Pomozite životinjama da lakše podnesu zimu

JESTE ZA MALO KREATIVNOSTI? Izradite kućice za ptičice od različitih materijala koje imate kod kuće

Objavljeno: 24.01.2021. zagorjeinternational

Iako su pojedine životinje prilagođene na zimske uvjete, to nije razlog da se ne pobrinemo za njih i barem im olakšamo zimske minuse. Svi volimo čuti kada ptičice najavljuju proljeće, pa zašto ne pokazati kako čovjek može živjeti u suživotu s prirodom i životinjama? Tako ptice imaju zaklon i od neprijatelja, ali i prostor za gniježđenje, budući da zbog rušenja starih stabala nema  prirodnih duplja potrebnih za ptice.

Materijal koji se može koristiti za izradu kućica su drvo, plastične boce, tetrapak, konzerve ili limene kutije od kave. Idealno bi bilo da su napravljene od drveta budući da je to prirodni materijal i dobro se uklapa u svačiji voćnjak, vrt ili dvorište. Bilo koji upotrijebljeni materijal može se obojiti i ukrasiti. Kućica može biti otvorena poput “terase” za ptice, no budući na klimatske uvjete u ovom dijelu godine najbolje je da kućice pružaju zaklon od snijega i kiše. Ako ste se odlučili za limenku, možete je obojiti, postaviti vodoravno i oko nje zavezati jedan kraj vrpce, a drugi za drvo. U limenu kućicu stavite sjemenke za ptice.

Ako radite potpuno zatvorenu kućicu s jednim okruglim prozorčićem, tada u tu kućicu ne treba stavljati hranu jer će je ptičice koristiti isključivo kao gnijezdo. Idealno vrijeme za takav tip kućica je prije ožujka, a  bit će ponajviše dom za sjenice, vrapce, crvenrepke. Potrebno je dobro pričvrstiti krov kako bi spriječili druge životinje, poput mačke, da naštete ptičicama.

Vrlo je važno odabrati mjesto za postavljanje kućice. Kućica ne smije biti okrenuta Suncu niti izložena prirodnim neprijateljima, a dobro mjesto bit će krošnja stabla ili grmlje. Zid ispod nadstrešnice ili stablo (deblo)  također je dobra pozicija za kućicu. Kućicu treba pričvrstiti kako bi se spriječilo njezino njihanje na vjetru.

Detaljnije upute pronađite na:

http://www.djecjaposla.com/napravite-s-djecom-kucicu-za-ptice-i-olaksajte-im-prezimljavanje

https://www.biom.hr/wp-content/uploads/2019/10/Letak_Kucica_za-ptice.pdf

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter