ISTRAŽILI SMO: Za cijepljenje protiv COVID-a u četiri zagorske zdravstvene ustanove prijavilo se u prosjeku nešto manje od polovice zdravstvenih djelatnika

Najmanji interes u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice – samo 26 posto, dok su u SBKT-u već cijepili 57 posto zdravstvenih djelatnika

Objavljeno: 28.02.2021. Jelena Jazbec

– Broj od 11 tisuća pacijenata koji su se do sada prijavili za cijepljenje u našoj županiji dobili smo prije nekoliko tjedana, kada smo tek krenuli u anketiranje, kada smo tek dali liječnicima opće prakse zeleno svjetlo da anketiraju svoje pacijente. To je taj “prvi prolaz“, ali vjerujem da će se dogoditi isto što se dogodilo i zdravstvenom sustavu. I tamo je, kad je počela prva faza, bio relativno slabi odaziv. Na početku smo imali oko 30 posto zainteresiranih, koji su se prijavili, a sad smo već na oko 50 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Tako da vjerujem da će zainteresiranost rasti i kod žitelja Krapinsko – zagorske županije. Kad ljudi vide svoje sugrađane koji su se cijepili, da su dobro, da im se ništa nije dogodila, siguran sam da će se taj broj povećati – rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo KZŽ Tomislav Jadan na press konferenciji Stožera civilne zaštite KZŽ, održanoj 19. veljače.

Tragom njegovih riječi, u zagorskim zdravstvenim ustanovama provjerili smo koliko je njihovih zdravstvenih djelatnika zapravo zainteresirano za cijepljenje, odnosno, koliko ih se do sada prijavilo za primanje cjepiva protiv COVID-a 19.

Podsjetimo, cjepivo protiv koronavirusa stiglo je u Krapinsko – zagorsku županiju krajem prosinca 2020., pa je u prostorima Zavoda za hitnu medicinu KZŽ 27. prosinca cijepljeno prvih petero djelatnika Zavoda.

– Vjerujte znanosti jer to je jedini način da se vratimo u staro normalno – poručila je tada doktorica Iskra Pezdirc, koja je bila među petero djelatnika Zavoda koji su primili prve doze cjepiva.

Rekla je kako joj je bilo iznimno traumatično gledati ljude koji se bore za zrak, a možda nikada prije nisu bili tako teško bolesni i upravo joj je to najteže padalo, pogotovo u onom drugom valu koronavirusa, stoga se odlučila i sama cijepiti.

Druga faza

Upravo su zdravstveni djelatnici, uz djelatnike i korisnike domova za starije i nemoćne, bili na redu za cijepljenje u toj prvoj fazi dolaska cjepiva, iako su doze s vremenom počele stizati na kapaljku, pa još uvijek nisu cijepljeni svi zdravstveni djelatnici. U međuvremenu je počela i druga faza cijepljenja, za žitelje iznad 65 godina te kronične bolesnike.

– U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice zaposleno je 128 zdravstvenih i 56 nezdravstvenih djelatnika. Sukladno Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 i prema interesu zaposlenih za cijepljenje, u razdoblju od 28. prosinca 2020. do  10. veljače 2021. cijepljeno je i drugom dozom cjepiva docijepljeno ukupno 48 djelatnika bolnice (zdravstvenih i nezdravstvenih struka), a jedna djelatnica je 2. veljače 2021. dobila prvu dozu cjepiva i bit će ovaj tjedan docijepljena prema planu.  Za sada je za cijepljenje zainteresirano još šestero djelatnika bolnice i za njih će cijepljenje prvom dozom biti provedeno tijekom ovog tjedna – rekao nam je u ponedjeljak doktor Boris Kasun iz SBST-a.

Dakle, do 10. veljače je drugom dozom bilo cijepljeno 26 posto djelatnika bolnice u Stubičkim Toplicama, a doktor Kasun kaže da liste čekanja nema.

– Ostali djelatnici bolnice za sada su slabo zainteresirani za cijepljenje pa nemamo listu čekanja, a  jedan dio djelatnika je prebolio COVID-19 i također za sada nije zainteresiran za cijepljenje – ističe.

Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije zapošljava 153 djelatnika, a jednom dozom cjepiva do sada su procijepljene 82 osobe, dok je s dvije doze procijepljeno 49 osoba.  Ravnatelj Zavoda Krešimir Božić u ponedjeljak nam je otkrio da imaju iskaz interesa za cijepljenje od još četiri djelatnika. Dakle, u Zavodu za hitnu medicinu interes za cijepljenje je bio nešto veći od Specijalne bolnice u Stubičkim Toplicama, pa je za sada barem prvom dozom cijepljeno 54 posto djelatnika.

U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana od ukupno 658 djelatnika, za cijepljenje se prijavilo 222, a taj se broj do 25. veljače povećao za još 65 djelatnika, pa ih je sada ukupno 287, dakle, oko 44 posto, doznajemo od Nevena Miškulina iz OB Zabok.

Do 25. veljače cijepljeno je 217 djelatnika, cjepivom Pfizer i oni su kompletno procijepljeni, jer su primili prvu i drugu dozu. Sedamdeset djelatnika treba primiti još drugu dozu, a tu je uključeno i 20 djelatnika koji su primili prvu dozu Modernina cjepiva.

Kontakt s pacijentima

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, od zaposlenih 511 zdravstvenih djelatnika, procijepljeno je, s jednom ili dvije doze, njih 289 ili 57 posto. Kako doznajemo od ravnateljice Željke Žnidarić, s obzirom na upute, u cijepljenje su uključeni i nezdravstveni djelatnici koji dolaze u kontakt s pacijentima (spremačice koje ulaze u bolesničke sobe, razvozači pacijenata, djelatnici praonice koji su u doticaju s infektivnim rubljem i sl.), pa je od 268 nezdravstvenih djelatnika, procijepljeno njih 140 ili 52 posto.

– Svi djelatnici koji su se do sada prijavili, procijepljeni su barem jednom dozom, osim nekoliko njih kod kojih u ovom trenutku postoji neka kontraindikacija (akutna bolest, samoizolacija i sl.) ili koji žele biti cijepljeni nekim od vektorskih cjepiva, a ne trenutno dostupnim u SBKT-u. Njima je preporučeno da se jave izravno u nadležni Zavod za javno zdravstvo ili svom liječniku obiteljske medicine – kaže Žnidarić.

Upit smo poslali i Domu zdravlja KZŽ, međutim, do zaključenja broja odgovor nismo dobili.

S obzirom na to da je, gledajući spomenute četiri zdravstvene ustanove, interes zdravstvenih djelatnika za cijepljenje u prosjeku manji od 50 posto, ravnatelja ZJZ-a KZŽ Tomislava Jadana pitali smo što će se dogoditi s dozama cjepiva koje su namijenjene zdravstvenim djelatnicima, a neće se potrošiti.

– Sve doze cjepiva koje su došle u Krapinsko – zagorsku županiju pravovremeno su distribuirane i utrošene. Doze koje su bile namijenjene zdravstvenim ustanovama, a nisu utrošene, namijenit će se za cijepljenje osoba iz faze II, odnosno za osobe starije od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima bez obzira na dob, koje će se cijepiti kod svojih izabranih liječnika obiteljske medicine – rekao nam je ravnatelj Jadan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba