BEZ PUBLIKE I S OGRANIČENIM BROJEM SUDIONIKA: Kraj Gupčeve lipe održano “Puntanje kmetov“, ususret sutrašnjem “Napadu na Tahijev grad“, koji će se moći pratiti online

“Bile je i onda kuge. Borili su se s tim zarazama, kak i denes, nisu posustali. Išli su dalje, bez obzira na se i kolike god ih je nastradalo po putu, svoj cilj su šteli napraviti“

Objavljeno: 06.02.2021. Jelena Jazbec

– Bunaaaa trajeee – ori se stubičkim krajem već tradicionalno svake godine u ovo doba godine. No, baš kao i gotovo svim drugim kulturnim manifestacijama, epidemija koronavirusa onemogućila je da se ovogodišnja “Bitka kod Stubice“, koja je u Donju Stubicu znala privući i nekoliko desetaka tisuća ljudi, održi u svome pravom obliku.

“Puntanje kmetov“, manifestacija koja tradicionalno prethodi spektakularnoj “Bitki kod Stubice“, a održava se kraj Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici, okupila je samo dopušten broj sudionika, njih 25, točnije, osmero Tahijevih soldata i 17 kmetova. Naravno, među njima je bio i glavni protagonist cjelokupnog događaja, Matija Gubec rodom iz Hižakovca, a kojega petu godinu zaredom utjelovljuje Krešimir Končevski.

Goloruki i bosonogi

– Još jedne ljete je evo došle vrijeme za bunu. Došlo je vrijeme da se zmislimo vremena kad su se zdigli goloruki i bosonogi seljaki, tu zagorski, po zime malo većoj nek je danas i rekli: “Ne, nećemo više da nas tlačiju ovi koji su nam se za vrat zaseli“. I to je bil početak bune, gde su seljaci išli na vse ili nič, gde su dali sve od sebe, založili svoje živote, podnesli veliku muku, ali vrijedile je da se otrgnu jarma pod teri su deti. Šteli su cijeli ovaj sjeverozapad osloboditi i napraviti jednu seljačku republiku gde bi svi ljudi bili slobodni, gde bi vladali, gde nebi bilo potlačenih, gde nebi veleposjedniki bili ti koji odlučuju o životu, smrti i načinu života onih seljaka koji delaju i privređuju za kruh i za se i za nje. I evo, ovo vrijeme je takve, kak i onda – bile je kuge, gube. Borili su se i s tim zarazama, kak i denes, nisu posustali. Išli su dalje, bez obzira na se i kolike god ih je nastradalo po putu, svoj cilj su šteli napraviti. Ak to nije poruka do dana današnjega, onda ne znam kaj bi nam poruka trebala biti – kazao je Končevski u svom prepoznatljivom stilu.

A u prikazu puntanja, koje vjerno dočarava okupljanje kmetova koji se naoružavaju i pripremaju za bunu i veliku Bitku kod Stubice, sudjelovao je i Tomislav Drempetić Hrčić, djelatnik Muzeja seljačkih buna, osnivač Udruge Družba Vitezova Zlatnog Kaleža i njezin prvi predsjednik. Radi se o udruzi koja je glavni organizator manifestacije.

– Udruga je službeno osnovana 2004., ali već od 2000. godine mi smo djelovali, onako neslužbeno, tako da je to danas jedna od najstarijih udruga u Hrvatskoj koja se bavi srednjim vijekom. “Bitka kod Stubice“ oduvijek je privlačila brojne posjetitelje, još u razdoblju dok se održavala u Stubičkim Toplicama. Cijeli stubički kraj je u tome prepoznao ogromni potencijal, a moje je mišljenje da je to još uvijek premalo iskorišteno. Sve organizacije trebale bi usmjeriti svoju snagu na Seljačku bunu i Matiju Gupca jer to je nešto najjače. Rijetko tko zna da kada prolazi tu kroz jednu ulicu, postoji jedna spomen-ploča na kojoj su ispisana imena vojnih postrojbi koje su se zvale “Matija Gubec“. Pa kad vidite da ih je bilo u Africi, Španjolskoj, Rusiji, onda vidite koju to težinu ima – rekao nam je Drempetić – Hrčić, koji je vodio program u ulozi “kmeta – huškača“.

Vrhunac manifestacije

– U povijesti, to su bili poluplemenitaši, koji nisu bili zadovoljni Tahijevim prisustvom ovdje. Oni su potpomogli kmete koji su digli Seljačku bunu, samo što su kmeti završili na galgama, a ovi su bolje prošli – otkrio nam je. Vrhunac manifestacije održat će se u nedjelju u 14 sati, kada je na rasporedu “Napad na Tahijev grad“. On će se održati kraj Dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, ali bez publike, koja može uživati u live prijenosu putem linka.

Video današnjeg “Puntanja kmetov“ pogledajte ovdje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba