Prilikom premijerova posjeta Varaždinu, dekanici FOI-ja je uručena odluka koje se fakultetu dodjeljuje 2,5 milijuna kuna za obnovu Vile Oršić

FAKULTET ĆE SPRIJEČITI DEVASTACIJU VRIJEDNE POVIJESNE GRAĐEVINE: Uredit će šest novih dvorana za nastavu i četiri znanstveno – istraživačka laboratorija

Objavljeno: 26.03.2021. zagorjeinternational

Prilikom posjeta Tehnološkom parku Varaždin, premijer Andrej Plenković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs uručili su dekanici Fakulteta organizacije i informatike Nini Begičević Ređep odluku kojom se fakultetu dodjeljuje 2,5 milijuna kuna za projekt obnove građevine Vile Oršić.
Građevina Oršić je tijekom godina mijenjala vlasnike i korisnike te je višekratno prilagođavana specifičnim potrebama novih korisnika, no u zadnjih nekoliko godina ova vrijedna povijesna građevina propada i narušava izgled Varaždina. Odlukom Grada i Gradskog vijeća, dodijeljeno FOI-ju je na 30 godina dodijeljeno pravo građenja.
Da bi je obnovili i stavili u funkciju nakon niza godina propadanja, FOI-ju je potrebno sedam milijuna kuna. Prenamjenom prostora za potrebe visokog obrazovanja, cilj FOI-ja je zaustaviti dugogodišnju devastaciju građevine i Vilu Oršić staviti u funkciju realizacije obrazovnog sadržaja, razvojnih istraživačkih potencijala i suvremene informacijsko – komunikacijske tehnologije. U Vili Oršić bit će šest novih dvorana za nastavu studenata FOI-ja te četiri znanstveno – istraživačka laboratorija.

Tri tisuće studenata

Stavljanjem građevine u funkciju visokog obrazovanja, Vila Oršić postat će dio urbanog kampusa Varaždina, u kojem studira 3000 studenata FOI-ja i zbog kojih su Varaždin i Varaždinska županija postali najveća i najvažnija IT regija u Hrvatskoj nakon zagrebačkog područja.

– Vila Oršić imat će najbolju moguću svrhu – služit će našim studentima i nastavnicima za nastavu, ali će se i u istraživačkim laboratorijima provoditi znanstveno – istraživačke aktivnosti u okviru naših 30-ak razvojnih projekata u kojima će sudjelovati istraživači, ali i studenti FOI-ja – rekla je dekanica Begičević Ređep.
S ovlaštenim projektantskim uredom, izrađena je projektna dokumentacija sanacije unutrašnjeg i vanjskog prostora, kao i arhitektonski nacrti i troškovnici. Rješenje koje je usuglašeno s Konzervatorskim odjelom u Varaždinu pretpostavlja cjelovito očuvanje vanjštine građevine, uz određene intervencije na nužnim korekcijama i poboljšanjima, primarno zbog nove funkcije, a to je prenamjena prostora u istraživačke laboratorije, dvorane za učenje i poučavanje te kabinete za nastavnike i centre Fakulteta.

Obnovljeno krovište

Do sada su provedeni radovi na obnovi krovišta, za što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja već ranije osiguralo financijska sredstva. Obnova krovišta bila je nužna i predstavljala je tek prvu fazu obnove Vile Oršić. U iznosu od 600.000 kuna osigurana su sredstva od strane Grada Varaždina za obnovu fasade Vile Oršić, dok će dodatno biti osigurana sredstva za obnovu fasadne stolarije. Fakultet raspolaže i s projektnim sredstvima koja će biti usmjerena u opremanje prostora vile. Dobivenim financijskim sredstvima sufinancirat će se građevinsko – obrtnički, strojarski i elektroinstalacijski radovi.

– Ovim putem želimo zahvaliti Vladi Republike Hrvatske te saborskim zastupnicima Anđelku Stričaku i Damiru Habijanu što su prepoznali vrijednost i važnost ovog projekta te svojim ukazivanjem na potrebu za novim prostornim kapacitetima FOI-ja, a s ciljem educiranja deficitarnog kadra potrebnog za daljnji razvoj varaždinske IT regije, djelovali na donošenje ove odluke – poručuju iz FOI-ja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba