NA FLORIJANOVO, SVOJ DAN SLAVI GRAD KLANJEC: O projektima koji su obilježili prošlu godinu i planovima za buduće razdoblje razgovarali smo s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom

“Veliko je zadovoljstvo znati da je našoj djeci dostupan jedan od najljepših i energetskih najučinkovitijih vrtića u Hrvatskoj i da više nema liste čekanja za upis”

Objavljeno: 04.05.2021. JJ

Na Florijanovo, svoj dan već tradicionalno obilježava Grad Klanjec. Tim povodom, danas u 13 sati u Velikoj gradskoj dvorani održat će se prigodna svečanost uz dodjelu gradskih priznanja, a uoči Dana grada, razgovarali smo s gradonačelnikom Zlatkom Brlekom, koji se osvrnuo na provedene projekte i otkrio nam neke od planova za budućnost, ako mu građani ponovno daju povjerenje na izborima.

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije u proteklih godinu dana?

Na prvom mjestu svakako je naše najveće kapitalno ulaganje posljednjih godina, a riječ je uspješnom dovršetku izgradnje i opremanja novog dječjeg vrtića, čime smo učinili veliki iskorak u povećanju kvalitete svakodnevnog života i ostanak mladih obitelji u našem gradu. Možemo se pohvaliti da je naš projekt izgradnje dječjeg vrtića bio među tri najbolja ocijenjena projekta u Republici Hrvatskoj i među samo tri koji je dobio maksimalnu potporu od 7.440.000 kuna iz Programa ruralnog razvoja EU, a ukupna vrijednost izgradnje i opremanja dječjeg vrtića neto površine 620 četvornih metara iznosila je 9.973.954 kune. Veliko je zadovoljstvo znati da u Klanjcu više nema liste čekanja za upis u vrtić, koja nas je godinama mučila, da su otvorene nove jaslice, zaposleno novo stručno osoblje, produžen rad vrtića do 19 sati, da imamo prostora i za novu odgojnu grupu, ako se pokaže potreba. Klanječkoj djeci i roditeljima svakodnevno je dostupan jedan od najljepših i energetskih najučinkovitijih vrtića u Hrvatskoj. Drugi važan projekt završen u prošloj godini je zamjena 656 postojećih svjetiljki javne rasvjete u okviru projekta “Newlight”. Uspjeli smo realizirati i treću fazu izgradnje nogostupa na dionici od Mihanović Dola do Novih Dvora, a u prošlogodišnju dionicu uloženo je 650 tisuća kuna. U proteklom su razdoblju realizirani i značajni redovni projekti u izgradnji i održavanju komunalne infrastrukture, a prvenstveno je riječ o programu asfaltiranja nerazvrstanih cesta, u što je zadnjih godina uloženo više od 2.110.000 kuna, a u pandemijskoj 2020. gotovo 600 tisuća kuna. Modernizirana je i cesta od Klanjca do Dola Klanječkog, uz proširenje postojećeg nogostupa, čije se asfaltiranje očekuje idućih dana. Realizirali smo u prošloj godini još nekoliko manjih, ali važnih projekata, poput novog multimedijskog postava sarkofaga obitelji Erdödy, izradili Strategiju razvoja turizma do 2027., uveli WiFi na nekoliko javnih lokacija u centru grada.

Koliko ste sredstava povukli u proteklih godinu dana?

Iz europskih fonodva i drugih natječaja povučeno je 8,5 milijuna kuna.

Koliko je korona kriza okrznula Vaš proračun i je li zaustavila koji projekt?

Predan rad i kvalitetni programi omogućili su rast proračunskih prihoda na godišnjoj razini od čak 255  posto pa je Klanjec vodeći grad u Hrvatskoj po rastu prihoda u odnosu na broj stanovnika. Takav pristup proračunskom novcu omogućio je da i lani, u krizi izazvanoj pandemijom bolesti COVID-19, redovito izvršavamo sve svoje obveze i realiziramo većinu investicija koje smo planirali prije epidemije. Prihodi u protekloj godini su bili sasvim solidni, tako da Grad Klanjec nije osjetio neke posljedice lošijih gospodarskih kretanja u Republici Hrvatskoj. Godinu smo završili s proračunskim viškom, tako da 2020. možemo smatrati uspješnom.

Kakvi su planovi za buduće razdoblje – što biste još voljeli ostvariti u gradu Klanjcu?

Grad je i do sada poticao razvoj obrtništva i malog poduzetništva kroz subvenciju kamata na kredite za nabavu strojeva i opreme, poticaje u poljoprivredi, a u idućem razdoblju upravo će nove poticajne mjere u gospodarstvu biti u fokusu naše pažnje. Riječ je o bespovratnoj financijskoj potpori za otvaranje prvog obrta za mlade, sufinanciranju uzgoja autohtone vinove sorte Sokol, uzgoja zagorskog purana i novih ekoloških poljoprivrednih nasada… Neki od važnih projekata, poput proširenja gradskog groblja, već su pripremljeni za realizaciju, a intenzivno se radilo i na pripremi projekata za prijave na očekivane natječaje europskih fondova iz nove omotnice 2021. – 2027. Nakon završetka nogostupa od naselja Lepoglavec do naselja Novih Dvora, selimo se na drugi kraj grada, kako bismo projektirali te krenuli u izgradnju nogostupa od naselja Rakovec, preko Polica, Lučelnice do Tomaševca. Tu je i izgradnja novog dječjeg igrališta u Lučelnici, ali i sportskog centra u Mihanović Dolu uz igralište NK Klanjec. Zatim proširenje sustava javne rasvjete na čitavom području grada gdje postoje tehničke mogućnosti, asfaltiranje cesta i izgradnja nogostupa u svim naseljima, a prioritet, kao i dosad, bit će određen na temelju broja stanovnika i školske djece koja ih svakodnevno koriste. Tu je i projektiranje novog izgleda Trga mira u središtu Klanjca te realizacija aktivnosti planiranih Strategijom razvoja turizma do 2027. godine. Jedan od prioriteta u narednom razdoblju bit će i sanacija štete koja je nastala u potresu krajem prošle godine, a procijenjena je na više od 15 milijuna kuna. Ako mi moji sugrađani još jednom odluče dati svoj glas, najveći dio aktivnosti Grada bit će usmjeren na poticajne mjere u demografskoj politici, uz stalne potpore za djecu, odgoj, obrazovanje, uvodimo i potporu za kupnju prve nekretnine na našem području za mlade, a ako se planiranim anketiranjem utvrdi realna potreba, u planu je i izgradnja novih stanova za mlade u javno – privatnom partnerstvu i uz poticajne mjere za njihovu kupnju. Cilj nam je podizanje kvalitete života za mlade i djecu, ali i jedan novi iskorak za dostojanstvenu starost našeg starijeg stanovništva. Kao gradonačelnik koji je uvijek bio dostupan svojim sugrađanima, vjerujem da ćemo zajedno nastaviti graditi naš ljepši Klanjec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba