Otvorit će se teretane, učenici viših razreda će se vratiti u škole, kafići će moći prodavati kavu za van?

BEROŠ O POPUŠTANJU MJERA: “Stanje je izuzetno zadovoljavajuće, dozvoljava nam da razmišljamo o eventualnoj relaksaciji”

Objavljeno: 24.01.2021. zagorjeinternational

Premijer Andrej Plenković danas se sastao s ministrima, članovima Stožera civilne zaštite i predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na sastanku se razgovaralo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i popuštanju mjera. Nakon sastanka novinarima se obratio ministar zdravstva Vili Beroš. Na početku je govorio o preminulom dječaku, najmlađoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj.

– To je jedna od najtužnijih vijesti od počeka globalne pandemije, izražavam sućut obitelji. Zatražio sam očitovanja o tijeku liječenja. Zasad sam dobio najveći dio dokumentacije, ne mogu sve iznositi. Reći ću da je dječak bio pozitivan na covid te je preminuo vjerojatno od multisistemske upalne reakcije koja je opisana u literaturi. To je zbivanje trigerirano covidom. Prilikom prijema je dijete bilo negativno, bilo je drugih simptoma, ali prema medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostupna ne može se reći da je bilo propusta. Prvi test je bio negativan, možda čak i dva. Nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru – rekao je Beroš.

Potom je govorio o pojedinostima sastanka.

– Danas smo imali međuresorni sastanak. Analizirali smo od sve, od svjetske situacije preko EU i Hrvatske pa do pojedinih županija. U ovom trenutku naše stanje je izuzetno zadovoljavajuće koje nam dozvoljava da razmišljamo o eventualnoj relaksaciji, iako se u Europi razgovara o dodatnom zatvaranju. Budite sigurni da ćemo detaljno analizirati sve ove elemente. Prvo smo evaluirali dosadašnju učinkovitost svih mjera. Sljedeći tjedan ćemo dodatno analizirati, svaki resor je dobio zadatak da evaluira situaciju i da na kraju donesemo mjere koje će biti prikladne trenutku. Sve to skupa treba uzeti u obzir. To je zahtjevan i dinamičan posao. Ali ako za 3-4 dana iskrsne neka nova okolnost, tipa pojava novog soja u Hrvatskoj, sve to pada u vodu. Naše nastojanje da relaksiramo mjere je nešto kao naša nagrada i zahvala hrvatskom narodu za odgovorno ponašanje, ali to mora biti u skladu sa situacijom, uključujući i situaciju s cjepivom – kazao je Beroš.

Spomenuo je pritužbe ugostiteljskih udruga.

– Dobili smo pismo nacionalne udruge ugostitelja koje ukazuje na određene probleme i na eventualni povlašteni položaj nekih vrsta objekata. Bitno je da se mjere prema svima odnose na isti način, ali to nije moguće uvijek postići. Naravno da nismo to napravili namjerno, pojedini kafići su zatvoreni, a kava se prodaje na benzinskim crpkama i nekim restoranima. No o tome ćemo više razgovarati sljedeći tjedan – kazao je ministar.

Govorio je i o prioritetima prilikom odlučivanja o ublažavanju restrikcija.

– Razmišljali smo da sportske aktivnosti stavimo u prvi plan što se tiče popuštanja mjera. Netko zagovara otvaranje teretana, ali nitko nikom ne brani da ide trčati npr. oko Jaruna ili na Sljeme. Ipak, ove riječi ne znače da neće biti otvaranja teretana, to će svakako biti jedna od tema za razgovor, odgovor ćete imati do sredine tjedna – otkrio je Beroš.

Komentirao je i povratak učenika viših razreda u škole.

– Jedan od zadataka je i rješenje povratka djece od petog do osmog razreda. Online nastava nije adekvatna. Ipak, epidemiolozi moraju sagledati rizik. Rizik nije samo boravak u školi već i odlazak i povratak iz škole. Imamo jako dobru epidemiološku situaciju, ali moramo gledati širi kontekst . Za sada vjerujemo da nema novog soja virusa u Hrvatskoj, ali ljudi nam stalno dolaze s raznih strana svijeta. Mi ćemo tek za 2-3 tjedna nakon početka nastave moći evaluirati kakve su posljedice toga da učenici od 1-4 razreda idu na nastavu – smatra Beroš.

Spomenuo je i cijepljenje.

– U ovom trenutku kolega Capak garantira da imamo dovoljno doza za docjepljivanje, ali u ovom trenutku se neće širiti obuhvat cijepljenja, ali važno je docijepiti one koji su već dobili prvu dozu. Bilo je riječi i o nabavci cjepiva iz drugih izvora, ali nismo donijeli nijednu konkretnu izjavu – kazao je ministar.

Na kraju je komentirao i tulum u KB Dubravi.

– Taj događaj ćemo rasvijetliti sa svih strana, prvenstveno kako se takvi događaji više ne bi ponavljali – zaključio je ministar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba