POVRATAK U KLUPE

MINISTAR FUCHS OTKRIO: U škole od ponedjeljka kreću učenici od prvog do četvrtog razreda i maturanti, ostali ovisno o epidemiološkoj situaciji

Objavljeno: 12.01.2021. zagorjeinternational

Ministar Radovan Fuchs je nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predstavnicima Stožera civilne zaštite potvrdio kako će niži razredi osnovnih škola, od prvog do četvrtog i maturanti ići od ponedjeljka u škole. Ostali će im se pridružiti ovisno o epidemiološkoj situaciji.

– Završni razredi srednje škole će ići po pojačanim epidemiološkim mjerama, što znači da će se moći osigurati dovoljna distanca među učenicima, s obzirom na to da će razredi od prvog do trećeg biti online. Početkom ovog polugodišta nećemo narušiti optimistične trendove u incidenciji novozaraženih. Za sada su te brojke dobre i ako se tako nastavi, mislim da bismo morali brzo vidjeti sve učeničke u školama. No zbog pažljivog pristupa idemo s ovakvom koncepcijom. Puno je bilo pitanja o sigurnom pristupu školama u Zagrebu. U intenzivnim smo razgovorima s Poglavarstvom, radovi na prijetećim dijelovima fasada su se intenzivirali i uvjeravaju nas da će opasni dijelovi u centru biti sanirani. Gdje ne bude moguće, riješit će se s posebnim skelama ispod kojih se može sigurno prolaziti.

Što se tiče Sisačke županije, postoji mogućnost da se određenim preslagivanjem unutar škola osigura i ovakav način izvođenja nastave, to ne bi bilo loše jer bi se djeci mogla pružiti i psihološka pomoć. Još uvijek smo u dogovorima s lokalnim tijelima o tome da vidimo je li moguće do kraja ispoštovati ovu varijantu, jer je dio nastavnika u nemogućnosti izvoditi nastavu i hoće li biti potrebno za jedan dio djece osigurati i odgodu početka same nastave. Valja naglasiti da nema razloga da u ostalim školama koje nisu zahvaćene katastrofom, škola ne krene kao što bi trebala na cijelom području Hrvatske.

Imamo puno podataka i ne bi bilo dobro da se nastavi s nekim komuniciranjem prema van da su djeca superširitelji i oni koji mogu ugroziti, ne treba im gurati na ta mala pleća osjećaj krivice, to se previše provlači kroz javnu scenu, to ne bi čisto psihološki trebalo tako komunicirati..

Poslali smo u sve domove da ćemo za učenike i studente preuzeti financiranje smještaja, poslali smo i pismo sveučilištima da razmisle o tome da studente s tog područja oslobode participacije ako nisu ispunili sve ECTS bodove. Po službenom planu cijepljenja nastavnici su u drugoj skupini – rekao je Fuchs.

Istarska je županija objavila je da će se u svim srednjim školama te u višim razredima osnovnih škola nastava od 18. do 31. siječnja održavati na daljinu. Nastava u osnovnim školama od prvog do četvrtog razreda odvijat će se u školi. Varaždinska županija također je predložila održavanje nastave online do 31. siječnja, prenosi Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba