Pri HOK-u osnovana sekcija dadilja, kako bi se kroz nju unapređivao rad struke koja je još uvijek podcijenjena

TRAŽE DA IM GRADOVI I OPĆINE SUBVENCIONIRAJU DJELATNOST: “Roditelji trebaju imati mogućnost izbora žele li da njihova djeca idu u vrtić ili u obrt za čuvanje djece“

Objavljeno: 08.02.2021. zagorjeinternational

Pri Hrvatskoj obrtničkoj komori osnovana je sekcija dadilja, prenosi Radio Zlatar. Stupanjem na snagu Zakona o dadiljama iz 2013. godine, njihovo obavljanje djelatnosti je po prvi puta regulirano – dana im je mogućnost da po propisanim uvjetima legalno čuvaju djecu.

Zbog toga što im je praksa i dalje stvarala probleme unatoč stupanju Zakona na snagu, odlučile su osnovati sekciju kako bi kroz nju zastupale svoje interese i radile na unapređivanju struke.

– Jedan od većih problema su subvencije jedinica lokalne i regionalne samouprave za djelatnost dadilja, a bez kojih je održavanje poslovanja teško. Neke lokalne jedinice uopće ne sufinanciraju djelatnost dadilja, a tamo gdje subvencije postoje, dobivanje je često upitno. Da bi započele s radom, dadilje moraju ispuniti i određene prostorne uvjete, opremljenost odgovarajućom opremom i ostalim uvjetima za obavljanje djelatnosti dadilja, dobiti dozvolu za rad, upisati se u registar dadilja i tek na kraju tražiti subvencije koje su važne jer se dodjeljuju roditeljima koji ne mogu plaćati punu ekonomsku cijenu – objasnili su svoj problem iz sekcije dadilja, pa dodali još kako bi roditelji trebali imati mogućnost žele li svoju djecu povjeriti vrtićima ili obrtu za čuvanje djece, a za predsjednicu Sekcije dadilja HOK- a izabrana je Danijela Jerković.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba