Za pet zagorskih manifestacija koje su od posebnog značaja za županiju, dodijeljeno ukupno 120 tisuća kuna županijskih sredstava

“Cijepite se kako bismo tamo negdje krajem lipnja, početkom srpnja skinuli maske i uživali u kulturnim manifestacijama za koje smo zakinuti više od godinu dana”

Objavljeno: 03.05.2021. zagorjeinternational

U Krapini je u ponedjeljak održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na dodjelu županijskih sredstava za manifestacije od posebnog interesa za Krapinsko – zagorsku županiju.
Ukupno je dodijeljeno 120.000 kuna, od čega za Tjedan kajkavske kulture u Krapini 55.000 kuna, Glumačkom festivalu u Krapini 20.000 kuna, Tabor Film Festivalu 20.000 kuna, za “Bitku kod Stubice” 10.000 kuna te za Dane Ksavera Šandora Gjalskog 15.000 kuna.
Predsjednik Društva za kajkavsko društveno stvaralaštvo Damir Novina istaknuo je kako Društvo imali veliki značaj za razvoj kajkavske riječi.

– S obzirom na to da živimo u uvjerenju da su Zagorci stvarno prvi Hrvati koji su došli na ove prostore, nadamo se da će “kaj“ živjeti vječno – rekao je Novina.
Predsjednik Upravnog odbora kulturne manifestacije “Dani Ksavera Šandora Gjalskog“ Tihomir Vrančić dodao je kako je podrška Županije u financijskom, moralnom i svakom drugom pogledu iznimno važna.

– Iza manifestacije stoji i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Grad Zabok i Društvo hrvatskih književnika, kao matična organizacija koja faktički dodjeljuje jednu od najznačajnijih književnih nagrada za najbolje objavljeno prozno djelo u Republici Hrvatskoj. Svakako u ovim teškim situacijama pandemije, svako sponzorstvo i kuna nam dobro dođe, kako bismo održali tradiciju koja traje od 1979. godine – rekao je Vrančić.

Buduća suradnja

Predsjednik udruge Družbe Vitezova Zlatnog Kaleža Ivan Štefek istaknuo je kako je ovogodišnje uprizorenje Bitke kod Stubice održano bez publike, no tradicija se uspjela održati i u ovo pandemijsko vrijeme. Dodao je i kako se veseli budućoj suradnji, pogotovo za dvije godine, kada će biti 15. obljetnica manifestacije.

Predsjednik Kulturne udruge “Glumački festival u Krapini“ Adam Končić podsjetio je pak kako će se ovogodišnji 14. GFUK zbog epidemiološke situacije održati nešto kasnije nego što je to uobičajeno – od 18. lipnja do 4. srpnja.

– Sedam predstava je već dogovoreno. Četiri koje će igrati u krapinskoj Festivalskoj dvorani i tri koje će gostovati diljem Hrvatskog zagorja. Lijepo je reći da nakon 27 predstava koje su bile dogovorene prošlog proljeća i samo ostvarenih pet gostovanja izvan Krapine u prošlom jesenskom prolongiranom izdanju, u ovo kasnoproljetno ili rano ljetno izdanje, imamo rezervirano skoro 20 gradova i općina u kojima ćemo izvan Krapine igrati predstave. Posebno mi je drago da nas Županija podržava u tom smislu – rekao je Končić.

Zagorska tradicija

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako su ovo sjajne manifestacije koje, osim što služe očuvanju kulturne baštine, čuvaju i zagorsku tradiciju, “kaj” i prenose sve to na mlađe generacije.

– I sve manifestacije koje smo proglasili da su nam od interesa za Županiju, mogu sa sigurnošću reći da su i od interesa za čitavu Republiku Hrvatsku jer sve su to manifestacije koje su već odavno prešle granicu Krapinsko – zagorske županije. Ove kulturne manifestacije velikim su dijelom i turističke, a djelomično se poklapaju i s nekim gospodarskim manifestacijama. Vjerujem da ćemo se tamo negdje krajem lipnja, početkom srpnja riješiti maski i da će ljudi biti željni druženja, ali i kulturnih manifestacija za koje su zakinuti više od godinu dana – rekao je Kolar, pa još jedno pozvao građane da se cijepe kako bi što prije mogli bez straha uživati u kulturnim i turističkim događanjima.
Dodao je kako je Županija ovih pet manifestacija od 2017. godine financijski podržala s 535 tisuća kuna, a zajedno s javnim pozivima u kulturi, u protekle četiri godine to je ukupno oko 4,5 milijuna kuna za kulturu na području županije. (jj, vc)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba