Za tradicijske obrte Krapinsko-zagorska županija osigurala 200.000 kuna

“Ova godina ima posebnu težinu, a tradicijski obrti su zbog korone posebno stradali – ne vidim niti zašto ne bi radili naši sajmovi na otvorenom ako mogu trgovački centri“

Objavljeno: 29.03.2021. Valentina Cigula

U Krapini je održana press konferencija povodom otvaranja natječaja dodjele poticaja za tradicijske obrte na području Krapinsko – zagorske županije, za što je u županijskom proračunu osigurano 200.000 kuna

– Natječaj za tradicijske obrte raspisan je kao i svake godine, ali mislim da ove godine ima posebnu težinu jer tradicijski obrti su posebno stradali u ovom COVID vremenu – nema sajmova ni manifestacija gdje smo mi na neki način njima omogućili da prodaju svoje proizvode. To im je veliki gubitak prihoda – rekao je župan Željko Kolar, pa dodao kako će upravo iz tog razloga, ako u županiji ostane ovako povoljna epidemiološka situacija, uputiti apel prema Nacionalnom stožeru, da donesu odluku po kojoj će se u Krapinsko – zagorskoj županiji omogućiti otvaranje sajmova.

Lakša kontrola

– Na našim su sajmovima ogromni prostori i ako čitavo vrijeme rade trgovački centri, ne vidim niti jedan razlog zašto ne bi radili jer oni su na otvorenom. Na sajmovima nikada nisu tako velike gužve kao što su u trgovačkim centrima i puno lakše je kontrolirati i osigurati epidemiološke uvjete nego što je to u trgovačkim centrima. Vjerujem da ćemo uz dobro obrazloženje naići na razumijevanje Nacionalnog stožera te  omogućiti ljudima s dolaskom proljeća i ljepšeg vremena da prodaju vani na sajmovima – obrazložio je župan Kolar.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, Sanja Mihovilić izvijestila je kako je natječaj otvoren te se zainteresirani tradicijski obrti mogu prijaviti do 12. travnja.

– Svoje prijave mogu podnijeti pisanim putem na Upravni odjel i slijedom toga pozivamo tradicijske obrte kojih imamo ukupno 46 na području naše županije da pripreme papirologiju koja nije toliko zahtjevna, a sve u cilju kako bi si osigurali 5000 kuna koje sukladno prema svojim obvezama moraju opravdati kako će ih utrošiti – rekla je pročelnica Sanja Mihovilić, pa objasnila u koje svrhe obrti mogu utrošiti dobivena sredstva.

Trošenje potpora

– Što se tiče samih njihovih prihvatljivih aktivnosti, to je mogućnost da se sufinanciraju plaće, režijski troškovi, zakup poslovnog prostora, knjigovodstvene usluge, zatim, za sirovinu ili uređenje prostorija gdje obavljaju svoj rad, osposobljavanje te njihove promotivne aktivnosti, odnosno web dizajn kako bi se mogli još više podići i otvoriti tržištu sa svojim proizvodima – rekla je Mihovilić, pa zaključno zahvalila tradicijskim obrtima na upornosti koju ulažu u svoj rad te ih pozvala da se prijave na natječaj te na taj način ostvare pravo na isplatu bespovratnih sredstva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba