DESETLJEĆE ZAJEDNIŠTVA, PRIJATELJSTVA I UČENJA: Pregradski Učenički dom obilježio je deset godina uspješnog rada, a tim povodom, bivši učenici podijelili su svoja iskustva i uspomene koje ih vežu uz boravak ondje

VELIKA OBITELJ: “Najljepši dio mog odrastanja bio je u Pregradi, u žutoj zgradi koja je zahvaljujući ljubavi i razumijevanju koje sam dobivala, postala moj dom“

Objavljeno: 07.02.2021. Jelena Jazbec

Pregradski Učenički dom 9. je siječnja proslavio deset godina svoga rada. U njega je tada uselilo 38 učenika i 35 studenata fizioterapije, dok je kroz dom u ovih 10 godina prošlo ukupno 398 učenika.

U školskoj godini 2020./2021. dom broji 132 učenika/korisnika. Njih 74 je iz Krapinsko – zagorske županije, dok su ostali učenici iz Zagreba, Zagrebačke, Brodsko – posavske, Sisačko – moslavačke, Varaždinske, Karlovačke, Vukovarsko – srijemske, Splitsko – dalmatinske i Primorsko – goranske županije.

Učenički dom raspolaže s 18 četverokrevetnih i 18 trokrevetnih soba, od kojih svaka ima svoju kupaonicu. Broji ukupno 18 zaposlenih, koji su zaduženi su za to da učenici  u svakom trenutku imaju sve što trebaju. Tu je osam odgajatelja, zatim dva noćna pazitelja, dvije spremačice, jedna pralja, tri kuhara, jedan ekonom te voditeljica Doma. Kako nam kažu u domu, cilj i svrha su sretni i zadovoljni učenici, ali i njihovi roditelji. Moto je kvalitetno zajedničko življenje i postizanje dobrog uspjeha.

Slobodno vrijeme

Ustajanje učenika jutarnje smjene je u 6.30, a popodnevne do 7.30 sati sati. Obavezno učenje za učenike prijepodnevne smjene traje od 15.30 do 18 sati, a za učenike poslijepodnevne smjene od 9 do 11.30 sati, s pauzom od 10 minuta. Slobodno vrijeme učenici provode prema vlastitim interesima, u dogovoru s odgajateljima, ali u 21.30 sati obavezan je povratak u dom.

U poslijepodnevnim satima učenici imaju i mogućnost sudjelovanja u zanimljivim izbornim programima, kao što su “Ekoljupci“, “Funkcionalni trening“, “Uradi sam/a“, “Fotografija“ itd., te posebnim programima “Pomoć u učenju matematike“, “Preživljavanje u prirodi“, “Dom i dizajn“… Sadržaj i način održavanja izbornih i posebnih programa trenutno je prilagođen epidemiološkim uputama HZJZ-a za učeničke domove.

Prije pandemije učenici su često sudjelovali i u organiziranim filmskim večerima, sportskim grupnim aktivnostima, obilježavanjima važnih datuma, posjetima drugim učeničkim domovima, odlascima u kino, kazalište i muzeje. Zbog sadašnje epidemiološke situacije, grupna druženja su ograničena, pa je veća usmjerenost na češći boravak u prirodi (šetnje gradom, penjanje na Kunagoru). Učenici također imaju mogućnost svakodnevnog vježbanja u moderno uređenoj teretani koja se nalazi u sklopu antistresne i multifunkcionalne prostorije doma. Sve aktivnosti provode se u dogovoru i uz prisustvo odgajatelja.

Rođendanska torta

Epidemiološke prilike nisu dopustile ni da proslava desetog rođendana Učeničkog doma bude na onoj razini kako bi to bilo da na snazi nije “novo normalno“, no, važna godišnjica obilježena je na epidemiološki prihvatljiv način. Uz rođendansku tortu kuhara Martina, učenicima je prezentirana arhivska foto dokumentacija koja je vjerno prikazala život i rad doma kroz proteklo vrijeme. Budući da su kroz dom prošli brojni učenici, i oni su virtualno uključeni u svečanost obilježavanja, na način da su poslali svoje sadašnje fotografije uz prigodne poruke, odnosno, uz misli i doživljaje koje ih vežu uz boravak u domu.

– Njihove poruke pune su lijepih i ugodnih uspomena, pa možemo zaključiti kako im boravak u Učeničkom domu predstavlja razdoblje života kojeg se rado sjećaju, mjesto gdje su stekli prijatelje i spoznali istinske vrijednosti te mjesto gdje su se mogli osjećati kao doma, a to sve zahvaljujući neumornom radu i trudu svih zaposlenika Učeničkog doma, stručne službe i ravnateljice škole – kažu iz pregradskog Učeničkog doma.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba