Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite održana radna sjednica Stožera civilne zaštite Krapinsko - zagorske županije

KOLAR: COVID-19 bio je pun nepoznanica i isprva se često i nismo snalazili baš najbolje, ali usudit ću se reći, vrlo dobro smo odgovorili na tu pošast. Zahvale svima koji su sudjelovali u tome

Objavljeno: 01.03.2021. Valentina Cigula

Povodom Međunarodnog dana civilne zaštite, koji se obilježava od 1. ožujka 1972. godine kad je osnovana Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu pri Ujedinjenim narodima, a na taj datum ujedno se obilježava i Dan civilne zaštite RH, održana je radna sjednica Stožera civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije.

Načelnik Stožera, Anđelko Ferek – Jambrek, istaknuo je kako je protekla godina bila izazovna i teška.

Zahtjevna godina

 Suradnja pripadnika sustava civilne zaštite na području Krapinsko – zagorske županije svih ovih godina bila je uspješna i zadovoljavajuća, a ova godina je to pokazala još više. Zahvaljujem svima na radu, trudu i vremenu koje ulažu te se nadam da će i nadalje zajednički djelovati jednako uspješno na zaštiti i dobrobiti svih stanovnika naše županije. Moramo spomenuti i 22. ožujka prošle godine, kad je stubičko i marijabistričko područje pogodio jak potres, koji je prouzročio štetu od 75 milijuna kuna. Stožer je tu također bio aktivan, ali i druge operativne snage, pogotovo vatrogasci koji su bili mobilizirani – rekao je Ferek – Jambrek, a nadovezao se župan Željko Kolar, koji je istaknuo važnost doprinosa svih onih koji su participirali u borbi protiv COVID-a 19, ali i istaknuo da je, osim problema s pandemijom, tu i suočavanje s elementarnom nepogodom – dva potresa koja su pogodila Krapinsko – zagorsku županiju, a koja su osim izazvane materijalne štete, također ostavili dubok trag na psihu kod ljudi.

– COVID-19 bio je pun nepoznanica i svaki mjesec smo nešto novo naučili, a sukladno tim novim saznanjima smo se i ponašali, donosili mjere i zaključke, a često se i nismo snalazili baš najbolje. Međutim, kako je vrijeme odmicalo, tako smo i mi naše mjere usmjeravali – faktor iznenađenja nije postojao budući da je sudjelovanje u toj borbi bilo aktivno kao i donošenje mjera za KZŽ. Naravno da se svaka pandemija, svaka nova bolest, proučava i liječi. Međutim, ovo je nešto s čim se susreo čitav svijet, čitava Hrvatska pa i mi ovdje i nismo se za to mogli pripremiti. Ali, usudit ću se reći, kao župan Krapinsko – zagorske županije, da smo vrlo dobro odgovorili na tu epidemiju, na tu pošast. Posebna zahvala svim operativnim snagama i svim službama, članicama Stožera, svakom na svom odrađenom poslu, posebno zdravstvenim djelatnicama i djelatnicima. Posao koji su odrađivali i odrađuju sada, izaziva divljenje i veliku zahvalu za sve što su pružili našim pacijentima. S druge strane što su sve oni proživjeli u ovo vrijeme i koliko su trpjeli dodatno na poslu, a koliko su tek trpjele njihove obitelji- istaknuo je Kolar.

Jezik dobrote

Župan je uručio predstavnicima operativnih snaga koje su sudjelovale u borbu protiv COVID-19 zahvalnicu u kojoj piše: Dobrota je jezik koji gluhi mogu čuti i slijepi vidjeti. Kad si dobar prema drugima, to ne mijenja samo svijet, nego i tebe. Hvala vam na svemu dobrome što činite u borbi protiv COVIDa-19″. 

Zahvalnice su uručene Stožeru civilne zaštite Krapinsko – zagorske županije, Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana, Zavodima za javno zdravstvo i za hitnu medicinu KZŽ, zatim Domu zdravlja KZŽ, Specijalnim bolnicama za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Stubičke Toplice, potom Društvu crvenog križa KZŽ, Vatrogasnoj zajednici KZŽ, Službi civilne zaštite Krapina i županijskom centru 112, Policijskoj upravi krapinsko – zagorskoj te Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja Stanica Zlatar Bistrica.

 Moramo se i dalje pridržavati epidemioloških mjera, koje su od danas malo ublažene. Pozivam sve da kad dobiju poziv svojih doktora opće prakse da se odazovu i da se cijepe, a s druge strane, sve one koji se nisu dosad prijavili, da se prijave svojim doktorima, da kad dobijemo konačno veću količinu cjepiva možemo u najkraćem roku i procijepiti – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter