Čuvarica sjemena čuvene sorte varaždinskog zelja već je osvojila brojna priznanja, a sada ima priliku za još jedno

Upoznajte Mariju Cafuk, hrvatsku finalisticu izbora za najinovativniju europsku poljoprivrednicu

Objavljeno: 11.02.2021. zagorjeinternational

Marija Cafuk, čuvarica sjemena čuvene sorte varaždinskog zelja i jedna od najznačajnijih poljoprivrednica Varaždinske županije, finalistica je izbora za najinovativnije poljoprivrednice 2021. godine, organizacije Copa-Cogeca, najvećeg europskog udruženja poljoprivrednih proizvođača. Kroz ovogodišnju nagradu želi se pokazati kako žene poljoprivrednice potiču razvoj novih poslovnih modela i svoju aktivnu ulogu u suočavanju s najvećim izazovima u poljoprivrednim i šumarskim klimatskim akcijama.

“Ženska kreativnost”

Cafuk je dobitnica javnog priznanja iz 2011. godine, koje dodjeljuje Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije za “Žensku kreativnost u ruralnom životu“, namijenjeno ženama i ženskim organizacijama koje djeluju na poboljšanju kvalitete života u ruralnim sredinama Varaždinske županije, te nagrade za životno djelo Varaždinske županije 2019. godine. Tajnica je Udruge orača, kao i aktivna članica Odbora za poljoprivredu Općinskog vijeća, Županijskog saveza poljoprivrednih udruga i Varaždinske udruge bučinog ulja. Članica je i organizacijskog odbora manifestacije Zeljarijade te koautorica dvije knjige: “Tradicionalni recepti vidovečke kuhinje” i “Zelje na veselje”.
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Varaždinske županije predložilo ju je za prijavu, a službeni prijavitelj bila je Hrvatska poljoprivredna komora.

Pametni pristupi

Objava pobjednika bit će održana tijekom dodjele nagrada 10. ožujka putem internetskog događaja, a uz Mariju Cafuk, u finalu su još četiri poljoprivrednice – Boglárka Biró, mađarska šumarska inženjerka, Nazaret Mateos Alvares, španjolska ekološka uzgajivačica gljiva, Immacolata Migliaccio, talijanska ekološka poljoprivrednica i Ines Theunis, ekološka stočarka iz Belgije.
Među više od četrdeset pristiglih prijava, Marijina je izdvojena jer je “demonstrirala pametne poljoprivredne pristupe na svojoj farmi.“ Posebno je istaknuto njeno sudjelovanje u projektu Varaždinske županije “Pokusno – pokazno polje”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba