Hrvati su iznadprosječni potrošači toaletnog papira, a korona kriza definitivno nije bila i toalet-papir kriza

Lani se u RH prodalo pet puta više WC papira, kupovali ga čak i preko Hrvatske pošte

Objavljeno: 10.02.2021. zagorjeinternational

Prema podacima Statista Consumer Market Outlook, portala Statista, Hrvati u godini potroše 80 rola WC papira, dok prosječni stanovnik svijeta potroši 51 – više od nas potroše Amerikanci, Japanci, Britanci… Pa ipak, ispada da i nismo najveći potrošači toaletnog papira, piše 24 sata.

Prema procjena Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvati godišnje potroše oko 30 tisuća tona toaletnog papira, što znači da je potrošnja po stanovniku oko 7,4 kilograma ili oko 82 role, a Amerikanci kao najveći potrošači potroše oko 12,7 kila papira po stražnjici stanovnika ili oko 141 rolu. Slijede ih Nijemci s 134 role, Britanci s 127, te Japanci s 90 rola, što je za 8 rola toaletnog papira manje od nas Hrvata. Izjednačeni u potrošnji s nama su Španjolci.

Što se tiče kvalitete wc papira, Hrvati najviše vole kupovati profinjeni troslojni papir kojeg kupuje čak 90 posto kupaca, a njegova je prodaja porasla u ožujku za vrijeme prvog vala pandemije koronavirusa kada je potražnja za njime bila toliko velika da su se police svakog dana praznile u samo nekoliko sati. Najčešće kupuju velika pakiranja sa 16 ili 20 rola.

Kupci paze i na cijenu – Hendalovo istraživanje je pokazalo kako 58,8 posto kupaca prvenstveno gleda na cijenu prilikom odabira papira. Oko 41,8 posto ispitanika obično kupuje istu marku, a troje od četvero kupaca, odnosno 50 posto njih, izabire papir bijele boje unatoč dostupnosti WC papira raznih mirisa i boja.

Proizvodnja toaletnog papira jedna je od proizvodnih grana koje su u proteklih desetak godina u Hrvatskoj zabilježile izniman rast, a zanimljiva je činjenica da su Hrvati u korona krizi wc papir naručivali i online preko Hrvatske pošte, a najtraženija su bila velika pakiranja. Prodaja preko HP-a porasla je 13 puta u lockdownu u odnosu na razdoblje prije karantene. Preko njihove online trgovine Žuti klik najviše ide troslojni bijeli premium kvalitete. Potražnja se smanjila u ljetnim mjesecima, a tek početkom listopada pa sve do kraja godine ponovno je narasla. Sumirajući cijelu prošlu godinu, prodalo se pet puta više wc papira nego godinu prije.

Pretvarajući potrošnju Hrvata u brojkama, svaki Hrvat potroši 10 paketa WC papira godišnje i ako je cijena svakog od tih paketa primjerice 20 kuna, to je 160 kuna godišnje za odlazak Hrvata na toalet. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba