PRESEČKI NAJAVIO PREPOROD ZAGORJA: U više zagorskih gradova i općina preuredit će autobusne kolodvore i dodati im sadržaje poput trgovačkih centara, hotela i poslovnih zgrada, a prva je na redu Pregrada

EVO KAKO ĆE TO IZGLEDATI: Uz novouređeni pregradski autobusni kolodvor, niknut će hostel i stambeno – poslovni objekt

Objavljeno: 03.05.2021. zagorjeinternational

U Pregradi bi u sljedećih nekoliko godina, uz novouređeni autobusni kolodvor na istoj lokaciji gdje se on nalazi i sada, mogao niknuti i hostel te stambeno – poslovni objekt. Najavio je to na press konferenciji održanoj u pregradskoj gradskoj vijećnici Antun Presečki, vlasnik Presečki Grupe koja je investitor ovog projekta.

– U Pregradi sam investitor već preko 30 godina, s pekarnicom, a prije toga i s Croatia Transom, odnosno, autobusnim kolodvorom koji će sada doživjeti jednu renesansu. Naš je projektant jako dobro osmislio projekt, a Presečki Grupa se dosta dugo pripremala za njegovu realizaciju. Imamo više projekata, Krapina, Pregrada, Krapinske Toplice, Veliko Trgovišće, Zlatar i Ivanec, dakle, slične stvari će se raditi i u tim mjestima. Primjerice, u Krapinskim Toplicama će se urediti autobusni kolodvor s trgovačkim centrom i hotelom, a u Velikom Trgovišću stambeno – poslovni prostor. U Zlataru isto tako, a u Ivancu nešto slično kao u Pregradi – autobusni kolodvor, stambeno – poslovni objekt, a sve će se to nadovezati na tržnicu. No, važno je istaknuti da smo najprije u razmatranje uzeli Pregradu, budući da sam ja rođen između Krapine i Pregrade te sam u mladosti više vremena provodio u Pregradi, nego u Krapini. Stoga mi je želja da upravo u Pregradi provedemo ovaj projekt koji će zasigurno krasiti dio grada. Mogu samo reći da se ovime ostvaruje moj san. Želimo napraviti preporod za Zagorje, ne samo za Pregradu – istaknuo je Presečki.

Veće kvadrature

Projekt je prezentirao projektant Miloš Pecotić, koji je istaknuo kako je cilj urediti urbani prostor grada koji će pulsirati i živjeti cijeli dan.

Građani se ne moraju brinuti jer unatoč tome što će se nalaziti kraj autobusnog kolodvora, stanovi i hostel imat će svoju intimu. Kompletni promet prebačen je u podzemlje, stanovi će imati terase u prizemlju, a planirana je i izgradnja dječjeg vrtića. Na autobusnom kolodvoru će biti prostor za prodaju karata, kafić, čekaonica i sanitarije, tri perona za autobuse s prednje strane i stajalište za taxi. Stanovi će uglavnom biti veće kvadrature, trosobni i troipolsobni koji imaju svoje parkirno mjesto ili garažu te spremište, a hostel će se nalaziti na zapadnoj strani, bit će dosta visokog standarda, s dvokrevetnim sobama. Maksimalan kapacitet je 60 ležajeva u 30 soba, iako se veličina hostela tek treba dogovoriti s Gradom, ovisno o potrebama.

– Sjajan projekt za grad Pregradu, zahvala investitoru, Presečki Grupi na svim investicijama koje su do sada imali u Pregradi, a ova investicija je nešto što je u svakom slučaju potrebno Pregradi. Potrebna je rekonstrukcija autobusnog kolodvora, no mi kroz ovaj projekt, osim stanova, koji su prijeko potrebni za naše mlade obitelji, ili one koje će ovdje doći živjeti iz nekih drugih dijelova Zagorja, pa i šire, dobivamo i prvi hostel, što je izuzetno s aspekta turističkog razvoja Pregrade. Posljednjih godina imali smo otvaranje nekoliko privatnih kuća za odmor, a hostel sada dolazi kao nadogradnja našoj turističkoj priči u koju jako nade puno polažemo u budućnosti. Dobivamo i prvu podzemnu garažu, dakle stvarno jedna sjajna investicija koja će promijeniti kompletnu vizuru ovog dijela grada. Moram istaknuti da je Presečki Grupa investitor i u našu poslovnu zonu, s obzirom na to da su i tamo kupili zemljište. Mogu reći da su pokazatelji koje imamo što se tiče gospodarstva na području grada Pregrade u posljednjih nekoliko godina jako dobri. Ako gledamo period od 2016. godine, u Pregradi radi 400 ljudi više, broj poduzetnika je porastao sa 74 na 98, a 2019. godine smo bili i grad koji je imao najveći rast zaposlenosti u RH. Sve je to zasluga poduzetnika i svih njihovih zaposlenika koji su vrijedno i predano radili, da bismo ovdje imali ovakve dobre gospodarske pokazatelje. Kao Grad nastojali smo to pratiti i podupirati kroz subvencije kamata na kredite, kroz oslobađanja od plaćanja komunalne naknade i komunalnog doprinosa te s velikom investicijom unaprjeđenje komunalne infrastrukture u našoj poslovnoj zoni, gdje je uloženo nešto više od dva milijuna kuna. Drago mi je da to gospodarstvenici prepoznaju, pa imamo, osim Presečki Grupe, još nekoliko investitora koji su zainteresirani za ulaganje u Pregradu – rekao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.

Turistička priča

Mogu reći da imamo najavu izgradnje još jednog stambeno – poslovnog objekta također u Ulici Ljudevita Gaja gdje se nalazi i ovaj objekt, a imamo i najavu izgradnje tematskog doma za starije osobe, na temu vinarstva i vinogradarstva, što se odlično uklapa u turističku priču koju razvijamo ovdje u Pregradi. Kao gradonačelniku, izuzetno mi je drago što privatni investitori prepoznaju naš grad kao mjesto za ulaganje, što razvijamo ovdje prijateljsko poduzetničko okruženje i nastojat ćemo i u budućnosti dati podršku poduzetnicima da dođu ovdje, ulažu, otvaraju radna mjesta i na taj način doprinose razvoju grada Pregrade – zaključio je gradonačelnik Vešligaj.
Na pitanje kada bi mogli započeti prvi radovi, Presečki je rekao da se nada kako bi to moglo biti sljedeće godine.

– Volio bih da radimo projekt šest mjeseci, a da izgradnja traje tri, kako to biva u zapadnom svijetu – istaknuo je Presečki. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba