ZA JOŠ KVALITETNIJU PODRŠKU DJECI I OBITELJIMA: U Krapini je uspješno proveden 1,4 milijuna kuna vrijedan projekt "Uređenje i opremanje Centra za socijalnu skrb kao podrška deinstitucionalizaciji"

“Naš je Obiteljski centar dobio dizalo, uredili smo unutarnje prostore i nabavili dva vozila”

Objavljeno: 31.03.2021. Valentina Cigula

U Krapini je održana press konferencija povodom završetka projekta “Uređenje i opremanje Centra za socijalnu skrb kao podrška deinstitucionalizaciji”. Cilj projekta bio je osigurati infrastrukturne preduvjete za provođenje programa prevencije institucionalizacije i deinstitucionalizacije na području Centra i Podružnice Obiteljskog centra, odnosno, pružiti potpunu podršku djeci i obiteljima u riziku kroz individualna i grupna savjetovanja te u obitelji korisnika.
Ravnatelj CZSS-a Krapina Sergej Augustin Erdelja otkrio je da je projekt bio vrijedan oko 1.406.000 kuna.

– Napravili smo dizalo kako bi osobe s invaliditetom mogle doći u naš Obiteljski centar te kako bismo im povećali dostupnost. Uredili smo i unutarnje prostore te nabavili dva vozila – rekao je Augustin Erdelja.

Novi zakon

Na press konferenciji je bila i državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa, koja je rekla kako na području Krapinsko – zagorske županije ima dosta socijalnih ustanova kojima je Ministarstvo osnivač i s kojima su konstantno u kontaktu te da im pomažu.

– Gotovo da nema ustanove koja nije aplicirala na neki projekt Europske unije, stoga smo ponosni na njihov rad. Došli smo ovdje razgovarati o onome što su dosad napravili te o onome što im je ubuduće potrebno. Spomenula bih da je jedan od najznačajnijih projekata našeg Ministarstva donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi koji smo gotovo završili, a koji će uskoro ići u javnu raspravu tako da upravo kolege koji rade na terenu, mogu najbolje znati koje su njihove potrebe, ali i na prvome mjestu potrebe naših korisnika, zbog kojih smo svi ovdje – rekla je Pletikosa.
Margareta Mađerić, također državna tajnica u Ministarstvu, dodala je kako je važno pružiti što bolju i kvalitetniju skrb za korisnike, a posebice dostupnost osobama s invaliditetom.

Poticaj na aktivnost

– U nadolazećem razdoblju i u novoj financijskoj perspektivi, upravo u smjeru deinstitucionalizacije ustanova socijalne skrbi, poticat ćemo i na sve moguće načine aktivirati sve pružatelje socijalnih usluga i centra za socijalnu skrb diljem Hrvatske da se prijavljuju na projekte kako bismo i tu razinu kvalitete standarda naših ustanova imali na najvećoj mogućoj razini – rekla je Mađerić.

Obilasku novouređenih prostorija prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika Krapine Branko Varjačić te savjetnik u kabinetu ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Tomislav Milunović.

Predstavnici CZSS-a su prije press konferencije s predstavnicima Ministarstva obišli Centar za socijalnu skrb u Donjoj Stubici, gdje je uz pomoć Ministarstva kroz fondove izgrađen novi centar u vrijednosti od 3.600.000 kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba