U PREGRADI ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA DVAJU HVALEVRIJEDNIH PROJEKATA - "Urbact Volunteering Cities" i “Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju“

“Preuzeli smo dobru praksu od partnera iz cijele Europe i kroz projekte nastojali poticati otvorenost, transparentnost i participaciju građana”

Objavljeno: 09.04.2021. Valentina Cigula

Povodom završnog događanja u sklopu projekta “Volunteering Cities Transfer Network“, u Pregradi je u petak održana press konferencija kojoj su prisustvovali gradonačelnik Marko Vešligaj, zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koordinatorica projekta, ujedno i koordinatorica Urbact lokalne grupe grada Pregrade, Marija Marjanović te predstavnici Udruge gradova kao Nacionalne URBACT kontakt točke, Mario Žuliček i Marko Ercegović.
Grad Pregrada uključen je u mrežu za prijenos “Volunteering Cities”, koja koristi volontiranje kako bi pristupila problemu socijalne isključenosti i siromaštva na lokalnoj razini. Riječ je o prijenosu dobre prakse ciparskog grada Athienou u područjima građanske participacije, jačanja međugeneracijske solidarnosti, promicanja volonterstva te društveno odgovornog poduzetništva.
– Danas je završni događaj dvaju jako vrijednih projekata u kojima je Grad Pregrada bio jedan od partnera, a koji dolaze iz sfere društvenih djelatnosti. Oni su ponekad u drugom planu zbog infrastrukturnih projekata koji su vidljiviji. Radi se o projektu “Urbact Volunteering Cities”, gdje smo bili jedni od partnera uz nekoliko gradova europskih zemalja, te o projektu “Partnerstvo za društvenu i solidarnu ekonomiju“, gdje smo kao Grad Pregrada u suradnji s Udrugom Zmak, Uredom za udruge Vlade RH, Gradom Ludbregom i Udrugom za solidarnu ekonomiju iz Ženeve radili na projektima za koje vjerujem da će u budućnosti poboljšati život stanovnika u Pregradi – rekao je gradonačelnik Vešligaj pa pojasnio kako poveznica između ova dva projekta leži u otvorenosti, transparentnosti i participaciji građana.

Udruge i institucije

– Želimo da građani daju svoje prijedloge i uključe se. To je izuzetno važno jer samo na taj način možemo u budućnosti stvarati razvoj koji više ne smije biti upravljan, kontroliran i usmjeravan isključivo iz jednog središta, već treba zahvatiti puno šire slojeve stanovništva i pritom ne mislim samo na grad Pregradu kao jedinicu lokalne samouprave, već sve naše udruge, institucije kao što su škole, dječji vrtić, državne institucije koje ovdje djeluju, Centar za socijalnu skrb, Gradsko društvo Crvenog križa. Naglasak je bio na međugeneracijskoj solidarnosti, odnosno, uključivanju mladih i starih, a mislim da smo to i postigli kroz oba programa – rekao je Vešligaj pa istaknuo kako su preuzeli dobru praksu od partnera iz cijele Europe te da vjeruje kako su oni mnogo toga naučili od njih.
– Uspjeli smo i kroz Program za društvenu i solidarnu ekonomiju jednim participativnim pristupom, kroz anketiranje, pitati ljude što im treba i na temelju toga stvoriti temelj jednog projekta koji će, vjerujem, u budućnosti povezati i naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva. Dakle povezat će proizvođače i potrošače te im dati veću mogućnost korištenja lokalnih proizvoda, no uvijek treba imati nekoga tko će to usmjeriti i osigurati prostor gdje će se oni moći sastajati, bilo virtualno ili fizički, da mogu proizvođači poslovati, a potrošači imati što kvalitetniju uslugu – zaključio je gradonačelnik Vešligaj.

Poticali volonterstvo

Koordinatorica projekta Marija Marjanović je pojasnila kako se nakon dvije godine provedbe projekta predstavljaju rezultati svih provedenih aktivnosti.
– To nije kraj tih aktivnosti, nastavljamo dalje u istom smjeru. Kao najveću vrijednost istaknula bih zajedništvo koje smo postigli kroz Urbact lokalnu grupu, u kojoj su uz nas bile pregradske udruge, Grad Pregrada, gradske ustanove i naši volonteri – zaključila je Marjanović.


Jasna Petek je istaknula da je Pregrada grad otvoren mladima, organizacijama civilnog društva i u pravom smislu riječi grad otvoren prema svojim građanima.
– Ovaj projekt samo govori u prilog tome jer su se kroz njega poticali volonterstvo, međugeneracijska solidarnost i participacija građana u društvenom i demokratskom djelovanju te je to samo još jedan iskorak da Pregrada bude još otvorenija i bolja u suradnji sa svojim građanima – zaključila je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba