VELIKO OTKRIĆE ZAHVALJUJUĆI KAZIVANJU MJEŠTANA: Entuzijasti iz Speleološke udruge "Kraševski zviri" u mačanskom naselju Mali Komor otkrili su najdulji speleološki objekt u Hrvatskom zagorju

ČUDESNA SUTINŠČICA: “Kad smo ušli i na početku vidjeli da kanalu nema kraja, bili smo ushićeni, nismo mogli vjerovati da to postoji u našem malom Zagorju!”

Objavljeno: 28.03.2021. Valentina Cigula

Zagorski kraj dobio je još jednu atrakciju kojom će se moći dičiti – u naselju Mali Komor u općini Mače nalazi se dosad neistražena prirodna ljepota, špilja Sutinščica, koja se smatra trenutno najduljim speleološkim objektom u Hrvatskom zagorju.

Istraživanje je tijekom siječnja i veljače provodila neprofitna Speleološka udruga “Kraševski zviri“ Ivanec, koja je osnovana u ožujku 2009. godine. Nakon osnivanja, udruga je odmah započela s istraživanjima speleoloških objekata na području Varaždinske županije, ali i općenito na području Hrvatske. Udruga je aktivna članica Komisije za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza, a njihov je cilj zaštititi prirodu i okoliš te raditi na obrazovanju, znanosti i istraživanju.

Vezano uz spomenuta istraživanja na području Mača, predsjednica udruge Vinka Dubovečak otkriva nam kako je sve počelo kada im je ulaz u špilju pokazao mještanin Božo Cerčić, koji im je rekao kako su prije 40 – 50 godina u nju hrabro ulazili samo rudari.

– Pokazao nam je zatrpani ulaz u špilju i rekao da sigurno ima preko 50 metara, a mi smo ostali iznenađeni i željeli vjerovati u to, no često nam se dogodi u razgovoru s lokalnim stanovništvom da vole preuveličavati metražu. Jedini način stoga je bio da otkopamo ulaz i provjerimo – kaže nam Vinka pa dodaje kako im je Cerčić napomenuo da za vrijeme intenzivnih padalina voda izlazi kroz ulaz, što bi moglo predstavljati opasnost za one koji se u tom trenutku nalaze u špilji.

Naša nam je sugovornica otkrila i kako je, nakon što su otkopali sediment koji se stvorio na ulazu u špilju, a koji se nataložio kao posljedica erozije tla s površine te kao posljedica taloženja sedimenta koji je donijela voda iz špilje, izgledao njihov prvi ulazak u špilju.

– Kad smo ušli i na početku vidjeli da kanalu nema kraja, bili smo ushićeni, nismo mogli vjerovati da to postoji u našem malom Zagorju! Prvi smo u špilju ušli Damir Androić i ja, a ostatak ekipe je čekao vani jer smo ulaz otkopali dosta “na knap”. Odlučili smo da se nećemo previše dugo zadržavati unutra kako se ekipa vani ne bi zabrinula jer se zapravo nikad u Zagorju ne dogodi da nas nema tako dugo iz špilje, a ni oni nisu vjerovali da bi špilja mogla imati veliku duljinu – rekla je Dubovečak.

Problem s vodom

Ističe kako im je špilja u narednim tjednima priređivala iznenađenja, a na početku istraživanja bilo je dosta kišnih razdoblja zbog kojih se nije moglo ući daleko u špilju, već samo nekih 50 metara – za daljnji prolazak smetala im je voda, odnosno, kanal je u potpunosti bio potopljen vodom.

– Čekali smo da se voda povuče, a nakon toga prodrli u špilju do 205 metara. Nakon niza tih suženja, došli smo do dvije veće dvorane – prva dimenzija 10 x 10 x 6 metara i druga 13 x 9 x 4 metra te ponovno došli do sifona, odnosno, kanala ispunjenog vodom. Kako smo u tom sifonu snimili jednakonožne kopnene rakove koji su u potpunosti prilagođeni životu u podzemlju i vodi, bili smo pomalo sumnjičavi u činjenicu da se voda može još spustiti da nam omogući da dođemo u još neke suhe predjele. Kako je kasnije bilo dosta sušnih razdoblja bez kiše, otišli smo još jednom u špilju, dan prije proloma oblaka i kiše – u tom sifonu se voda spustila taman da se provučemo dalje glavom iznad vode. Sutinščica je iznenadila novim kanalima – oko 20 metara, većinom djelomično potopljenih vodom, tako da je Sutinščica trenutačno istražena do 236 metara – kaže Vinka Dubovečak.

Istraživanje špilje planiraju nastaviti i dalje, ali za to trebaju pričekati ljeto, a u aktivnosti istraživanja špilje pomaže im i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije.

– Na kraju špilje, nakon 236 metara, ima jedan sifon koji je u potpunosti potopljen vodom. Budući da je ronjenje u špiljama, koje se zove speleoronjenje, dosta zahtjevna aktivnost i to ne može svatko, čekat ćemo ljeto i nadati se dodatnom povlačenju vode, da vidimo što će nam špilja još pružiti – zaključuje Dubovečak.

Zanimljivo je i da je nakon višesatnog posljednjeg u nizu istraživanja, članove udruge po izlasku iz špilje dočekala je načelnica Mača Mladenka Mikulec, što je članove udruge posebno oduševilo.

Ugodno iznenađenje

– Oko 22 sata počeli smo izlaziti iz špilje i na ulazu nam je načelnica pripremila topli doček uz vatru, hranu i piće. Od kada se bavim speleologijom, a to je od 2012. godine, osobno nikad nisam doživjela doček ispred špilje, od strane nekog političara, načelnika ili načelnice, kao ni to da bi nas netko tom prilikom počastio, tako da smo svi bili jako ugodno iznenađeni. U neku ruku smo se činili više cijenjenima jer se općenito jako malo zna za našu udrugu i našu aktivnost. Drago nam je da načelnica cijeni prirodno bogatstvo koje krije njezina općina – ističe Dubovečak, koja je s nama podijelila i svoje utiske o lokalnom stanovništvu koje ih je dočekalo zajedno s načelnicom.

– Doticaj s lokalnim stanovništvom jako je bitan u speleologiji jer smo u ovom slučaju remetili mir u njihovu selu, i to u više navrata i radnim danima, u noći, tako da im se ovom prilikom zahvaljujemo što nisu dizali paniku, što su nam pomagali na razne načine i izlazili ususret. Jako smo zahvalni stanovnicima naselja Mali Komor, kao prvo, gospodinu Boži Cerčiću, koji nam je uopće imao volje pokazati ulaz u špilju. Ostali stanovnici iz naselja Mali Komor, većinom je to bila mlađa muška populacija, bili su znatiželjni te su nas dočekivali s novim pričama nakon svakog izlaska. S dečkima smo razmjenjivali fine delikatese, od hrane i pića te se ugodno družili – rekla je Dubovečak.

Načelnicu Mača Mladenku Mikulec iznimno veseli otkriće špilje.

– Ne čudi me što se na karti posebnosti ovog kraja našla i najdulja špilja na području Zagorja. Članovima Speleološke udruge “Kraševski zviri“ čestitam na entuzijastičnom istraživanju, a svojim sumještanima zahvaljujem što su nesebično podijelili svoja saznanja o lokalitetu – kaže Mikulec.

Zanimljivo, udruga se speleologijom u Hrvatskom zagorju bavi od 2009. godine te kažu kako do sada nisu imali prilike istraživati ovako dugačku špilju, pa im ovo otkriće ima posebno mjesto u srcu.

– Prosjek istraženih špilja i jama u našem kraju, Ravna gora, Ivanščica, je oko 5 do 10 metara duljine. Sretni smo svaki puta kada naiđemo na neku novu špilju, makar bila minimalnih dimenzija, a Sutinščica je zaista veliko otkriće koje nas je u potpunosti oduševilo – zaključuje Vinka Dubovečak.

Inače, udruga će od 8. travnja do 9. svibnja održavati predavanja za školovanje budućih speleoloških pripravnika. Polaznici 10. Speleološke škole svoje stečeno teorijsko znanje u sklopu edukacije usavršavat će na terenima Ivanščice, Ravne Gore, Medvednice, područja Korduna i Velike Kapele.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba