POVODOM DANA OPĆINE: Načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak otkriva koji su projekti obilježili proteklu godinu i kakva je njegova vizija Stubaka u budućnosti

“Projekti izgradnje sportske dvorane i proširenja škole spremni su za prijavu na EU fondove. Njihova realizacija bit će ostvarenje cilja koji smo si zacrtali prije četiri godine”

Objavljeno: 27.04.2021. Jelena Jazbec

Općina Stubičke Toplice 27. travnja slavi svoj dan, a načelnik Josip Beljak tim se povodom osvrnuo na realizirane projekte u protekloj godini te nam otkrio kako vidi Stubake u budućnosti.

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije u prošloj godini?

Najvažniji projekt u prošloj godini bila je rekonstrukcija Ulice Vladimira Nazora, vrijedna 1,5 milijuna kuna, koja je započela prošle godine, a završava ovih dana. 500 tisuća kuna je sufinanciranje iz Programa sigurnosti u prometu, od strane Ministarstva unutarnjih poslova. Drugi važan projekt bilo je uređenje tržnice. Obnovili smo dio tržnice koji je u vlasništvu Općine, dakle, središnji otvoreni dio i sanitarne čvorove. Obojena je cjelokupna konstrukcija, postavljena nova LED rasvjeta i video nadzor. Oživjeli smo tržnicu, a posebno nam je drago što se vratila ribarnica. U ljeto prošle godine instalirali smo opremu za širokopojasni internet u sklopu programa WiFi4EU. Tako je besplatnim internetom pokriveno desetak točaka u općini, kompletan širi centar i još tri lokacije. Na oba društvena doma, u Pili i Strmcu Stubičkom, uredili smo vanjska stubišta, a u društvenom domu u Pili je stavljena i nova LED rasvjeta. Napravljena je kompletna projektna dokumentacija za sportsku dvoranu, čija vrijednost iznosi 200.000 kuna, te za proširenje Osnovne škole “Vladimir Bosnar”, čiji je osnivač Općina, također u vrijednosti 200 000 kuna. Građevinska dozvola za dvoranu je izdana, tako da smo mi spremni za novu EU financijsku omotnicu, odnosno, prijavu na natječaj čim se on otvori. Naime, broj djece nam raste iz godine u godine jer se doseljavaju mlade obitelji, s obzirom na to da su zbog blizine Zagreba, Stubičke Toplice atraktivna lokacija. Pritom moram spomenuti da smo jedna od rijetkih škola u Hrvatskoj te jedina u Zagorju koja ima cjelodnevni boravak učenika za jedno razredno odjeljenje, kod kojeg se pokazala najveća potreba. Naime, to su uglavnom mlade obitelji koje su se doselile ovamo i nemaju u blizini bake i djedove koji bi im pričuvali djecu dok se ne vrate s posla. Program sufinancira Općina s 50 posto, dok ostatak plaćaju roditelji.

Koliko je korona kriza utjecaja na općinski proračun?

Kao i većina drugih općina i gradova, naše smo obrtnike i poduzetnike oslobodili plaćanja komunalne naknade u 50-postotnom iznosu za prvo polugodište 2020. godine, zatim smo oslobodili roditelje od plaćanja vrtića u vrijeme dok je bio zatvoren i time smo izgubili nešto više od 150.000 kuna te također nismo dobili i 500.000 kuna obećane potpore za sufinanciranje uređenja Ulice Vladimira Nazora iz jednog fonda koji prati projekte koje sufinancira MUP. Neke smo projekte morali prolongirati na ovu godinu, tu prvenstveno mislim na asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Ove godine ćemo asfaltirati nerazvrstanih cesta u vrijednosti 500.000 kuna, od čega 100.000 kuna pokrivaju sredstva dobivena iz programa pomoći brdsko – planinskim područjima. Ovih dana počeli su i radovi na sanaciji klizišta na nerazvrstanoj cesti u Jarkima. Vrijednost radova je 840.000 kuna. 475.000 kuna sufinancirat će se iz programa sanacije klizišta Hrvatskih voda, a ostalo će podmiriti Općina iz vlastitih sredstava. Radovi su počeli ovih dana i trajat će do početka lipnja.

S obzirom na to da idete u utrku za novi mandat na čelu Stubičkih Toplica, kakva je vaša vizija razvoja općine, odnosno, što biste još željeli ostvariti?

Dva najvažnija projekta svakako su izgradnja sportske dvorane i proširenje osnovne škole. Za te smo se projekte pripremali cijeli protekli mandat i sada smo spremni, samo čekamo i molimo Boga da se otvore natječaji. To bi onda bilo ostvarenje cilja koji smo si
zacrtali prije četiri godine. Jer bilo mi je nezamislivo da je glavni projekt vladajućih prije mene bila izgradnja groblje, a ne sportske dvorane. Velika želja mi je i izgradnja planinarsko – biciklističkog odmorišta u Pili te interpretacijskog centra za gljive. Nismo odustali ni od projekta izgradnje auto kampa, koji već ima i građevinsku dozvolu, zatim je u planu i izgradnja šetnice uz potok Vidak, čime bismo spojili središte općine s jednim, sad već možemo reći, malim naseljem, koje je nastalo proteklih nekoliko godina. Također radimo na rješavanju problematike odmarališta HŽ-a. Radi se o kućicama uz željezničku stanicu koje stoje netaknute već 25 godina i u derutnom su stanju. Napokon se odlučilo raspisati javni poziv za iskaz interesa za tu infrastrukturu i nadamo se da će se naći potencijalni investitor koji bi to obnovio. Veseli nas i mnogo privatnih ulaganja u kuće za odmor. Svatko tko se odlučio na takvu investiciju je pogodio jer su vikend aranžmani u takvim kućama prodani par mjeseci unaprijed. Do kraja ove godine izgradit će se i pet luksuznih vila za odmor, a u najavi je i jedan visokoluksuzni mini hotel. Ishodili smo i predali svu dokumentaciju da nam država preda u vlasništvo parkiralište nasuprot Specijalne bolnice, koje je bilo izvan stečajne nagodbe pa je ostalo “u zraku”. Uslijed toga predano je u državno vlasništvo, a ako nam ga se prepiše, mi ćemo odmah ići u njegovo uređenje.

Hoćete li zbog epidemioloških mjera uspjeti obilježiti Dan općine?

Početkom svibnja imat ćemo otvorenje vanjskog bazena u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice i to će biti zasigurno jedan od važnijih dana u novijoj povijesti Stubaka, budući da nam je vanjsko kupalište zatvoreno već više od desetak godina. Dan općine, koji se službeno slavi 27. travnja, obilježit ćemo skromno zbog epidemiološke situacije, ali ćemo zato tu proslavu povezati s otvorenjem bazena i taj dan pripremiti cjelodnevni program, što će uključivati dvije izložbe na otvorenom, promociju knjige o Viktoru Šipeku i veliki vatromet u 21 sat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba