Njemačka raspravlja o mogućim zabranama i privilegijama

Tko nije cijepljen, neće smjeti ući u restorane, kina, zrakoplove i ići na koncerte?

Objavljeno: 05.01.2021. zagorjeinternational

U Njemačkoj se trenutno kritizira nezgrapan početak masovnog cijepljenja jer u nekim mjestima ima mnogo manje doza cjepiva nego što je obećano. Nije jasno ni kada će svi koji to žele biti cijepljeni. Usporedno s tim vodi se rasprava kakav će biti odnos prema ljudima koji su cjepivom imunizirani? Hoće li oni živjeti normalnije od onih koji nisu cijepljeni?

Predsjednik povjerenstva Thomas Mertens kaže da bi o privilegijama cijepljenih osoba trebalo povesti javnu raspravu. Dodaje kako osobno vjeruje kako bi “privilegije” bile zamislive u privatnim sferama ako je cjepivo na raspolaganju svima; na primjer u restoranima, kinima, na koncertima i u zračnom prometu.

– No najvažnije pitanje, može li se netko tko je zaražen zaraziti i u određenom slučaju postati prenositelj virusa, još uvijek nije riješeno – kaže Mertens. To znači da bi se netko tko nije cijepljen mogao zaraziti na skupu na kojem su svi prisutni bili cijepljeni. Ni njemačka Vlada nije znala reći kada će više znati o ovom problemu.

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ne želi privilegije za cijepljene, a neki zastupnici se čak zalažu i za zakonsku zabranu. Johannes Fechner, socijaldemokratski pravni stručnjak u Bundestagu priznaje da je i sam neodlučan u odgovoru na to pitanje jer smatra da ne bi trebalo previše toga regulirati.

Još u prvom pandemijskom valu je u Ministarstvu zdravstva bilo riječi o takozvanoj imunitetskoj iskaznici. U javnosti to nije dobro primljeno. Ministar zdravstva Jens Spahn je odlučio sazvati Etičko vijeće za koje je bilo predviđeno da okupi 24 vrhunska znanstvenika. Rezultat je objavljen u rujnu i nije bio eksplicitan. Polovina članova vijeća smatra da je, kada bude jasno koliko dugo je netko imun, moguća iskaznica o imunosti “u određenim slučajevima koji se moraju regulirati zakonom”. Druga polovina je odbila mogućnost iskaznice kojom bi se dokazivala imunost na koronavirus i to ne samo “zbog znanstvene neizvjesnosti nego i zbog etičkih i praktičnih razloga”. Naveli su primjer po kojem bi se ljudima mogao onemogućiti pristup obrazovnim ustanovama.

Bavarska Udruga hotelijera i gastronoma mogu zamisliti popuštanje mjera za cijepljene osobe. Australska zrakoplovna kompanija Qantas je najavila da će na određenim letovima primati samo cijepljene putnike. U Velikoj Britaniji razmišljaju o tehničkim rješenjima koja bi omogućila zabranu ulaska u restorane osobama koje se odbijaju cijepiti. U SAD-u kompanije kao što je IBM već rade na stvaranju digitalne iskaznice o cijepljenju. Rusija je objavila da će takvu iskaznicu uvesti od siječnja. Gradonačelnik Moskve je najavio olakšice u svakodnevici za cijepljene osobe.

Cijepljenjem se u Njemačkoj želi postići takozvani “imunitet krda”. To bi značilo da bi se zemlja mogla vratiti normalnom životu ako se cijepi 60 do 70 posto stanovništva. Ankete o spremnosti na cijepljenje govore da bi rezultat mogao biti tijesan, prenosi Index.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba