JESTE LI ZNALI? DANAS JE SVJETSKI DAN BUBREGA: Tim smo povodom razgovarali sa spec. nefrologije, dr. Edinom Ćatić Ćuti i pročelnicom Službe za internu medicinu dr. sc. Marijom Marković iz Opće bolnice Zabok

FOKUS JE NA KVALITETI ŽIVOTA BOLESNIKA: Regulirajte redovito šećer u krvi i krvni tlak, živite aktivno, hidratizirajte se, pokušajte prestati pušiti i – posjetite liječnika na vrijeme

Objavljeno: 11.03.2021. Alen Brodar

Svjetski dan bubrega ove se godine obilježava na današnji dan, 11. ožujka. Ova je godina definirana kao godina kvalitetnog življenja s bubrežnom bolešću, a ima za cilj što više osvijestiti i educirati o učinkovitom djelovanju na simptome bubrežne bolesti, ali i osnažiti i potaknuti  bolesnike na aktivno participiranje u svome životu. 

Tim smo povodom razgovarali sa spec. nefrologije, dr. Edinom Ćatić Ćuti iz Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, koja je kazala kako joj je veliko zadovoljstvo što ta zdravstvena ustanova i ove godine podržava obilježavanje Svjetskog dana bubrega. 

Sprječavanje napretka bolesti

– U našoj bolnici djeluje nefrološka ambulanta, gdje pratimo bolesnike s kroničnom bubrežnom bolesti, a to su najčešće bolesnici koji imaju šećernu bolest i arterijsku hipertenziju, iako je spektar uzroka bubrežnih bolesti vrlo širok. Fokus ove godine je na kvaliteti življenja bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti, stoga se izdvajaju preventivne mjere – regulacija šećera u krvi, kontrola krvnog tlaka, tjelesna aktivnost, pravilna hidracija, smanjenje, odnosno prestanak pušenja te ono što je s nefrološkog aspekta vrlo važno – pravodobno upućivanje bolesnika nefrologu, kako bi dijagnostički mogli utvrditi etiologiju bolesti, dalje je pratiti i tako spriječiti njenu progresiju do terminalne faze, kada je potrebno nadomještanje bubrežne funkcije – objasnila je dr. Ćatić Ćuti, ističući pritom odličnu suradnju s bolničkim dijaliznim centrom koji vodi dr. Kupres.

– Nastojimo bolesnicima omogućiti što lakšu tranziciju na putu prema nadomještanju bubrežne funkcije – opcije su hemodijaliza, peritonejska dijaliza ili transplantacija bubrega – kaže dr. Ćatić Ćuti.

Na upit kakva je situacija sa zagorskim pacijentima koji boluju od kronične bubrežne bolesti, kazala je da se u usporedbi s prijašnjim godinama primjećuje viša razina svijesti o važnosti nefrologije, odnosno praćenja tih bolesnika te da obiteljski liječnici sve ranije i na vrijeme upućuju takav profil bolesnika nefrolozima. 

Prepoznata potreba

Pročelnica Službe za internu medicinu u OB Zabok, dr. sc. Marija Marković, nadovezala se kako nefrološka ambulanta i nefrološka dijagnostika, kao što je Doppler bubrežnih arterija, u bolnici djeluju od 2018. godine, kao i nefrološko zbrinjavanje svih bolnički liječenih pacijenata.

– Služba za internu medicinu vrlo je sretna i ponosna što je bolnica ima nefrologa i što je prepoznata potreba za takvom specijalnošću – zaključila je dr. Marković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba