Saborski zastupnik Siniša Jenkač na aktualnom je prijepodnevu istaknuo da su dugotrajni sudski postupci veliki problem za građane, ali i izrazio optimizam vezano uz najave ministra pravosuđa Ivana Malenice

“Vjerujem da će specijalizirani planovi za sudove ubrzati sudske postupke i da će to biti početak rješavanja problema u pravosuđu”

Objavljeno: 08.04.2021. zagorjeinternational

Dugotrajni sudski postupci i neriješeni predmeti bili su tema pitanja koje je HDZ-ov saborski zastupnik iz Varaždinske županije Siniša Jenkač na aktualnom prijepodnevu u Hrvatskom saboru u srijedu postavio ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici.
Jenkač je istaknuo da je Ministarstvo po prvi puta izradilo specijalizirane planove za svaki županijski i općinski sud.
– Najavljuju se da će fokus biti na rješavanju neriješenih predmeta, posebno kad je riječ o predmetima kod kojih bi mogla nastupiti zastara. Najavljuju se također da će se tijekom ove godine riješiti svi predmeti stariji od sedam godina – rekao je Jenkač te ministra upitao kako će to biti provedeno i kakvi će biti učinci tih planova na čitavo pravosuđe.

Analiza učinkovitosti

Ministar Malenica je odgovorio da je na temelju dostupnih podataka napravljena analiza učinkovitosti rada pravosudnih tijela.
– Po principu oznaka, svih 15 pravosudnih područja razvrstano je u crveno, zeleno i žuto. Crveno su označena pravosudna tijela koja imaju problema s učinkovitosti svoga rada, žuto koja imaju srednju učinkovitost i zeleno koja imaju zadovoljavajuću učinkovitost. Primarni cilj ovog akcijskog plana je skraćivanje trajanja sudskih postupaka, zatim rješavanje svih predmeta starijih od sedam godina te posebno praćenje i rješavanje kaznenih predmeta koji u naredne tri godine odlaze u zastaru – kazao je ministar.
U ovom trenutku na svim sudovima ima oko 430.000 neriješenih predmeta.

283 dana

– Ukupna duljina trajanja sudskih postupaka je 283 dana. Realizacijom ovog akcijskog plana, skratilo bi se trajanje sudskih postupaka s 283 na 208 dana i riješilo bi se 70.000 neriješenih predmeta od 430.000. A 25.000 predmeta starijih od sedam godina, riješilo bi se u ovoj godini – najavio je ministar Malenica, dodavši da ovaj akcijski plan mjesečno prati učinkovitost svih sudova.
Saborski zastupnik Siniša Jenkač naglasio je da je problematika dugog sudovanja veliki problem za građane.
– Pogotovo za gospodarstvo jer stečajni postupci traju i po 10 godina. Vjerujem da će ove aktivnosti ubrzati sve te sudske postupke i da će to biti početak rješavanja problema u pravosuđu – poručio je Jenkač u Hrvatskom saboru.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba