"ŽELIM DOSTOJANSTVENU STAROST": Zahvaljujući hvalevrijednom projektu koji se provodi na području općine Hrašćina, svoju priliku na tržištu rada dobila je i Martina Čavec (32) iz Zajezde

“Brinem o šest korisnika. Pomažem u kući, donosim im drva, ali najviše od svega, njima je potreban razgovor”

Objavljeno: 13.03.2021. zagorjeinternational

U općini Hrašćina u tijeku je provedba projekta “Želim dostojanstvenu starost”, čiji je cilj doprinijeti povećanju mogućnosti zapošljavanja žena kroz skrb i pomoć u kući za 60 starijih i nemoćnih korisnika. Projekt je vrijedan 902.900 kuna, sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda, a provodi se od rujna 2020. do ožujka 2022. godine.

Među ženama koje su zahvaljujući projektu dobile svoju priliku na tržištu rada, je i 32-godišnja Martina Čavec iz Zajezde, općina Budinščina, koja je s nama podijelila svoje dojmove.

Koliko je korisnika kojima vi osobno pružate pomoć te oko čega im sve pomažete?

Brinem o šest korisnika. Najviše im trenutno pomažem oko drva, pošto je ovih dana bilo hladno, to im je bio prioritet. Ali ima tu svega ostaloga, od donošenja lijekova i stvari iz dućana do odlazaka na poštu, bankomat i sl. Pomažem oko poslova u kući, a najviše od svega, potreban im je razgovor. Većina mojih korisnika su sami pa im jako fali da s nekim malo popričaju.

Koliko često odlazite kod njih i koliko vremena provodite pomažući im?

Svakodnevno odlazim kod korisnika, ali to je sve u dogovoru s njima. Nekad korisnika nema kod kuće pa se zato prije sve dogovorimo. Što se tiče vremena, ovisi o tome što taj korisnik treba, ali većinom je to u prosjeku oko tri sata kad jednog korisnika. 

Kakve su reakcije korisnika kojima dolazite?

S obzirom na novonastalu situaciju vezano uz COVID-19, mislila sam da ljudi neće željeti da im neki stranac dolazi u kuću / stan, ali sam se pozitivno iznenadila kako su korisnici pozitivno reagirali. Bili su u početku malo skeptični oko tog projekta jer nisu znali na koji način će to funkcionirati, ali sad kada su upoznati sa svime, drago im je, a ja se nadam i da su zadovoljni.

Koje ste uvjete trebali ispuniti kako biste ostvarili pravo na zapošljavanje u ovom projektu?

Prvi od uvjeta bio je da sam prijavljena u evidenciju nezaposlenih HZZ-a. Zatim da to bude žena s područja općine Hrašćina i da bude starija od 50 godina, ali pošto nije bilo dovoljno odaziva žena iz općine Hrašćina te dobi, ja sam dobila priliku da se zaposlim.

Jeste li u sklopu projekta prošli određenu edukaciju?

Trenutno ne još jer zbog ove situacije to do sada nije bilo moguće, ali edukacija je u planu i trebala bi se provesti tijekom godine.

Koliko dugo pružate pomoć u kući i kako ste zadovoljni poslom?

Krenuli smo s radom 1. prosinca 2020., znači sada su puna tri mjeseca. Za sada sam zadovoljna i s poslom i s korisnicima, a kako će biti dalje, vidjet ćemo, ja se nadam da će biti kao i do sada.

Koliko je ovaj posao fizički, a koliko psihički zahtjevan? Volite li pomagati, imate li vremena pomoći svima koliko je to potrebno?

Iskreno, nije to toliko fizički zahtjevan posao, možda malo više psihički. Znate kako se kaže “sto ljudi, sto čudi”, ja mislim da to vrijedi u svakom poslu, pa tako i u ovome. Volim pomagati ljudima i uz malo organizacije s moje strane, a i od strane korisnika, sve se stigne.

Ima li nešto što bi možda trebalo poboljšati, unaprijediti?

U svakom se poslu nešto može poboljšati i unaprijediti, pa vjerojatno i u ovom, ali mislim da je prošlo premalo vremena da se uoče mane ovog projekta, ako ih ima. S vremenom se možda pokažu neki nedostaci koje će trebati ispraviti ili poboljšati.

Paula Petrinić (97) iz Gornjeg Kraljevca, korisnica programa

“Jako sam zadovoljna tim programom, svaka pomoć mi je dobro došla, pošto živim sama, a i imam već podosta godina. Od velike pomoći mi je nabava namirnica, kao i održavanje prostorija u kojima boravim. Naročito mi je pomoć dobro došla sada u zimskim uvjetima, kada mi Martina donosi drva u kuću, pošto ja sama nisam u mogućnosti.”

Stjepan Čikulin (70) iz Donjeg Kraljevca, korisnik programa

“U početku sam bio dosta skeptičan što se tog programa tiče, ali pošto smo supruga i ja sami, dobro nam dođe svaka pomoć. Martina nam dostavi namirnice, plaća račune i pomaže u kućanskim poslovima. Nadam se da će se taj program provoditi i dalje.”

Branko Tukač, načelnik Hrašćine

Jako sam zadovoljan programom ˝Zaželi – Želim dostojanstvenu starost” jer su se isti programi pokazali kao najkvalitetniji programi kroz socijalni fond Europske unije. Kroz isti program učinjene su dvije korisne stvari, i to doprinos povećanju mogućnosti zapošljavanja desetak žena i osiguravanje i pristup tržištu rada te smo time obuhvatili 60-ak korisnika u starijoj životnoj dobi i povećali razinusocijalizacije starijih osoba. Vidljivo je da su korisnici više nego zadovoljni jer uz pomoć žene u kući dobivaju i mjesečni paket higijenskih potrepština. Nadamo se, odnosno, sigurni smo da će se taj program realizirati i kroz naredne dvije godine kako naši korisnici ne bi ostali bez te pomoći.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter