Narod kaže kako su oči ogledalo duše, psiholozi se slažu, a mi smo zaduženi da ih čuvamo

Veći dio dana gledate u ekran? Ove će vam vježbe pomoći da odmorite svoje oči

Objavljeno: 25.01.2021. zagorjeinternational

Zbog pandemije COVID-a 19, naš način života se u većoj ili manjoj mjeri morao promijeniti, pa su se tako djeca morala naviknuti na online nastavu, a roditelji na rad od kuće. No, to je donijelo i neke nove izazove. Zbog sve više zadataka koje sada obavljamo online putem, naše su oči pod sve većim opterećenjem, stoga vam u nastavku donosimo nekoliko jednostavnih vježbi pomoću kojih ćete spriječiti glavobolje i poboljšati kvalitetu života, a koje je objavio portal Sensa.

Vježba akomodacije očiju

Kako biste dopustili svojim očima da se “protegnu”, uzmite komad papira i držite ga što bliže očima, zatim se fokusirajte na neki predmet udaljen od vas. Ova vježba djeluje poput ustajanja i protezanja nogu ili skakutanja na mjestu kako biste opustili zgrčene mišiće.

Prekrivanje očiju dlanovima

Protrljajte dlanove kako biste ih zagrijali te prekrijte oči. Taj čin opušta vaš um, vaše oči i blokira vizualne stimulanse koji ujedno i umaraju oči. Bilo bi najbolje da je u prostoriji ok vas mirno i tiho kako bi učinak vježbe bio intenzivniji. Takva vježba očima pruža predah jer one naporno rade, s obzirom na to da smo vizualna bića i naše oči prve reagiraju na svijet oko nas.

Pravilo 20/20/20

Ovo je veoma jednostavno pravilo. Nemojte sjediti za stolom i gledati u ekran 8 sati već svakih 20 minuta napravite malu pauzu od 20 sekundi i gledajte barem 20 stopa (6 metara) ispred sebe. Ta jednostavna pauza opustiti će mišiće očiju i pružiti vam novi pogled.

Hod kukca po naočalama

Ovo je vježba za istezanje očiju. Slikovito je nazvana hod kukca jer zamišljate kukca kako hoda po naočalama i očima ga pratite. Ukoliko ne nosite naočale, nema veze jer vježbu možete odraditi samo kružeći očima za efekt opuštanja očnih mišića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba