi promjene. Osoba sam koja si postavlja visoke ciljeve i koja se ne miri s ‘neč, neč, neč i samo neč’, što je zadnjih godina uvriježeno u našem Klanjcu kao odgovor na sve izazove s kojima se grad suočava. Svoje znanje i iskustvo spremna sam pretočiti u zaštitu i razvoj interesa Klanjca, kako bi u njemu podigla standard življenja te ga zajedno sa svojim suradnicima transformirala u bolji, uspješniji i za život ugodniji grad po mjeri svih nas koji u njemu živimo.

Kandidirali ste se u gradu (općini) u kojem je na čelu (grado)načelnik već dva mandata – što nije napravljeno u osam godina, a po vama je svakako trebalo biti?

RUŽAK: Potrebno nam je gospodarsko okruženje koje će poticati privatne investicije domaćih i stranih poduzetnika i gdje će Općina biti parter gospodarstvu, a ne kamen spoticanja. Također, nedopustivo je da još uvijek postoje domaćinstva bez pristupne ceste ili priključka vode, što znači da se ne vodi računa o jednakomjernom razvoju općine. S druge strane, sam centar općine je zapostavljen i potrebno ga je urediti da svojom uređenošću i ljepotom stvara sliku kulturnog, razvijenog i turističkog mjesta. Isto tako, ne postoje nikakva opravdanja za nedostatak vizije i operativnog znanja koje bi ideje pretočile u kvalitetne razvojne projekte sufinancirane novcem fondova Europske unije. Tu Općina podbacuje već godinama, kao i u nedostatku realiziranja kvalitetnih sadržaja za mlade, ali i mještane treće životne dobi.

BAŠIĆ: Grad Klanjec po mnogočemu zaostaje od drugih sredina u Krapinsko – zagorskoj županiji i vrijeme je da se to promijeni. Svjedočimo presporom i neinventivnom razvoju grada. Od loše komunalne infrastrukture, kojom su izostavljeni rubni dijelovi grada i naselja u kojima stanovnici još nemaju javne rasvjete i pristupnu cestu do svojih kuća, dječja igrališta su utopija, do toga da postoje brojna opasna klizišta koja nisu sanirana. Europska sredstva nedovoljno se iskorištavaju, a gospodarska zona godinama je u stanju mirovanja. Također, bogatstvo povijesnih, kulturnih i prirodnih potencijala nedovoljno je iskorišteno za promociju i razvoj grada kao atraktivne turističke destinacije, a time izostaje i poticanje razvoja obrta kao i malog i srednjeg poduzetništva te OPG-ova kao nosioca turističkog razvoja.

Ukoliko pobijedite, što ćete prvo napraviti, a na što ćete se potom fokusirati kroz naredne četiri godine?

RUŽAK: Jačanje poduzetničkog sektora je glavni prioritet i preduvjet za gospodarski napredak naše općine. Također, ruralni dijelovi naše općine su već predugo infrastrukturno zapostavljeni. Svi naši sumještani, bez obzira u kojem dijelu općine žive, moraju imati pristup osnovnim infrastrukturnim standardima i sadržajima poput ceste, vodovoda i kanalizacije. Općina, uz stručnu pomoć kvalificiranih i dokazanih pojedinaca i tvrtki, mora aktivno stvarati projekte, za koje se mogu povući europska razvojna sredstva. Također jedan od prioriteta je konačno ponuditi mladima edukativno – rekreativne sadržaje i adekvatne prostore za njihove društvene aktivnosti, učenje, sportske i rekreaciju. S druge strane, tu je i nužnost povećanja kapaciteta u postojećem vrtiću i otvaranje novih vrtićkih kapaciteta, uz povećanje sufinanciranja od strane Općine i uvođenje imovinskog cenzusa, uz oslobođenje od plaćanja za financijski najugroženije obitelji. Očigledna je jasna potreba za izgradnju novih i adaptiranje postojećih sadržaja za osobe treće životne dobi.

BAŠIĆ: Obilazeći teren sa svojim timom, dobili smo niz korisnih ideja i prijedloga koje ćemo bez lažnih obećanja pretočiti u provedive projekte. Pokretanje e-referenduma, putem kojeg će se svaki stanovnik direktno moći uključiti, sudjelovati i izjasniti se o pitanjima od važnosti za grad, jedan je od mojih prioriteta, kao i razvoj svih naselja u gradu bez pogodovanja. Nužno nam je gospodarsko osnaživanje i to kroz daljnje ulaganje u poduzetničku zonu. Posebnu pažnju posvetit ću djeci i mladima, i to kroz programe većih poticaja za novorođenu djecu, izgradnju dječjih igrališta u svakom naselju, veći broj đačkih i studentskih stipendija, sufinanciranje školske kuhinje i kreiranja dodatnih sadržaja poput gradnje vježbališta i street workout parka. Ne smijemo zaboraviti ni umirovljenike i poboljšanje njihova standarda. Jedan od prioriteta je i bolja prometna povezanost sa Zabokom, Zaprešićem i Zagrebom, povezivanje i suradnja s drugim općinama i gradovima, osobito u kontekstu turizma. Tu važnim smatram izgradnju šetnice do Zelenjaka, sanaciju utvrde Cesargrad i otvaranje Zavičajnog muzeja.

Vaša poruka biračima?

RUŽAK: Dragi moji Topličani i Topličanke, vjerujem kako smo svi spremni napraviti promjenu u smjeru boljih, razvijenijih i uspješnijih Krapinskih Toplica, u kojim će svatko moći uspješno razvijati sve svoje potencijale. Promašene politike razvoja kojima smo bili svjedoci zadnjih 30 godina će biti upravo ono protiv čega ću se boriti i to je glavna promjena koju planiram ostvariti. S druge strane, nudim vam realan i provediv program kojeg uz vašu pomoć možemo zajedno ostvariti. Ta promjena počinje vašom podrškom na izborima 16. svibnja. Zato zasučimo rukave i primimo se posla!

BAŠIĆ: Mi u Klanjcu ne smijemo se miriti sa ‘neč, neč i samo neč’ i pustiti da nam prođu još četiri godine, već moramo staviti glave skupa i zajedno početi mijenjati naš grad i prilike u njemu na bolje. Vrijeme je da naš Klanjec probudimo iz dugogodišnjeg sna i da mu zajedničkim radom i znanjem vratimo stari sjaj, a svima nama ugodan i dostojanstven život u njemu. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba