Prefino jelo koje su pravile naše bake

Tradicionalna uskrsna pogača za prste polizati!

Objavljeno: 01.04.2021. zagorjeinternational

Sirnica, pinca, kvasnica, uskrsna pogača, uskrsni kruh… Mnoštvo naziva za jedno preukusno jelo koje su naše bake pravile, i nijedne druge nikad nisu tako dobre kao bakine. Osebujan miris koji ispuni kuću kada se prave sirnice i danas nas vraća u neke lijepe dane, ispunjene dječjim uspomenama i toplinom u srcu. Ova stara dalmatinska poslastica tradicionalno uljepšava svaki obiteljski stol u Hrvatskoj uoči najsvetijeg kršćanskog blagdana – Uskrsa. Naziv sirnica potječe iz Dalmacije, dok se u Istri te Hrvatskom primorju naziva pinca.  

Iako sam naziv navodi da se pravi od sira, u sirnici ga zapravo nema. Ime je dobila jer se „po starinski“, kada nije bilo uobičajeno koristiti kvasac, pravila od usirenog tijesta. Prema starim običajima, tijekom korizme se nisu jela jaja, ali ih se zato nadoknađivalo većom količinom u receptu za sirnice. Odatle predivna žuta boja sirnice. No, ukoliko ne preferirate hranu životinjskog podrijetla, možete pripremiti i veganske sirnice.

Gdje kupiti sirnicu?

Za sve one kojima se priprema sirnice ipak čini kao preveliki izazov, ili jednostavno nemaju vremena za napraviti domaću sirnicu, bez brige, vaša uskrsna trpeza ne mora ostati bez ovog ukusnog jela! Sirnice možete kupiti u mnogim trgovinama, osobito za vrijeme Uskrsa. Ako niste u mogućnosti spremiti domaću, i kupovna sirnica je solidna zamjena.

Moji osobni favoriti su sirnice iz Kauflanda te Lidla, ponajviše jer nisu preslatke, što kupovne sirnice često znaju biti. Okus je jako fin i intenzivan, a i tekstura tijesta je jako dobra – ne mrve se, a nisu ni gumene. Ugodno iznenađenje! Možete baciti oko na Kaufland katalog, gdje još možete pronaći na akciji mnoge namirnice potrebne za pripremu sirnice.

Mada se sirnica danas može kupiti u skoro svakoj pekari ili supermarketu, pravu stvar možete okusiti isključivo iz domaće pećnice. Poznato je da je sirnica izazovna za napraviti, zato ću vam obratiti pažnju na neke bitne detalje pomoću kojih ćete dobiti ukusnu te na oko privlačnu sirnicu, i to bez mnogo gnjavaže. Osnovni recept varira od domaćice do domaćice (ili domaćina), a ova verzija je jedan od autentičnih bakinih recepata koji će zasigurno oduševiti svakog obožavatelja domaće kuhinje.

Potrebni sastojci

  • 1 kg glatkog brašna
  • 8 jaja (6 žumanjaka + 2 cijela jaja)
  • 15 dag maslaca
  • 10 dag svinjske masti
  • 25 dag šećera
  • 1 žličica soli
  • 2dl toplog mlijeka
  • 2 kocke svježeg kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica kruškovca
  •  Korice naranče i limuna

Tradicionalni recept

Imajte na umu da svi sastojci moraju biti sobne temperature kako biste dobili optimalan rezultat! Podgrijte malo mlijeko (ne previše!) te ga zamutite s kvascem, dodajte žličicu šećera i malo brašna te ostavite desetak minuta na toplom mjestu da se diže.

Otopite maslac i mast te ih dodajte u posudu sa šećerom, 6 žumanjaka te 2 cijela jaja, vanilin šećerom, rumom, kruškovcem, soli, te naribanom koricom naranče i limuna. Sipajte ostatak brašna, a zatim i uzdignuti kvasac, pazeći pritom da kvasac ne dođe u direktni dodir s masnoćom, inače se neće dobro dignuti. Dobro umijesite te prekrijte krpom. Tijesto se mora dva puta dizati. Ostavite ga prekrivenog na toplom oko 3-4 sata.

Nakon nekoliko sati, tijesto bi se trebalo uduplati. Razdijelite ga na 2 ili 3 dijela, ovisno o veličini sirnice koju preferirate. Svaki komad stavite odvojeno na papir za pečenje. Slijedi drugo dizanje – ostavite ih bar 2 sata u toplom. 

Nakon otprilike 2 sata, kada se sirnice dobro uzdignu, napravite duboki rez u obliku križa na svakoj. Zatim premažite gornje strane sirnica razmućenim jajem. Potom ih pospite krupno istučenim kockicama šećera. Preostalo je samo staviti ih u pećnicu – pola sata do 40 minuta na 180° bi trebalo biti dovoljno.

To je to! Neka zamiriše kuća, dvorište i ulica! Najljepšu sirnicu možete staviti u uskrsnu košaru te je okružiti ukrašenim pisanicama. Ostatak bjelanca od jaja ne morate baciti, od njih možete napraviti razne zamamne kolače od bjelanjaka!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba