Građani su ljuti, a pogrebnici su se pobunili

CIJENE OTIŠLE U NEBO: Za pogreb u Zagrebu potrebno je izdvojiti 15.000 kuna, i to u jeftinijoj varijanti

Objavljeno: 09.02.2021. zagorjeinternational

Zagrebačka Gradska groblja povećala su cijene za 2000 kuna. Povećanje cijene podiglo je trošak sprovoda za prosječnih 30 posto više nego u ostalim gradovima u Hrvatskoj pa je u jeftinijoj varijanti potrebno i 15.000 kuna za zagrebački pokop.

Međutim, na sastanku s predstavnicima gradske uprave i pogrebnicima, na kojem je glavnu riječ vodila Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu, u zagrebačkoj gradskoj upravi, dogovoreno je da bi se cijene uskoro trebale sniziti. Građani su smatrali da su za poskupljenje krivi pogrebnici pa su se zbog toga oni prošlog tjedna pobunili. objašnjavajući da ne mogu utjecati na monopolistički utjecaj Gradskih groblja. Još se ne zna koliko će se smanjiti cijene ukopa jer je nakon dogovora Grad Zagreb tu vijest odlučio zadržati za sebe.

Na sastanku s gradskim predstavnicima postignut je i dogovor da će zaposlenici Gradskih groblja morati vikendom raditi barem četiri sata dulje. Naime, ako netko premine u subotu iza 14 sati, termin za sahranu morao bi čekati ponedjeljak jer referenti Gradskih groblja nisu radili, a takva čekanja su onima koji plaćaju sprovode povećavale troškove. Sada će pogrebnici s Gradskim grobljima i tijekom vikenda moći dogovoriti termine sprovoda kako bi građanima i na tome uštedjeli novac, a pokojniku osigurali koliki-toliki pijetet. Inače, rast cijene od 2000 kuna odnosio se samo na one koji imaju grobnicu, a za one koji nemaju grobnicu trošak ukopa je i daleko veći. Najsiromašniji Zagrepčani nemaju izbora. Najjeftiniji ispraćaj je na Krematoriju i košta sedam tisuća kuna. To znači kremiranje bez cvijeća ili glazbe.  

– Pogrebnici su se pobunili zbog zabrane prodaje osnovnih urni, prijevoza vijenaca nakon ispraćaja na Mirogoj i nemogućnosti dobivanja termina za pogreb nedjeljom, ali nakon sastanka imamo razloga vjerovati da će stvari korigirati i unaprijediti na korist građana Grada Zagreba. Cijene pogreba bit će osjetno niže, to nam je obećano – kazao je jučer Zoran Žic iz Udruge  pogrebnika Grada Zagreba nakon sastanka u gradskoj upravi za Večernji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba