POTPISALI KOALICIJSKI SPORAZUM: SDP, HSS i HSU zajedno izlaze na lokalne izbore u KZŽ

“Naši su pregovori trajali točno 24 sekunde. Imamo povjerenje, sličan pogled na razvoj županije i najjaču listu u KZŽ”

Objavljeno: 04.03.2021. zagorjeinternational

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina potpisan je koalicijski sporazum o zajedničkom izlasku na predstojeće izbore za Županijsku skupštinu i podršci kandidatu za župana Željku Kolaru i njegovoj zamjenici Jasni Petek, između stranaka SDP, HSS i HSU.
Sporazum su potpisali predsjednik Županijske organizacije SDP-a Siniša Hajdaš Dončić, koordinator za ŽO HSS-a KZŽ Dražen Čvek i predsjednik Županijske organizacije HSU-a Josip Kovačić.

– SDP Krapinsko – zagorske županije ima dugogodišnju suradnju i s HSU-om i s HSS-om, ponekad političku, a ponekad i programsku i naši pregovori su trajali točno 24 sekunde. Zašto? Zato što imamo povjerenje, sličan pogled na razvoj županije i vrlo smo se brzo usuglasili tko su naši zajednički kandidati za župana i njegovu zamjenicu. Program će biti predstavljen do kraja mjeseca i time mi pokazujemo odgovornost i spremnost da i dalje radimo ono što smatramo da radili dobro i zadnjih godina, a to je bolji život, sreća, društvo, poštenje, pravednost za sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije – rekao je predsjednik zagorskog SDP-a Siniša Hajdaš – Dončić.
Dražen Čvek je pojasnio kako su sporazum odlučili sklopiti nakon što su članovi ŽO HSS-a dobro razmislili o tome kako najbolje prezentirati programe HSS-a.

Gorući problemi

– Tom odlukom željeli smo dati podršku jednom kontinuitetu uspješnog vođenja javnih poslova Krapinsko – zagorske županije. To se očituje kroz našu podršku ponovnoj kandidaturi gospodina Željka Kolara za župana i Jasni Petek kao njegov zamjenici. Smatramo da su u proteklom mandatu uspješno vodili Krapinsko – zagorsku županiju. Potpisom ovog današnjeg sporazuma, dat ćemo i podršku strankama SDP i HSU u djelovanju kroz predstavničko tijelo regionalne samouprave, odnosno, kroz Skupštinu Krapinsko – zagorske županije, čime ćemo, uvjeren sam, dalje osigurati provedbu do sada započetih i novoplaniranih strateških i ostalih kapitalnih projekata – rekao je Čvek.

Predsjednik zagorskog HSU-a Josip Kovačić podsjetio je da je njegova stranka u koaliciji s SDP-om već četvrti mandat.

– Do sada smo bili zadovoljni, a nadam se da ćemo biti i ubuduće. Podržavamo najavljeni program i stajat ćemo iza njega i u Skupštini, a pokušat ćemo rješavati i neke goruće probleme umirovljenika, pogotovo što se tiče smještaja starijih osoba. U tri sam mandata bio član Županijske skupštine, bio sam potpredsjednik Skupštine i smatram da je suradnja bila na visini. I s HSS-om smo bili u koaliciji u pretprošlom mandatu, suradnja je bila dobra i vjerujem da će takva biti i u budućnosti – rekao je Josip Kovačić.
Aktualni krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji će se na lokalnim izborima u svibnju boriti za novi mandat, zahvalio je dosadašnjim koalicijskim partnerima koji čine većinu u Županijskoj skupštini.

– Oni su meni i mom timu omogućili miran rad i sigurnost da planirane projekte možemo provesti kroz Županijsku skupštinu. Iskoristit ću priliku da zahvalim HSS-u, koji nije bio u vladajućoj koaliciji, ali ono što mi uvijek želimo, jest imati konstruktivnu oporbu. Ako kažem da imamo konstruktivnu oporbu unutar Županijske skupštine, onda je to HSS, vrlo jasno govoreći o stvarima s kojima se slaže, s kojima se ne slaže, i ono što je bitno, bez politikanstva, podržava ono što je bilo dobro i na taj način nam daje vjetar u leđa. S druge strane, HSS je bio jedini koji je predlagao, u rebalansu proračunu, u proračunu, nove stavke, nove projekte, nove ideje. Neke smo prihvatili, neke nismo, ali sve ono što smo mogli uklopiti, bili su to odlični prijedlozi i to smo preuzeli. Pred nama je dinamično razdoblje, pred novom smo financijskom omotnicom, imamo Mehanizam za oporavak i otpornost, pred potpisom smo Razvojnog sporazuma s Vladom Republike Hrvatske, gdje smo pripremili projekte u vrijednosti 2,1 milijardu kuna, bez infrastrukturnih projekata koji su na području naše županije teški preko sedam milijardi kuna. Očekuje nas veliki posao u provedbi tih projekata. Veseli me što ćemo zajedno s HSS-om i HSU-om, s nezavisnim stručnjacima, simpatizerima i jedne i druge stranke, ali i kolegama u oporbi, raditi na boljitku Krapinsko – zagorske županije i da ćemo taj trend koji imamo, u broju novozaposlenih, u broju novootvorenih radnih mjesta, koji imamo već osmu godinu zaredom, nastaviti i u sljedećem četverogodišnjem mandatu – istaknuo je Kolar.

Zaključili sporazum

Njegova zamjenica Jasna Petek podsjetila je da se radi o sporazumu koji je zapravo nastavak jedne uspješne višegodišnje suradnje s Hrvatskom strankom umirovljenika.

– S HSU-om provodimo politike za osobe treće životne dobi, umirovljenike na području županije, ali i druge politike, jer su nam upravo članice i članovi te stranke vrlo vrijedni suradnici u našim povjerenstvima i stručnim tijelima. Naravno, veliki pozdrav i koalicijskom partneru Hrvatskoj seljačkoj stranci, čiji su članovi u ovom četverogodišnjem mandatu zaista bili vrlo pouzdan i korektan partner, podržavajući sve naše projekte i planove, naročito projekte na području obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi. Uopće ne sumnjam u nastavak uspješne i lijepe suradnje, na dobrobit i boljitak svih stanovnika Krapinsko – zagorske županije – zaključile je Petek.
Hajdaš Dončić je odgovorio i na pitanje novinara kako to da u koaliciji nema HNS-a, s obzirom na to da su do sada uvijek bili koalicijski partneri u KZŽ.

– Stalna je samo mijena. Zaključili smo koalicijski sporazum, ovo su tri političke stranke koje izlaze zajedno na izbore u Krapinsko – zagorskoj županiji. Naravno da će na našoj zajedničkoj listi biti još nešto osoba koje su kao nezavisne, ali podržavaju ovu listu. Da je HNS s nama u koaliciji, onda bi vjerojatno danas bio na potpisivanju. Ponavljam, ovo je zaključena politička lista za Krapinsko – zagorsku županiju. Imamo kandidata za župana, kandidatkinju za njegovu zamjenicu, imamo najjaču i najbolju listu u Krapinsko – zagorskoj županiji – zaključio je Hajdaš Dončić. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba