NOVIH 16 SLUČAJEVA KORONAVIRUSA U KZŽ: Ukupno je COVID pozitivno 119 osoba, a prvom dozom do sada je cijepljeno deset tisuća Zagoraca

BROJKE OD OVOG TJEDNA POČELE RASTI: Zbog petero zaraženih učenika u SŠ Pregrada, ta škola prelazi na B model nastave

Objavljeno: 12.03.2021. Jelena Jazbec

U Krapinsko – zagorskoj županiji potvrđeno je 16 novih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata, otkrio je na press konferenciji županijskog Stožera civilne zaštite načelnik Anđelko Ferek – Jambrek. Osmero se oboljelih oporavilo, pa je trenutno aktivno 119 slučajeva, a 821 osoba je u samoizolaciji. U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana hospitalizirano je 20 osoba i nema pacijenata na respiratoru.
U proteklih sedam dana incidencija je 81 oboljeli na 100 tisuća stanovnika, dok je prošli tjedan ona iznosila 47, a prije dva tjedna 43. Ferek – Jambrek je istaknuo i da je prisutan porast broja hospitaliziranih, pa ih je tako u proteklih sedam dana bilo 21, a prije tjedan dana 17. U tri tjedna na području županije je preminulo šest COVID pozitivnih osoba.
Najviše je novozaraženih u Zaboku – 21, slijedi Bedekovčina s 15 zaraženih, pa Pregrada i Veliko Trgovišće, koji imaju po osam slučajeva te Veliko Trgovišće šest. Bez oboljelih su Zagorska Sela, Radoboj, Novi Golubovec, Budinščina, Kumrovec i Konjščina.
Udio pozitivnih među testiranima uzorcima ovog je tjedna bio 10,13 posto, dok je najmanji udio od početka pandemije iznosio 5,19 posto. U prosincu je on iznosio 47 posto.

Četiri županije

– Vidljivo je da od 8. ožujka sve brojke rastu. Ne znam je li to zato što su se građani opustili nakon povoljnih brojki koje smo imali proteklih tjedana, ali i ovog puta apeliram da se pridržavaju mjera – distanca, maske i dezinfekcija – poručio je Ferek – Jambrek.
Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan otkrio je da je prvom fazom cjepiva u KZŽ do sada cijepljeno 1895 zdravstvenih djelatnika, 1647 korisnika domova za starije te šest pripadnika hitnih službi, što znači da je prvom dozom cijepljeno 3548 osoba. Drugom dozom su cijepljene 2143 osobe.
U ordinacije liječnika obiteljske medicine do sada su distribuirane 6452 doze cjepiva pa je toliki broj pacijenata cijepljen prvom dozom. Dakle, zaključio je Jadan, 10 tisuća osoba u KZŽ primilo je do sada prvu dozu cjepiva protiv COVID-a 19.
Jadan je istaknuo i da svi oni koji trebaju negativan PCR test za ulazak u Sloveniju, testiranje mogu obaviti i u subotu od 8 do 12 sati u prostorijama ZJZ-a KZŽ u Zaboku i taj će im test vrijediti sedam dana.

– Brojke nam ne idu u prilog, ali nisu tako loše. Krapinsko – zagorska, Istarska, Požeško – slavonska i Bjelovarsko – bilogorska županije jedine su četiri hrvatske županije koje imaju manje od 100 oboljelih na sto tisuća stanovnika – otkrio je Kolar.
Zbog epidemiološke situacije u Srednjoj školi Pregrada, gdje je COVID pozitivno petero učenika, kazao je, škola prelazi na B model nastave, no, s obzirom na to da nema zaraženih među maturantima, završni razredi i dalje ostaju na A modelu. Prema modelu B bi se trebalo raditi samo tjedan dana, ako ne dođe do pogoršanja situacije.

“Bitka nije dobivena”

Trenutno je pozitivno 23 zagorskih učenika, od čega 17 osnovnoškolaca, a 181 učenik je u samoizolaciji, od čega 86 osnovnoškolaca. COVID pozitivno je i četvero djelatnika osnovnih te tri djelatnika srednjih škola, dok su četiri djelatnika osnovnih i četiri djelatnika srednjih škola u samoizolaciji.

– Pratit ćemo i dalje situaciju u školama. Ono što se dogodilo u Osnovnoj školi u Zaboku, gdje smo prošlog tjedna imali deset zaraženih učenika, nije imalo svoj nastavak, pa se od 23 učenika, njih 13 u ponedjeljak vraća na nastavu – rekao je Kolar, dodavši kako bi ih zadovoljilo da broj zaraženih ostane manji od sto na sto tisuća stanovnika.
Također je apelirao na građane da se ponašaju odgovorno jer, kako je rekao, bitka protiv COVID-a nije dobivena.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba