I politička pripadnost građana pokazatelj je njihove spremnosti na primanje cjepiva

Simpatizeri HSU-a cijepili bi se što prije, a cjepivu najmanje vjeruju glasači Domovinskog pokreta i Mostovci

Objavljeno: 09.02.2021. zagorjeinternational

Gostujući u HTV-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”, pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš rekla je kako sva cjepiva protiv COVID- a koja dolaze u Hrvatsku u potpunosti štite od posljedice smrtnog ishoda u slučaju zaraze tim virusom, piše Večernji list.

– Nema dvojbe jesu li ta cjepiva sigurna, a što se tiče njihove učinkovitosti, to su vrlo učinkovita cjepiva i sva ta cjepiva koja dolaze i dolazit će u Hrvatsku, za koja se Hrvatska predbilježila i za koja je zainteresirana, ali sad naročito ova tri koja jesu tu, su cjepiva koja sto posto štite od umiranja u slučaju zaraze bolesti COVID-19 – rekla je Bubaš, pa dodala kako su sva cjepiva u primjeni u Hrvatskoj odobrena od Europske medicinske agencije.

Poručila je kako najteži oblik bolesti zahvaća one starijih dobnih skupina, odnosno 65 plus, te da ne treba dvojiti oko odluke o cijepljenju zato što je to najučinkovitije rješenje u borbi protiv koronavirusa, uz nošenje maski i održavanja socijalne distance.

– Da se poslužim riječima Zaklade Ana Rukavina, “Želim život, želim budućnost”. Nadam se da svi žele život i da im je život dragocjen toliko da će se odlučiti čim god, što prvo im dođe pod ruku, bez obzira na ovu dob i ove priče. Činjenica jest da su se neke zemlje Europe odlučile ne primjenjivati AstraZenecu među starijim dobnim skupinama. Međutim, cijepljenje je i dio strategije borbe protiv epidemije. Naši stručnjaci su evaluirali to cjepivo kao sigurno za primjenu u tim dobnim skupinama o kojima se sada debata javno proteže kroz medijski prostor – zaključila je Bubaš.

A što misle Hrvati?

Prema istraživanju Promocije plus provedene za RTL,  od 2. do 5. veljače 2021. godine na uzorku od 1300 osoba, pokazalo se kako Hrvati ipak vjeruju u cjepivo – naime, njih 47,4 posto cijepilo bi se čim dobiju priliku, 13,6 posto cijepilo bi se, ali tek nakon što vide kako cjepivo funkcionira kod drugih koji su cjepivo primili, neodlučnih je 11 posto, a onih koji cjepivo odbijaju, je 28 posto.

Istraživanje je pokazalo kako interes za cijepljenje iz mjeseca u mjesec raste – u prosincu cijepilo bi se 52,3 posto njih, u siječnju 57,7 posto, a sada je to brojka od 61 posto onih koji su spremni primiti cjepivo kako bi izbjegli zarazu koronavirusom.

Politička pripadnost građana također je bila pokazatelj njihove spremnosti na primanje cjepiva. Simpatizeri Hrvatske stranke umirovljenika cijepili bi se što prije, a cjepivu najmanje vjeruju glasači Domovinskog pokreta, a ni Mostovci nisu baš uvjereni u djelotvornost cjepiva, njih čak 37 posto odbija cijepljenje. Cijepilo bi se i 59 posto ispitanika koji su simpatizeri vladajuće stranke – HDZ–a, te 55,6 posto simpatizera SDP-a.

Muškarci su se s 49,5 posto izjasnili da bi pristali na cjepivo, a žene s nešto manjih 45,6 posto. S godinama života raste i želja za cijepljenjem.

Što se tiče regija, najveći interes pokazao je sjeverozapad, dok je interes najmanji u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj te kod Slavonaca.

U slučaju da u Europskoj uniji, uz postojeće, bude odobreno i rusko i kinesko cjepivo, najveći broj zadržao bi se na dosad poznatim, zapadnim cjepivima, no Sputnika bi odabralo 26,3 posto ispitanika, a kinesko njih manje od 5 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba