U Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini u petak je održana najavna konferencija projekta “BAIF - Business Angels Impact Fund“

OTVARA SE NOVO POGLAVLJE U RH: Uključit će se poslovni anđeli, institucionalni ulagači i organizacije u inovativne akcije za razvoj alternativnog tržišta kapitala

Objavljeno: 26.02.2021. zagorjeinternational

U Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini u petak je održana najavna konferencija projekta “BAIF – Business Angels Impact Fund“ kojim se priprema novi financijski instrument u Hrvatskoj, a koji će uključiti poslovne anđele, institucionalne ulagače i organizacije za poslovnu potporu u inovativne akcije za razvoj alternativnog tržišta kapitala s ciljem usmjeravanja na ulaganja s društvenim učinkom.

Nositelj projekta je Krapinsko – zagorska županija, a koordinatori Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar KZŽ, Feelsgood Capital Partners i Hrvatska udruga poslodavaca.

Projekt je vrijedan 318 tisuća eura, od čega se kroz potporu Europske komisije, EASI program, sufinancira 249 tisuća eura, a ostatak sredstava vlastiti je doprinos partnera.

Pravna država

Podršku ovom projektu dao je i treći predsjednik RH Ivo Josipović, koji je i nazočio konferenciji.

– Nema tog predsjednika, premijera ili ministra koji vani može prodati loš proizvod. Najveća vrijednost našeg početnog poduzetništva su ljudi. Imamo relativno obrazovan mlad poduzetnički kadar, sposoban da se sa svojom inovativnošću probije na međunarodnoj sceni. Imamo i kvalitetnu radnu snagu te reputaciju jedne sigurne i otvorene zemlje. Međutim, imamo i minuse – prva najveća opstrukcija našeg gospodarstva, jest odsustvo kriterija pravne države. Pravosuđe je jedno od ozbiljnih problema hrvatskog gospodarstva, ali ja vjerujem da će se stanje tu popraviti. Drugi minus je raširena korupcija. Kad sve stavimo na vagu, politika može učiniti dosta, ali samo u slučajevima gdje postoji ozbiljna inovativnost, uspješnost i sposobnost poduzetnika da svoj proizvod osmisle prodaju i plasiraju – rekao je Josipović.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, ujedno i predsjednik Upravnog odbora WBAF Hrvatska, rekao je da se nakon tri godine ciljanog rada došlo do nekih rezultata, a samim time i mogućnosti prijave na projekte poput BAIF-a.

– I mogućnost financiranja koja se odnosi na natječaje koji se raspisuju preko ministarstava, bilo da su oni kroz operativne programe i vezani uz EU ili su iz nacionalnog budžeta, natječaji koji su vezani za lokalnu i regionalnu samoupravu, uvijek morate imati neku pozadinu, a upravo novi fondovi omogućuju mladim ljudima s kreativnim idejama da krenu i stvore prilike. Vjerujem da je to budućnost, vjerujem da mi u Hrvatskoj možemo biti jedan od lidera u čitavoj Europi, a to danas znači i u čitavom svijetu i veselim se našoj budućoj zajedničkoj suradnji, a ponosan sam i na svoj tim, na ljude koji su zapravo krenuli kročiti ovaj put budućnosti koja nas čeka – istaknuo je župan Kolar.

Uzbuđenje i odgovornost

Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije i direktorica WBAF ureda u Hrvatskoj Helena Matuša otkrila je da je projekt započeo prije više od godinu dana.

– Veliko uzbuđenje i odgovornost je pred nama, otvaramo novo poglavlje u RH. Uz odgovornost, dolazi i mali strah i još veći trud, a nadam se da ćemo uspjeti postići određeni društveni učinak koji je planiran ovim projektom. Konkurencija je bila žestoka, jedan smo od 14 projekata koji su financirani u ovoj rundi i nalazimo se bok uz bok s razvijenim zemljama poput Irske, Finske, Belgije, Španjolske, Francuske – rekla je Matuša.

Igor Škrgatić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika rekao je da se njihova udruga stavlja na raspolaganje da pomogne projektu u edukacijskom dijelu i pronalasku novih poslovnih anđela.

Evita Agalianou, voditeljica projekta ispred Europske komisije, javila se putem video linka iz Bruxellesa. Predavanje na temu “Investiranje s društvenim učinkom” održala je Renata Brkić, visoka povjerenica WBAF–a za Hrvatsku. Uslijedila je panel diskusija “Kako pripremiti i osigurati investiciju za razvoj projekata s društvenim učinkom“, na kojoj su sudjelovali predsjednik uprave tvrtke Good game global Nikola Stolnik, predsjednik uprave tvrtke Mundus Filip Hercig i te CTO tvrtke Superbeat Bruno Kovačić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba