Otvorenjem izložbe, počeli su 5. Rabuzinovi dani u Novom Marofu, koji će se održavati tijekom cijele godine

STOTA OBLJETNICA ROĐENJA VELIKOG UMJETNIKA: Obožavaju ga i u Japanu – prema predlošku njegove slike izrađeno je veliko kazališno platno za kazalište u Tokyju

Objavljeno: 27.03.2021. zagorjeinternational

U novomarofskom Kulturnom centru koji nosi umjetnikovo ime, u petak je otvorena izložba “Jedinstvena Rabuzinova umjetnost iz Zbirke Vladimira Malogorskog“. U godini kada se obilježava stota godišnjica rođenja Ivana Rabuzina, time su počeli 5. Rabuzinovi dani, koji će se održavati kroz cijelu godinu.

Manifestacija prošle godine nije održana zbog epidemije, a ove će se održavati tijekom cijele godine, ovisno o epidemiološkoj situaciji. Do 30. travnja posjetitelji će moći razgledati 30-ak djela iz bogate zbirke koja je nastajala kroz iskreno druženje i prijateljstvo između Ivana Rabuzina i Vladimira Malogorskog. Ulja na platnu, grafike, akvareli, ali i porculan kojeg je Ivan Rabuzin oslikavao za svjetski poznatu tvornicu porculana Rosenthal, krase prostor Kulturnog centra “Ivan Rabuzin“.

U nazočnosti obitelji Ivana Rabuzina, veleposlanice Japana Misako Kaji i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija, izložbu je otvorio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, zastupnik Žarko Tušek.

Širom svijeta

– Sjećamo se velikana hrvatske umjetnosti, hrvatske naive, Hrvatskog zagorja, osobe koja je svojim radom i djelom proslavila Hrvatsku u cijelom svijetu – rekao je Tušek.

Izuzetno bogat i zanimljiv stvaralački opus Ivana Rabuzina prepoznat je i na svjetskoj razini. Više stotina samostalnih i skupnih izložbi širom svijeta doprinijele su da njegove slike danas krase zidove najuglednijih muzeja, kolekcija i galerija. Rabuzinove motive željeli su i u dalekom Japanu, gdje je prema predlošku njegove slike Institut za tekstil izradio veliko kazališno platno za kazalište Takarazuka u Tokyu i veliku zidnu tapiseriju za predavaonicu Muzeja moderne umjetnosti u Urawi.

Veleposlanica Kaji podsjetila je da su Rabuzinova djela stigla i do Japana, gdje ih vrlo cijene.

– Prvi put sam u Novom Marofu i dolazeći ovamo vidjela sam kraj koji je Rabuzin stvarao na svojim slikama i duboko me dirnulo – kazala je veleposlanica.

O Rabuzinu su ispisane mnoge monografije i preko 2500 bibliografskih jedinica potpisanih od likovnih kritičara, povjesničara umjetnosti i književnika, a Rabuzin je bio poznat i po svojem humanitarnom radu.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasio je da su Rabuzinovi dani promocija cijelog Rabuzinovog opusa i promocija Novog Marofa.

– Rabuzin ima što pokazati. U ovih pet godina nije nam se još dogodilo da bismo morali ponavljati tematiku i slike. Nastavit ćemo promovirati našeg velikana umjetnosti. Dugujemo mu to kao slikaru, da i dalje živi kao jedan od važnih umjetnika u Hrvatskoj i najvažnija osoba u zadnjih sto godina na području Novog Marofa – rekao je Jenkač.

Kolekcija Vladimira Malogorskog sadrži više od 1500 originalnih umjetničkih djela s više od 130 zastupljenih autora, a među njima i više od 70 djela Ivana Rabuzina. Cjelokupnu kolekciju, koje se dio sada može vidjeti i u Novom Marofu, poklonio je 2001. godine Gradu Varaždinu.

“Samo svoj“

– Ivana Rabuzina ubrajaju u naivce, ali ja mislim da tu ne pripada nego da je samo svoj. Po tome je karakterističan ne samo za Hrvatsku, nego za čitav svijet. Mi kolekcionari gledamo kamo bi pasalo umjetničko djelo. Kad dođete pred Rabuzinovu sliku, nema prostora u koji ne bi pasala, moderni, klasični, poslovni objekt. Njegove su slike tople i daju ljudima veselje, užitak i radost – kazao je Malogorski.

Program 5. Rabuzinovih dana u narednom razdoblju predviđa i izložbu digitaliziranih razglednica iz fundusa Zavičajne zbirke Gradske knjižnice i čitaonice Novi Marof, ali i projekcije dokumentarnih filmova, Rabuzinovih intervjua, zatim predavanja, likovne radionice i kolonije, kao i šetnju Rabuzinovim bregima. Manifestaciju organiziraju Turistička zajednica, Pučko otvoreno učilište i Gradska knjižnica i čitaonica Novog Marofa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter