Međimurska udruga za ranu intervenciju obilježava deset godina djelovanja

Zahvaljujući MURID-ovcima više od 2000 djece dobilo brzu i učinkovitu stručnu podršku

Objavljeno: 24.02.2021. Valentina Cigula

MURID – Međimurska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu, nastala je prije točno deset godina, inicijativom i volonterskim angažmanom stručnjaka, edukacijskih rehabilitatora, psihologa, logopeda i odgojitelja.

Župan Matija Posavec povodom obilježavanja deset godina djelovanja potpisao je s direktoricom, Silvijom Pucko ugovor o sufinanciranju za 2021. godinu vrijedan 350.000 kuna.

U prvih deset godina postojanja u rehabilitacijske programe rane intervencije uključilo se preko 800 djece, a dodatnim programima podrške i edukacije podržano je preko 2000 djece iz sjeverozapadne Hrvatske i šire.

Jedini na sjeverozapadu

Naime, udruga pruža stručnu podršku djeci rane dobi, njihovim roditeljima i obiteljima, kao i edukaciju i senzibilizaciju okoline i javnosti na specifične potrebe obitelji i djece s razvojnim i socijalnim rizicima na području Hrvatske i regije. Usluge MURID-a su 2016. godine prepoznate na nacionalnoj razini te su postali jedini licencirani pružatelj usluga rane intervencije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Trenutno zapošljavaju 26 djelatnika koji kroz svoj rehabilitacijski rad i prepoznatljivi organizacijski sustav stvaraju ogledni primjer sustava rane intervencije u Republici Hrvatskoj, a više od 300 volontera kroz deset je godina darovalo svoje vrijeme, znanja i vještine MURID-ovim korisnicima.

Usluge koje nude su: savjetovalište, individualni edukacijsko-rehabilitacijski i logopedski programi, programi radne terapije, intenzivni edukacijsko-rehabilitacijski programi u poludnevnim boravcima te grupni rad kroz trening socijalnih vještina.

– Ideja o MURID-u razvila se prije dvadesetak godina te se neminovnim pokazalo osnivanje ovakve udruge koja bi stvarala sustav rane intervencije. U vrijeme našeg osnivanja ni zakon socijalne skrbi Republike Hrvatske tu vrstu usluge nije prepoznao pa je inicijativa civilnog društva bila pokretačka snaga MURID-a – prisjetila se samih početaka udruge njena izvršna direktorica, Silvija Pucko.

Nagradu za najbolji lokalni EU projekt pod nazivom AGENTI 0-7 primili su u 2017. godini, a u 2018. godini, u Međimurje su doveli volontersku priču “Pripovjedači priča za laku noć – Tete i stričeki Pričalice” koja je u 2020. godini primila nagradu “Ponos Hrvatske” – te su godine održali i prvi Festival medvjedića za vrijeme manifestacije Porcijunkulovo koji je postao njihova najveća volonterska akcija okupljajući više od 40 volontera u tjedan dana provedbe. Svoj prvi kongres pod nazivom “S.M.A.R.T. pristup u ranoj intervenciji” organizirali su 2019. godine te su izdali prvu slikovnicu “Sretna priča jednog medvjedića” kao nastavak Festivala medvjedića koji je osvojio nagradu za Naj naj akciju Hrvatske u 2019. godini.

Bolji život djece

Danas iza sebe imaju niz nagrada, projekata i licenca na međunarodnoj razini koje su dokaz da su zaista primjer dobre prakse u Hrvatskoj. Međimurska županija podržava rad MURID-a od samog početka, a od 2017. godine sufinanciraju uslugu rane intervencije za sve korisnike s područja Međimurske županije što je stvorilo temelje za sustavno pružanje potrebnih usluga.

Župan Posavec istaknuo je važnost djelovanja MURID-a koji stvara uvjete za bolji život djece te je pohvalio transformaciju njihovih usluga u virtualni način za vrijeme epidemije COVID-19. Za provođenje usluge virtualne rane intervencije dobili su suglasnost nadležnog Ministarstva, a kvalitetu prilagodbe prepoznao je i regionalni Ured UNICEF-a iz Ženeve koji je podržao izradu e-learning platforme za učenje o virtualnoj ranoj intervenciji kojoj je pristupilo preko 1200 stručnjaka iz svih zemalja regije.

U svibnju 2020. godine započeli su projekt Centar stabilne podrške s ciljem širenja mreže socijalnih usluga na još tri županije sjeverozapadne Hrvatske – Koprivničko-križevačku, Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku, a pred njima je još niz projekata i planova među kojima je zasigurno najvažniji izgradnja Regionalnog centra za ranu intervenciju MURID vrijednog 20 milijuna kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter