Grad Novi Marof osigurao 41.490 kuna za kupnju šećernog sirupa za dohranu pčelinjih zajednica članova Udruge pčelara “Medarica“

GRADONAČELNIK JENKAČ: Želimo osvijestiti vrijednost medara, vrijednost pčela, možda i potaknuti neke koji još razmišljaju, da se krenu baviti proizvodnjom meda

Objavljeno: 13.02.2021. zagorjeinternational

Grad Novi Marof nastavio je s pomaganjem pčelarima, pa je odlukom gradonačelnika Siniše Jenkača Udruzi pčelara “Medarica“ Novi Marof odobren iznos od 41.490 kuna za kupnju šećernog sirupa za dohranu pčelinjih zajednica na području Grada Novog Marofa, ukupno 1383 košnice.

Na susretu s predstavnicima Udruge pčelara, održanom u Kulturnom centru “Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, gradonačelnik Jenkač istaknuo je da će na području grada Novog Marofa potpore primiti 46 medara.

– Ovaj financijski iznos nije velika pomoć, ali je sigurno pomoć dobrodošla za naše medare. A želimo i osvijestiti vrijednost medara, vrijednost pčela, možda da i potaknemo neke koji razmišljaju, da se krenu baviti proizvodnjom meda – rekao je Jenkač i dodao da mora pohvaliti članove udruge.

– Oni su aktivni svake godine i svake godine sakupe jednu značajnu količinu meda koju dijele po našim dječjim vrtićima, ne samo u Novom Marofu, nego na području čitave bivše općine Novi Marof. Ova organizirana udruga čuva tradiciju proizvodnje meda. I pčela koje su vrlo važne ne samo za proizvodnju meda, nego i za čitavu poljoprivredu, čitavu zajednicu – kazao je Jenkač.

Vlado Topolovec, predsjednik Pčelarske udruge “Medarica“ naglasio je da bi bez ove donacije pola pčelara iduće godine ostalo bez pčela.

– Situacija u pčelinjaku je iz godine u godinu gora, vidimo i klimatske promjene koje su nastale, više nemamo četiri godišnja doba, imamo ljeto i zimu. Neki stručnjaci su predvidjeli da je mogućnost da će to potrajati duže vremena, dok se pčele ne prilagode toj situaciji – rekao je predsjednik udruge i dodao da je prošla godina bila loša.

– Na našem području medeno je bilo dva dana. Da bi bilo medeno, trebala bi se uskladiti povoljna temperatura i povoljna vlaga. S time da se prije medenja dogodilo smrzavanje bagrema i pojedini pčelari koji su trebali dati med u dobrotvorne svrhe, morali su kupiti med – kazao je.

Ove godine povećao se broj pčelara. Društvo ima 80 članova, s time da na području grada Novog Marofa ima 45 članova i 345 pčelinjih zajednica, a ukupno društvo broji oko 4000 zajednica.

Zdenko Trubelja iz “Ključa“ bavi se pčelarstvom 35 godina.

– Imam oko 150 zajednica. Na našem području pčelari zadnjih godina najviše imaju problema s klimatskim promjenama, koje su više izražene. Nema više razlike između godišnjih doba. S obzirom na to da imam veliki broj zajednica, med uspijevam prodati na kućnom pragu. Najtraženiji med je bagremov med – ispričao je Trubelja.

Pomoć pčelarima samo je dio pomoći poljoprivrednicima iz proračuna Grada Novog Marofa. – Koliko god je moguće, pomažemo poljoprivredu. Pripremamo novu odluku o subvencioniranju poljoprivrede, aktualna je iz 2011. godine, neke stvari su se promijenile. Otprilike 300.000 kuna, slično kao i za poduzetnike, predvidjeli smo za naše poljoprivrednike. Ovo je jedna vrsta pomoći, a cijeli spektar je dosta širok. Danas u ovim krajevima poljoprivreda stagnira, parcele su male, skoro neupotrebljive za ozbiljnu poljoprivrednu proizvodnju. Kao član odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora namjera mi je okrupnjavanje koje će, nadam se, na području Novog Marofa biti prvi pilot projekt u Republici Hrvatskoj – poručio je gradonačelnik Siniša Jenkač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba