Donosimo sedam namirnica s kojima ćete biti zadovoljniji i zdraviji

Blagodati zime na tanjuru – od buče do čaja s medom

Objavljeno: 16.01.2021. zagorjeinternational

Kad zaboravimo na hladnoću, led i snijeg, zimi se svi raduju ponajviše radi blagdana i punog stola fine hrane i pića. Zašto takav osjećaj ne bi potrajao i nakon blagdana? Cosmopolitan podsjeća na sedam namirnica s kojima možemo biti kreativni, maštoviti i na kraju dana, zadovoljni i zdraviji.

Agrumi. Jačanje imuniteta zimi je prioritet. Namirnice poput limuna, naranče, grejpa, pomela, limete veoma su zahvalne što se tiče dužeg roka trajanja . Citrusi su veoma bogat izvor vitamina C, a limunska kiselina pomaže pri sagorijevanju masnih naslaga. Dodajte krišku naranče u šalicu kuhanog vina kako biste dobili nježan okus koji traje.

Kesteni. Bogati su vitaminima B i C te slove kao izvrstan izvor minerala. Kestenje je mnogo manje masno od ostalog koštunjavog voća, a sadrži visoke razine proteina. Odlučite li se na svježe ili pak u obliku kesten pirea, nećete požaliti, a svom organizmu učiti ćete uslugu.

Butternut tikva. Tikva kao namirnica bogata je škrobom, no ova vrsta tikve sadrži škrob koji djeluje protuupalno i balansira razinu inzulina. Kad jednom savladate njeno guljenje prilikom kuhanja juhe, biti će vam na meniju barem dva puta tjedno.

Crvena paprika. Namirnica koja ima više vitamina C od limuna obiluje antioksidansima i prilikom učestale konzumacije smanjuje rizik od srčanih bolesti i tumora. Osim što jelima daje šarolikost, pozitivno djeluje i na upalne procese u organizmu.

Zeleni čaj. Nakon što smo presudili kako smo jeli previše kroz blagdane, posežemo za zelenim čajem koji pomaže u sagorijevanju masti i čisti organizam od nakupljenih toksina. Uvijek je bolje piti čaj u listićima nego iz vrećice, no kakav god oblik imali kod kuće, dobro će doći.

Kelj. Namirnica koja ne izmamljuje smiješak na licu baš svakome, no bogata je flavonoidima, djeluje protuupalno te skuplja slobodne radikale u tijelu što je čini idealnim dodatkom u svakom zelenom napitku.

Grah. Sveti gral zimskih namirnica jest upravo grah. Bogat je bjelančevinama, vlaknima, željezom, bakrom, fosforom, savršen dodatak svim jelima, a cijena mu je smiješna. Varivo od graha je nezaobilazno u kontinentalnom dijelu zemlje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba