Posjetili smo Željka Kupinića iz Donje Podgore, čija je kuća stradala u “zagrebačkom“ potresu 22. ožujka, a dodatno je oštećena u onom “petrinjskom“ 29. prosinca 2020.

IZGUBIO SVOJ DOM: “Procijenjena šteta prelazi milijun kuna – kuća je za rušenje“

Objavljeno: 23.01.2021. zagorjeinternational

Željku Kupiniću iz Donje Podgore u Donjoj Stubici kuća je oštećena još u prvom potresu iz ožujka prošle godine te je pretrpjela dodatna oštećenja uslijed drugog potresa u prosincu 2020. godine.

– Kad je potres stao, tek smo onda izašli van, ne stigne se u par sekundi izaći – opisao nam je Kupinić svoje iskustvo.

Srećom, nitko nije stradao ili prošao s ozljedama, a kad su kuću pregledali statičari, dobila je crvenu naljepnicu.

– Trenutno smo kod rođaka. Kad je bio onaj drugi potres u prosincu, bio sam sa sinom tu na dvorištu malo dalje od kuće. Prvo sam osjetio kako se lagano trese, a onda sve jače i jače. Kad sam pogledao prema kući, mislio sam da će se ovaj put cijela srušiti, ali nije. Na sreću, bila su sitna oštećenja – kaže naš sugovornik.

Naravno, pomoć je zatražio već nakon prvog potresa u ožujku.

– Procijenili su štetu koja prelazi milijun kuna, a kuća je namijenjena za rušenje – ističe Kupinić te dodaje kako je sa svojom obitelji u proteklih pet godina mnogo uložio u unutrašnjost.

-Namještaj smo uspjeli spasiti, ali zidovi su skroz popucali. Još ima nekih sitnica u kući, to sad pomalo raščišćavamo – kaže.

Za Donju Stubicu nakon potresa u ožujku proglašena je elementarna nepogoda, a gradonačelnik Nikola Gospočić upoznat je sa slučajevima obitelji čije su kuće stradale.

– Upoznat sam sa situacijom gospodina Kupinića. Mi smo kao Grad napravili sve što je bilo potrebno oko prijave štete. Prema novom Zakonu, sada je dalje na obiteljima da se izjasne što žele u vezi obnove kuća, a obraćaju se Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Fondu za sanaciju – kaže gradonačelnik Gospočić.

– Pripremamo još neku dokumentaciju. Nadamo se da će obnova biti ove godine, ali vidjet ćemo što će biti od toga – zaključuje Kupinić. (Zrinka Babić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba