U Novom Marofu otvoreno reciklažno dvorište, koje je obišao i ministar gospodarstva i održivog razvoja

ČORIĆ: Grad Novi Marof pravi je primjer kako odgovorno gospodariti otpadom – s jedne strane graditi infrastrukturu, a s druge strane educirati građane

Objavljeno: 18.03.2021. zagorjeinternational

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u srijedu je u Novom Marofu obišao novo reciklažno dvorište, čija je izgradnja sufinancirana sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. Projekt je to vrijedan nešto više od tri milijuna kuna, a iznos koji sufinancira EU je 2,5 milijuna.

– Gradonačelnik Jenkač i njegov tim jako su dobar primjer kako to treba izgledati u izgradnji infrastrukture. Ovo su sjajno povučena sredstva i sjajna asistencija građankama i građanima Novog Marofa. Osim toga, Grad Novi Marof je i 3250 spremnika nabavio preko Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Tu su i informativne aktivnosti koje smo financirali i to je zapravo jedan dobar primjer kako treba raditi – s jedne strane graditi infrastrukturu, a s druge strane educirati. To je jedini način kako kao Hrvatska možemo dostići ciljeve koje smo si zadali prije 10-ak godina – rekao je ministar Ćorić.
Kazao je kako je izgradnja reciklažnog dvorišta, uz druge projekte vezane uz gospodarenje otpadom, hvalevrijedan projekt kojim Grad Novi Marof svojim stanovnicima omogućuje bolje i kvalitetnije životne uvjete.

Odlagalište Čret

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač naglasio je reciklažno dvorište nastavak politike odgovornog i učinkovitog gospodarenja otpadom.

– Osim toga, trenutno je u završnoj fazi sanacija našeg odlagališta otpada Čret, a ukupno je koštalo 17 milijuna kuna, što uključuje i 30 godina monitoringa. Odlagalište je prije 20 godina bilo ozbiljan ekološki problem, a zahvaljujući Ministarstvu, Fondu zaštite okoliša te Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU , uspjeli smo ga realizirati, a naše građane to neće ništa koštati – naglasio je gradonačelnik.
Spomenuo je i kako su nabavili spremnike za odvajanje otpada, a ujedno su i educirali građane kako pravilno odvajati otpad te kako koristiti reciklažno dvorište.

– Uz ovaj projekt te sanaciju odlagališta otpada Čret, kao i nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, pokazujemo da vodimo brigu o okolišu i odgovorno gospodarimo otpadom. Ako govorimo o ukupnom financiranju europskim sredstvima, riječ je o oko 40 milijuna investicija na području Novog Marofa što se tiče gospodarenja otpadom – istaknuo je Jenkač.
Novoizgrađenim reciklažnim dvorištem, koje se nalazi iza Autobusnog kolodvora u Novom Marofu, upravlja komunalno poduzeće Novokom d.o.o.

Šest radionica

U sklopu projekta, provedene su i informativno – obrazovne aktivnosti za korisnike javne usluge odvoza mješovitog komunalnog otpada s područja grada Novog Marofa, a u izradi promotivnih materijala sudjelovali su i članovi Udruge “Sunce” Novi Marof. Održano je i šest radionica za djecu u predškolskim, osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama.
Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta Novi Marof sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, uz stopu sufinanciranja od 85 posto. Projekt je završen 12. studenoga 2020. godine te su unutar razdoblja provedbe projekta uspješno provedene sve predviđene aktivnosti.
Ministar Ćorić je u društvu gradonačelnika Jenkača obišao i spomenuto sanirano i zatvoreno odlagalište neopasnog otpada Čret.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba