Capak rekao da epidemija neće završiti do kraja godine, a komentirao je i slučaj 91-godišnjakinje koje je preminula tri dana nakon cijepljenja

“Cijepio bih se AstraZenecom. I Svjetska zdravstvena organizacija kaže da treba nastaviti s cijepljenjem AstraZenecom”

Objavljeno: 13.03.2021. zagorjeinternational

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je u sinoćnjem Dnevniku N1 televizije komentirao slučaj smrti žene (91) tri dana nakon cijepljenja, što je bio prvi takav slučaj u Hrvatskoj.

 – Komisija je zaključila da ta dva događaja nisu povezana. Tromboembolija nije rijetkost, svaki tjedan na sto tisuća događa se jedan takav slučaj. Lako je moguće da se slučajno poveže s cijepljenjem – istaknuo je Capak.

Rekao je da je najvažnije da je EMA izdala priopćenje da slični slučajevi u Austriji nisu povezani s cijepljenjem, a oglasila se i Svjetska zdravstvena organizacija, koja kaže da treba nastaviti s cijepljenjem AstraZenecom.

– Razumljivo je da se nakon objave ovih informacija građani pitaju je li AstraZeneca sigurno cjepivo. Dosad smo 84.000 doza potrošili u Hrvatskoj i nije bilo grupiranja negativnih događaja. U svijetu su brojke još veće. To bi se na tako velikoj količini sigurno vidjelo – rekao je Capak.

Rekao je i kako bi svoje najbliže cijepio AstraZenecom.

– Cijepio sam se Pfizerom, ali cijepio bih se AstraZenecom. Ovo što je objavljeno da je 30 posto osoba odbilo cjepivo AstraZenecu, to treba provjeriti, imamo mehanizam za to – dodao je.

Na pitanje hoće li pandemija završiti do proljeća, kaže:

– Sumnjam da je do proljeća epidemija gotova. Imamo nove mutacije. Ove godine ta situacija neće prestati. Ne znam na čemu se temelji izjava da će pandemija potpuno prestati jer za to nema znanstvenog utemljenja – zaključio je Capak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba