Svojim ponašanjem psi i mačke mogu pokazati koliko vam vjeruju

Doznajte što se vašim njuškicama vrti po glavi dok vas gledaju u oči ili mašu repom

Objavljeno: 23.01.2021. zagorjeinternational

Zbog beskonačne sreće i ljubavi koju im pružaju malene četveronožne njuškice, mnogi vlasnici svoje pse i mačke, ne smatraju kućnim ljubimcima, već članovima svoje obitelji. Mnogo puta ste se pitali što vam to najdraže šapice žele poručiti kada se zagledaju u vaše oči ili kada mašu repom- mi vam donosimo neka objašnjenja ponašanja pasa i mački koja kod njih možemo uočiti svakodnevno.

Prema pisanju portala Zadovoljna.hr, prema nekim znakovima koje pokazuju možete prepoznati da vam vjeruju, vole vas i sretne su kad su u vašoj blizini.

Bacanje na leđa i okretanje

Kada psi legnu na leđa, pokazuju trbuh i okreću se, žele pokazati da imaju puno povjerenje u vas, te da se osjećaju opušteno kada su u vašoj blizini. Ponekad samo žele da ih mazite po trbuhu, a u situaciji kad leže na leđima, pokazuju trbuh i mašu repom, žele pokazati da vas vole.

Mačke to ne rade tako često kao što to rade psi, no kada vaša mačka to napravi, možete biti sigurni da vam vjeruje i da je sretna što je uz vas.

Pogled u oči

Gledaju vas ravno u oči bez skretanja pogleda u stranu? Ne žele time pokazati da se iz malenih maza mogu pretvoriti u opasnost koja utjeruje strah u kosti, već dokazuju koliko su vam privrženi.

Ako vas mačka gleda u oči, znači da joj se sviđate- samo one koji joj se sviđaju gleda u oči. Za psa je zanimljivo da prilikom gledanja u oči, ispušta hormon oksitocin- hormon koji pomaže majkama zbližavanje sa tek rođenim djetetom. Pas koji često vlasnika gleda u oči, ima visoki stupanj povezanosti s vlasnikom.

Mahanje repom

Mahanje repom kod pasa je toliko česta pojava da je viđamo svakodnevno po nekoliko puta u danu. Snažno mahanje repom koje ostavlja dojam da se cijeli stražnji dio tijela psa zajedno sa repom njiše, sigurni je znak iskazivanja ljubavi, povjerenja i sreće što vidi svog vlasnika.

Rep koji je u potpunosti uspravan s laganim zavojem na vrhu kod mačke pokazuje da im je drago što vas vide.

Dodirivanje glavom

Trljanjem glave po vašoj ruci, nozi ili glavi žele ostaviti svoj miris na vama kako bi drugim mačkama i psima poručili da ste njihovi. Na taj način traže u vama utjehu kako su to ranije tražili od svoje majke.

Ispuštanje zvukova

Mačka predu u situacijama kad se osjećaju opušteno i kada uživaju dok ih mazite. Pas će ispustiti dugi uzdah kada se u vašem društvu osjeća sigurno.

U nastavku donosimo još nekoliko zanimljivosti vezanih uz njuškice koje bi vam mogle izmamiti osmijeh na lice -naime, portal Kućni ljubimci.com istaknuo je nekoliko činjenica vezanih uz pse i mačke.

  1. Kućni ljubimci smanjuju rizik od razvoja alergijskih reakcija, a istraživanja su pokazala kako spavanje s ljubimcima utječe pozitivno na kvalitetu sna
  2. Ako imate mačku, znajte da vlasnici mačaka imaju manju vjerojatnost od moždanog udara. Postoji vjerovanje kako upravo mačke ublažavaju stres vlasnicima više nego to čine drugi ljubimci.
  3. Kućni ljubimac može pomoći čak i u vezi- one veze u kojima par ima kućnog ljubimca češće potraju, te su kvalitetnije.
  4. Provedeno istraživanje 2013. godine, prema objavi American Heart Association-a, pokazalo je kako ljubimci, posebno psi, smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti
  5. Imali ste osjećaj kako ste pod stresom, a onda je taj osjećaj nestao nakon kratkotrajne igre sa psom ili mačkom- evo objašnjenja. Naša tijela tada

prolaze kroz fiziološke promjene koje se odražavaju na raspoloženje.

Upravo zahvaljujući potražnim psima, spašeni su ljudi ispod ruševina nakon razornog potresa, a mnoge su pronašli nakon što su se izgubili na nepristupačnim terenima hrvatskih planina. Ne smijemo zaboraviti ni terapeutske pse, kao ni one koji su oči slabovidnim ili slijepim osobama. Naši maleni četveronošci pružaju nam razlog za osmijeh i toplinu u srcu, nemojte zaboraviti da oni trebaju našu pažnju i bliskost koju tako dobro znaju pokloniti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba