Iz Hrvatske gorske službe spašavanja upozoravaju građane na krajnji oprez. Napominju da je posljednjih dana na vrhu Medvednice povećan broj nesreća

Na sljemensko skijalište ušli BMW-om i tamo zaglibili u snijegu, spasio ih HGSS

Objavljeno: 24.01.2021. zagorjeinternational

Zagrebački HGSS apelira na krajnji oprez pri posjetu Medvednici u zimskim uvjetima. Napominju kako su tijekom proteklih desetak dana imali i previše posla. Kažu kako je novonapadali snijeg u planine izmamio velik broj izletnika te da mnogi od njih spadaju u one koji inače ne odlaze u prirodu i nisu svjesni opasnosti koje zima donosi u planinu.

– Planinarske su staze bile zaleđene i vrlo opasne, a u vršnu zonu Medvednice preselilo se gotovo pola Zagrepčana, što je rezultiralo brojnim nesrećama i prometnim kolapsom – upozoravaju.

Kažu kako su samo u nedjelju 17.1. na Sljemenu imali pet akcija spašavanja. I to sve u periodu od tri sata – između 12 i 15 sati. Bilo je tu prijeloma, posjekotina i pothlađivanja, a sve su ozljede uzrokovane padovima i sudarima sanjkaša. U četvrtak 21.1. imali su šest akcija spašavanja samo na Sljemenu. Sve su također bile u kratkom periodu, od 11.30 do 15.30 sati.

– Ovaj je pak vikend započeo nesvakidašnjim prizorom. Došavši na Sljeme prvi su skijaši imali priliku vidjeti mladiće koji su ušli na skijalište automobilom s nama nepoznatom namjerom i tamo zaglibili u snijegu. To govori o činjenici s čime se sve možemo susresti i kakve su sve stvari ljudi sposobni napraviti ignorirajući osnovna pravila sigurnosti i kretanja planinom zimi – ogorčeni su u HGSS-u.

Naglašavaju da su već gotovo mjesec dana njihovi spašavatelji angažirani i na pomoći stanovnicima Petrinje i Banovine te su im kapaciteti podijeljeni na više strana.

– Stoga molimo sve posjetitelje planina da prihvate činjenicu da je zima najopasnije razdoblje godine te da je planina opasnija od grada. Molimo sve da se dobro pripreme za svoje izlete i da svojim nepromišljenim odlukama i ponašanjem ne dovode u opasnost sebe i druge. Pomažući u banalnim i nepotrebnim situacijama spašavatelji smanjuju svoju mogućnost djelovanja u onim pravim, teškim situacijama, gdje su zaista potrebni i to uvijek hitno – zaključuju u HGSS-u.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba