UGOVOR OD 6,1 MIL. KUNA: U Zaboku počelo postavljanje energetski učinkovite rasvjete, o kojoj će narednih 10 godina brinuti tvrtka Petrol

Investicija se plaća iz uštede energije – godišnje više od 775.000 kWh, a stara rasvjeta će se donirati

Objavljeno: 23.02.2021. Valentina Cigula

U ponedjeljak je krenula zamjena postojećih uličnih svjetiljki na području grada Zaboka s energetski učinkovitijim, LED svjetiljkama, a počelo se u naseljima Špičkovina i Dubrava Zabočka. Previđeno je da bi sve svjetiljke na zabočkom području trebale biti zamijenjene kroz dva i pol mjeseca.

Izmjenu inače vrši tvrtka Petrol d.o.o., a realizacijom ovog projekta Grad Zabok ispunit će svoju obavezu sukladno novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Nove LED svjetiljke, osim što su energetski učinkovite, omogućit će novu regulaciju rada sustava javne rasvjete na način da će svjetiljke svijetliti cijelu noć s promjenjivim intenzitetom svjetla. Ovom modernizacijom smanjuje se potrošnja električne energije za preko 75 posto. Ugovor s tvrtkom Petrol sklopljen je na 10 godina i devet mjeseci i uključuje razdoblje rekonstrukcije i/ili modernizacije te razdoblje uporabe sustava javne rasvjete. Godišnja naknada pružanja energetske usluge iznosi 611.250 kuna, a ukupna vrijednost Ugovora je 6.112.500 kuna s PDV- om.

– Projekt se financira putem ESCO modela, što konkretno znači da se Grad Zabok neće kreditno zaduživati već će se cijela investicija plaćati iz uštede energije koja će se ostvariti kroz novu, štedljivu LED rasvjetu. Ukupna ušteda energije ovog projekta modernizacije na godišnjoj razini premašuje 775.000 kWh, što za cijeli ugovor tijekom 10 godina iznosi 7.750.000 kWh. Provedbom projekta Grad Zabok se odgovorno odnosi prema okolišu smanjenjem ugljičnog otiska za 256 tona CO2 godišnje – istaknuo je gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek, dodajući kako je Grad Zabok svjetiljke koje će biti skinute odlučio donirati jedinicama lokalne samouprave s područja županije. Dosad ih je donirano oko 30 posto.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba