Nakon što je SAD upozorio na korištenje zastarjelih podataka u ispitivanju cjepiva, iz AstraZenece su objavili dodatne podatke

STO POSTO PREVENIRA TEŠKU BOLEST I HOSPITALIZACIJU: “Cjepivo je neznatno manje učinkovito od onog što su sugerirali preliminarni podaci”

Objavljeno: 25.03.2021. zagorjeinternational

Nakon što je SAD upozorio na korištenje zastarjelih podataka u ispitivanju britansko – švedskog cjepiva AstraZeneca, iz AstraZenece su objavili dodatne podatke kojima žele potvrditi svoju učinkovitost, piše Jutarnji list.

Dodatni podaci pokazali su da je cjepivo neznatno manje učinkovito od onog što su preliminarni podaci sugerirali, a koje je AstraZeneca objavila u ponedjeljak. Naime, objavili su rezultate kliničkog istraživanja provedenog na više od 32.000 ljudi u SAD-u, Čileu i Peruu. Tada su tvrdili da je cjepivo učinkovito 79 posto.

Nakon objave tih rezultata, pojavile su se sumnje – Američki neovisni Odbor za sigurnost podataka izrazio je sumnju u korištenje zastarjelih podataka u provedenom istraživanju, koji su shodno tome pružili “nepotpun prikaz podataka o učinkovitosti“.

Zatim je o svemu tome obaviješten američki Nacionalni institut za zdravlje te se apeliralo na AstraZenecu da surađuje s Američkim neovisnim Odborom za sigurnost podataka kako bi se dobili najnoviji i najtočniji podaci o učinkovitosti.

Iz AstraZenece su na to odgovorili objavom dodatnih podataka, tvrdeći da potvrđuju rezultate o učinkovitosti iz privremene analize.

– Primarna krajnja točka učinkovitosti cjepiva u prevenciji simptomatskog COVID-a 19 iznosila je 76 posto, 15 ili više dana nakon primanja dviju doza u razmaku od četiri tjedna. Osim toga, rezultati su bili usporedivi po dobnim skupinama, s učinkovitošću cjepiva od 85 posto kod odraslih u dobi od 65 godina i starijih. Ključna sekundarna krajnja točka, prevencija teške ili kritične bolesti i hospitalizacija, pokazala je stopostotnu učinkovitost – objavili su iz AstraZenece.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba