BROJ NOVOOBOLJELIH RASTE I U ZAGORJU, NO ZASAD NEMA NOVIH ODLUKA: Nastava će se i drugi tjedan odvijati po istom modelu, novost je jedino da je za ulazak u Sloveniju od sada potreban PCR test

RAVNATELJ OB ZABOK: Zbog sve više COVID pacijenata, morali smo otvoriti odjel s 20 kreveta, a zabrinjavajuće je da gotovo svi hospitalizirani imaju oko 50 – 60 godina

Objavljeno: 26.03.2021. Valentina Cigula

Na press konferenciji Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije nakon uvodnog dijela, u kojem je načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek izvijestio o trenutnoj epidemiološkoj slici na području županije, ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Jadan iznio je podatke o cijepljenju.
– Od početka cijepljenja, prvu dozu u zdravstvenim ustanovama i domovima za starije i nemoćne osobe primilo je 3700 osoba, od čega je njih 2617 primilo i drugu dozu. Ukupno smo utrošili 6317 doza cjepiva. Raspodjelom cjepiva po ordinacijama liječnika opće prakse, dosad se na populaciju stariju od 65 godina i one s kroničnim bolestima, utrošilo 8726 prvih doza cjepiva jer dosad nismo imali revakcinaciju drugom dozom, a ta druga doza bit će na redu drugi tjedan, kada će proći šest tjedana od prve doze za one koji su dobili Pfizerovo cjepivo – rekao je Jadan pa dodao kako se u sljedećem tjednu očekuje dolazak veće količine cjepiva nego što je stizalo dosad – 2470 doza koje će se morati odvojiti za drugu dozu budući da počinje proces revakcinacije, a zatim će onaj preostali dati za prvu dozu osoba koje su starije od 65 godina te onih koje imaju kronične bolesti.

Jadan je izvijestio javnost i o novoj odluci koju je donijela Republika Slovenija o uvjetima pod kojima dozvoljava ulazak na svoj teritorij.
– Republika Slovenija je donijela odluku da se može ući jedino s negativnim PCR testom. Dakle, više se ne može s brzim antigenskim testom kao što smo dosad radili. Oni žitelji Krapinsko – zagorske županije koji rade u Sloveniji i trebaju takvu potvrdu po koju su dosad dolazili kod nas, odnosno, po nalaz brzog antigenskog testa, mogu napraviti i PCR test u subotu u našim prostorijama u Zaboku, od 8 do 11 sati – rekao je Jadan.
Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina istaknuo je kako se u ondje broj pacijenata oboljelih od koronavirusa poveća. Tako su trenutno hospitalizirane 24 osobe, dok ih je prošlog tjedna bilo 16.

Sve više hospitaliziranih

– Dinamika prijema pacijenata u našoj bolnici se povećava – u hitnom bolničkom prijemu imamo tri pacijenta, ali, na sreću, nikoga na respiratoru. Iz razloga povećanja broja pacijenata, morali smo prije tri dana otvoriti odjel s 20 kreveta za COVID pacijente tako da sada brojimo 47 kreveta za COVID pacijente, uz osam kreveta u trijaži. Situacija se ovim tempom pogoršava, vidimo to po broju oboljelih, kako u Krapinsko- zagorskoj županiji, tako i u cijeloj Hrvatskoj, stoga smo spremni za prihvat većeg broja pacijenata. Trenutna su u našoj bolnici mlađu pacijenti, gotovo da i nemamo pacijenata koji su starije životne dobi, recimo, 80-godišnjaka. Dakle, to su sve pacijenti koji imaju 50 – 60 godina i to je ono što je drugačije od drugog vala – rekao je Vančina.
Krapinsko- zagorski župan Željko Kolar izvijestio je o odluci vezanoj uz održavanje nastave u osnovnim i srednjim školama u narednom tjednu.
– Nastava u sljedećem tjednu odvijat će se po istom režimu kao što je to bilo ovaj tjedan. Za učenike osnovnih škola od prvog do četvrtog razreda odvijat će se po A modelu, kao i za sve maturante, a ostali razredi srednje škole idu po B modelu. Razlog zbog čega smo ostali kod te odluke, bez obzira što nam se povećava broj oboljelih na području Krapinsko- zagorske županije i broj hospitaliziranih u Općoj bolnici Zabok, jest taj što je broj učenika zaraženih koronavirusom na današnji dan u odnosu na prošli petak praktički isti. Prošli petak smo imali 18, a danas imamo 19, s time da imamo 12 učenika u osnovnim školama, od čega su tri učenika iz nižih razreda i devet iz viših, te sedam učenika iz srednjih škola, s time da je ovih 12 učenika iz pet osnovnih škola i ovih sedam učenika je također iz pet škola tako da nemamo nikakvo središte gdje bismo imali veći broj zaraženih. Bolja je situacija u odnosu na učenike u izolaciji. Imamo samo 181 učenika, od čega ih je 118 iz osnovnih škola i 63 iz srednjih škola, što je skoro duplo manje od prošlog petka. Imamo i desetak nastavnica i nastavnika, profesora i profesorica koji su zaraženi koronavirusom, od čega ih je devet iz osnovnih škola te jedna profesorica iz srednje škole – rekao je župan Kolar pa dodao kako je održao sastanak ravnatelja zdravstvenih ustanova na kojem su analizirali trenutno stanje te dogovorili ispomoć za Opću bolnicu Zabok.

Stiže pomoć

– Dogovorili smo i ispomoć u ljudstvu, odnosno liječnika i medicinskih sestara iz specijalnih bolnica Krapinske Toplice i Stubičke Toplice Općoj bolnici Zabok, s obzirom na to da smo COVID odjele tamo zatvorili, a COVID odjel u Općoj bolnici Zabok radi čitavo vrijeme i potrebno je rasporediti tu opterećenost kako da bi djelatnici Opće bolnice Zabok mogli malo predahnuti – rekao je Kolar.
Istaknuo je i kako u županiji postoji problem s lijekovima, odnosno, trenutni dug HZZO prema Ljekarnama Krapinsko- zagorske županije iznosi 11,3 milijuna kuna.
Načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek ponovno je, kao i prošlog petka, apelirao na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera jer brojke novooboljelih rastu, ali problem stvaraju osobe koje privatno odlaze na testiranje, a o svojim pozitivnim rezultatima nalaza ne obavještavaju svoje liječnike opće prakse. Na novinarsko pitanje vezano uz ograničenja političkih okupljanja, odgovorio je kako odluka o 25 osoba vrijedi za sva javna okupljanja

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba