DOM ZA ODRASLE OSOBE LOBOR-GRAD BIRA NOVOG RAVNATELJA: Aktualna ravnateljica Darinka Sviben ističe kako je iznimno zadovoljna svojim ostvarenjima, iako joj je posljednja godina mandata donijela brojne izazove

“U potresu nam je oštećena zgrada, a preminulo je 30 COVID pozitivnih korisnika. Hitna nam je dolazila i po pet puta na dan, ali uspjeli smo spasiti 160 života i to je najvažnije”

Objavljeno: 21.03.2021. Jelena Jazbec

Dom za odrasle osobe Lobor-grad 15. je ožujka raspisao natječaj za izbor i imenovanje novog ravnatelja ili ravnateljice. U protekle četiri godine tu je dužnost obnašala Darinka Sviben, a iako postoji želja da je nastavi obnašati i dalje, kaže nam kako ništa u životu nije sigurno.

– Sigurno je jedino da imam posao na neodređeno kao socijalna radnica, i prošla ja ovdje kao ravnateljica ili negdje drugdje, ili ne prošla, imam se kamo vratiti i neću ostati bez posla. Smatram da taj posao znam dobro raditi jer sam ga radila trideset godina i ne bojim se ničega. I prvi sam puta imala konkurenciju, pa sam prošla – rekla nam je Sviben i dodala kako je iznimno zadovoljna svojim ostvarenjima u protekle četiri godine.

Puno i kvalitetno

– Promijenili smo stolariju, tu se radilo o projektu vrijednom preko milijun kuna koji smo proveli uz podršku Ministarstva, zatim smo mijenjali krovište, dobili nova vozila za uslugu pomoći i njege… Radilo se puno i kvalitetno, ali, naravno, uvijek može više i bolje. No, dom dobro funkcionira i smatram da dobro brinemo o našim korisnicima, pri čemu moram naglasiti da smo cijelo to vrijeme bez liječnika, dakle, dom nema svog liječnika i to mi je najveća boljka. No, na sreću, ambulanta Lobor je sada dobila jednog jako dobrog liječnika, koji nam dolazi u dom i s kojim jako lijepo surađujemo – otkrila nam je ravnateljica.

Dom trenutno zbrinjava 250 korisnika, od čega oko 130 s područja Krapinsko – zagorske županije, a događaji koji su obilježili proteklu godinu, nisu zaobišli ni njih. Tako je u potresu koji se dogodio 29. prosinca oštećena zgrada dvorca, zbog čega je iz nje 81 osoba morala biti preseljena u drugu, noviju zgradu, a u preseljenju su djelatnicima pomogli i vatrogasci. Što se tiče koronavirusa, preminulo je 30 COVID pozitivnih korisnika doma.

– Statistički, možda to spada u neki prosjek, to je otprilike deset posto, ali je to puno ljudi i tko zna, da smo imali svog liječnika, možda bi i smrtnost bila manja. No, nažalost, na to nismo mogli utjecati, a jako smo zahvalni što smo imali veliku podršku Zavoda za hitnu medicinu, čiji su nam djelatnici dolazili i od tri do pet puta na dan. Spasili smo 160 života i to je veliki uspjeh. U “skafanderima”, maskama, vizirima su naši djelatnici radili, kako se ono kaže, pod motom – Stisni zube i nabaci osmjeh – kaže nam Sviben.

“Mi u zajednici”

Ravnateljica je posebno ponosna na činjenicu da je Domu Lobor-grad odobren projekt “Mi u zajednici”, u okviru poziva “Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – II. faza”, a čija će se uvodna konferencija održati krajem travnja ili početkom svibnja.
Projektom se planira izgradnja tri dvojna objekta na lokaciji općine Lobor u kojima će se pružati usluge organiziranog stanovanja za 36 korisnika, izgradnja objekta na lokaciji u gradu Zlataru u kojem će se pružati usluge organiziranog stanovanja, boravka i psihosocijalne podrške za 28 korisnika, nabava namještaja, multimedije, IT opreme, pribora za dnevne aktivnosti, kombija i osobnog vozila.
Realizacijom navedenih projekata omogućit će se smanjenje broja institucionaliziranih ranjivih skupina, omogućiti njihov proces inkluzije i spriječiti daljnje institucionaliziranje novih korisnika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba