Dodijeljena javna priznanja Međimurske županije

PO PRVI PUTA U POVIJESTI: Priznanje Počasni građanin Međimurske županije dodijeljeno Antunu Mikecu, za postignute rezultate u znanstvenom, gospodarskom i dobrotvornom radu

Objavljeno: 22.01.2021. JJ

Međimurska županija u petak je zaslužnim pojedincima, na svečanosti održanoj u Centru za kulturu, dodijelila javna priznanja – Povelju Međimurske županije, Nagradu Zrinski, a po prvi puta dodijeljeno je i priznanje Počasni građanin Međimurske županije.

Svečanost dodjele održana je, simbolično, na datum rođenja akademika Vinka Žganca, jednog od najistaknutijih Međimuraca u hrvatskoj povijesti. Svečanost je bila prilika da se okupljeni prisjete i jednog od dobitnika Povelje Međimurske županije, nedavno preminulog Ivana Benea, poznatijeg kao Đura z´ Međimurja.

Ignac Šardi, Ana Vrbanec, Branimir Magdalenić, Marija Prekupec i Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja dobitnici su Nagrade Zrinski za 2019. godinu. Povelja Međimurske županije dodijeljena je Danici Kovačić, Gordani Prebeg, Ivanu Horvatu, KUD-u “Mura“ Mursko Središće i Obiteljskom domu za djecu “Bogar“ Štrigova. Prvi počasni građanin Međimurske županije dr. sc. Antun Mikec.

Uspješna karijera

– Prvi puta u povijesti naše županije dodijeljeno je javno priznanje Počasni građanin Međimurske županije. Za postignute rezultate u znanstvenom, gospodarskom i dobrotvornom radu koji su od osobitog značaja za Međimursku županiju i Republiku Hrvatsku, počasnim građaninom proglašen je Antun Mikec. Rodom iz Cirkovljana, Mikec je danas uspješan poslovni čovjek koji iza sebe ima bogatu znanstvenu i poduzetničku karijeru. Posljednjih osam godina njegova tvrtka VMD grupa čvrsto drži svoje mjesto medu deset najuspješnijih tvrtki u svojoj grupaciji, odnosno svrstana je medu 300 najuspješnijih tvrtki u Hrvatskoj. Osnivač je obiteljske zaklade Mikec, koja djeluje od 2016. godine. Zaklada je osnovana s ciljem dodjele stipendija za srednje škole i visokoškolsko obrazovanje nadarenih učenika i studenata, a dio sredstava je namijenjen za opće korisne društvene svrhe. Za tu plemenitu svrhu godišnje se izdvaja 750.000 kuna, a kroz Zakladu je dodijeljeno više od 200 stipendija. Osim navedenih donacija, gospodina Mikeca krase brojne višegodišnje filantropske aktivnosti za pomoć u školovanju većeg broja učenika i studenata, kao i pomoć siromašnim obiteljima i pojedincima. Pomogao je brojnim umjetnicima, davao donacija Caritasu, a posebno je ponosan na uređeni mjesni trg i crkvu sv. Lovre u rodnome Cirkovljanu, gdje je upisan kao najveći donator. Antun Mikec svojim djelovanjem kroz Zakladu Mikec vraća i pomaže zajednici koja ga je odgojila te pruža primjer svima nama i daje nam poticaj da naše Međimurje činimo boljim mjestom – kaže međimurski župan Matija Posavec.

U prave ruke

Da nagrada ide u prave ruke, istaknuo je i predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, dodavši da su ovo su ljudi koji su svojim cjeloživotnim trudom i radom doprinijeli boljoj slici Međimurja. Uz njega, svečanosti dodjele nazočili su potpredsjednici Skupštine Dragutin Glavina i Franjo Makovec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba