POLICIJA SAVJETUJE VOZAČE: Oprez, na cestama su zimski uvjeti

Pripazite da imate zimsku opremu – kazne su do 15.000, a ako ste već isključeni zbog prometa jer je nemate, i do 30.000 kuna

Objavljeno: 08.01.2021. zagorjeinternational

Sukladno vremenskim prilikama i mogućem prianjanju snijega na kolnik ili stvaranju poledice na kolniku, iz policije podsjećaju vozače da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom te da su vozači motornih vozila obvezni prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila.

Savjete za sigurno sudjelovanje u prometu za vrijeme zimskih uvjeta na cestama pročitajte  OVDJE

Datumsko ograničenje

Na području Policijske uprave krapinsko – zagorske zimska oprema od 15. studenoga do 15. travnja obavezna je na dionici autoceste A2 Zagreb-Macelj i na državnoj cesti D1 tzv. Zagorskoj magistrali.
Novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik, ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Isključenje i kazna

– Ako policijski službenik zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno ili se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po toj naredbi, policijski službenik isključit će vozilo iz prometa. Isključenje vozila iz prometa traje sve dok se ne otklone razlozi zbog kojih je vozilo isključeno. Vozač je dužan isključeno vozilo odmah ukloniti sa ceste na mjesto na kojem neće ugrožavati sigurnost prometa ili ometati normalan tok prometa (parkiralište, ugibalište i sl.), a s ugibališta i sličnih mjesta dužan ga je ukloniti najkasnije u roku od 12 sati – ističu iz policije.

Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Novčanom kaznom u iznosu od 1500 do 5000 kuna kaznit će se i odgovorna osoba u pravnoj osobi ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa. Policijski službenik koji je isključio vozilo iz prometa vozaču će privremeno oduzeti registarske pločice. Novčanom kaznom u iznosu od 3000 do 7.000 kuna, ako postupi suprotno naredbi policijskog službenika (odnosno pokuša vozilom upravljati iako je isključeno iz prometa), kaznit će se za prekršaj vozač motornog vozila, uz određivanje 3 negativna prekršajna boda i izricanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom na rok od jednog mjeseca do dvije godine.

Kratka svjetla

– Jedna od promjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama jest da se dnevna svjetla na motornim vozilima u vožnji danju od prošle godine više neće morati koristiti u periodu zimskog računanja vremena. To znači da se obveza paljenja dnevnih svjetala više ne poklapa s prelaskom na zimsko računanje vremena, već traje od 1. studenog 2020. do 31. ožujka 2021. godine. Napominjemo kako na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine. Ako se vozač ne pridržava spomenutih odredbi prijeti mu novčana kazna od 300 kuna. Također, podsjećamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti – kažu iz policije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba