Policija je u siječnju obavila očevid kod 35 prometnih nesreća, u kojima je sudjelovalo 80 osoba. Četiri su teško stradale, dok ih je pet lakše ozlijeđeno

Najčešći uzrok nesreća i dalje je brzina, svaki osmi vozač bio je pod utjecajem alkohola

Objavljeno: 09.02.2021. zagorjeinternational

Policijski službenici PU krapinsko-zagorske u siječnju su obavili očevid kod 35 prometnih nesreća što je za čak 35,2 posto manje nego u siječnju prošle godine. Nisu evidentirane prometne nesreće s poginulim osobama, u šest nesreća s ozlijeđenim osobama, četiri osobe su zadobile teške, a pet osoba lakše tjelesne ozljede, dok je u 29 prometnih nesreća nastala materijalna šteta. Tako je broj nesreća s ozlijeđenim osobama manji za 53,8 posto, dok je broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu za 27,5 posto. U prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 80 osoba, od čega je bilo 55 vozača, 24 putnika i jedan pješak, a pod utjecajem alkohola u trenutku prometne nesreće bilo je sedam vozača, iz čega proizlazi da je u trenutku prometne nesreće 12,7 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola.

Od 20 do 40 godina

– Naime, lani su u 54 prometne nesreće sudjelovala 124 sudionika, od čega je bilo 85 vozača, od kojih je 13 ili 15,3 posto vozača bilo pod utjecajem alkohola. U siječnju ove godine došlo je do smanjenja broja vozača u prometnim nesrećama za 30 vozača ili 35,3 posto, kao i do smanjenja udjela alkoholiziranih vozača u prometnim nesrećama za 2,6 posto – napominju iz policije.

Najviše nastradalih osoba životne je dobi od 20 do 40 godina (četiri sudionika), od kojih su dvije osobe zadobile teške, a dvije osobe lakše tjelesne ozljede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je bilo također životne dobi od 20 do 40 godina (28 sudionika).

– Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća. Osam nesreća ili 22,9 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog neprilagođene, odnosno neprimjerene brzine uvjetima na cesti i u prometu. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova – sedam prometnih nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bio je petak s osam obavljenih očevida, dok su najsigurnije bile srijeda i nedjelja s po dva obavljena očevida – ističu iz policije.

1199 prekršaja

U siječnju je inače evidentirano i 1199 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše ih se odnosilo na nepropisnu brzinu (618), a slijede prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa u vožnji (91) te prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (59) prekršaja. Utvrđeno je i 26 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 21 prekršaj korištenja mobitela u vožnji, devet prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, sedam prekršaja odbijanja alkotestiranja, dva prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom te po jedan prekršaj upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta i prekršaj nekorištenja zaštitne kacige.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba